Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 4

Recenze (74)

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z klasických seriálů, „znalci“ označovaných za socialistickou agitku. Tito „znalci“ jaksi neberou v potaz dobu, kdy tyto seriály vznikaly. Z hlediska zpracování a obsazení patří tento seriál jednoznačně k těm lepším. Dějově celkem věrně vykresluje tehdejší dobu, tedy život běžných lidí. Nepochybně má co říct i těm mladým, kteří tuto dobu nezažili. Zejména pro ně budou nepochopitelné důkladné celní prohlídky na hranicích, které často ponižovali i nevinné turisty, a které naštěstí dnes již patří většinou k minulosti. Říkám většinou, protože při cestě do „svobodného světa“ se i dnes potkáváme po příletu do USA s těmito ponižujícími praktikami. Na druhé straně, kdyby celníci v současné době nebyli tak benevolentní, nemuseli jsme přijít o obrovské kulturní dědictví, ukradené z našich hradů, zámků muzeí a kostelů. A i o tomto seriál je. A navíc, film nemůže za dobu, ve které vznikal, a proto dávám 4 hvězdičky. 5 nedávám jenom proto, že jsou i lepší seriály z této doby. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro me zcela neznamy serial, ktery bych se nakonec nebal doporucit. Je kvalitne natocen i obsazen, a celym se prolina celnicka prichut... Dily bych strucne popsal takto: 1/ Sexy Jana S. v uniforme odolava Hanzlikovym lichotkam... 2/ Krasna Alena V. jako pracovnice z ministerstva bali pohodoveho Vinklare... 3/ Hezka Katerina M. zazije sok kdyz najde mrtvolu, ale nakonec vsemu prijde na kloub... 4/ Slovensky dil ve kterem chladna Viera S. zapoli nejen s dcerkou Sonou V., ale tez rozbiji paserackou sit na zeleznici... 5/ Hanzlik je proskolen na celnika, a vraci se za svou ff, divokou Evou H.. Pomahaji mu dva dedove... ()

Reklama

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Že velký komančský náčelník Gustávo "Mň Mň Súdruhovia a Súdružky Mň Mň" Husacoo rozhodne odklepnout séroš o československých celnících bylo nasnadě. Nakonec o kom jiném? O dizidentech? O chartistech? Nebo snad o zaměstnancích rádia Svobodná Evropa? Tohle si doba nežádala. Ta vláda tam prostě nemohla stát jako kůl v plotě. Museli vidět, že ten tlak jde zespodu. Že prostě ten lid si to přeje... To je fuk. Zkusme zapomenout na to, co tenkrát na Červeném Hrádku nablil Milouš Jakeš do mikrofonu. Buďme rádi, že se to převedlo na kapitalismus. Soudruzi teď jsou ještě víc za vodou. Přejme jim to. Pro nás přínos, že se už přestali točit séroše o těhlech obskurních povoláních a už se zase točí jen o doktorech. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navedla mě k tomu scéna na internetu se Strýčkem Jedličkou a jeho vyprděným a vychrochtaným Mercedesem. Taky jsem se chtěl podívat jak se tady žilo a na možná zajímavou práci celníků. Spletl jsem se v obou věcech. Všechno tady stálo za hovno (ale to už jsem věděl) a celníci nebyli zrovna milí lidé, ale pořádní buzeranti. A tento seriál je taky opruz. Jak mohli dát Hanzlíka hrát mladého kluka, to nechápu ještě teď, to je tak do očí bijící až to bolí a proč polovinu většiny dílů tvoří rozhovory důchodců (gerontů) úplně o hovně, tak to nechápu pořád. Jinak je to nuda k uzoufání, jediný Hrušínský to má celé na párku a hraji si jak chce. Díl ve slovenštině tomu pak nasadil korunu. 2-* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se v Chebu a Pomezí nad Ohří. (sator)
  • Seriál je štvrtím najsledovanejším TV seriálom v Československéj televízie v rokoch 1971 -1989 s percentualnou sledovanosťou 91% a v premierovom vysielacom roku 1979 dokonca predbehol aj dnes už legendárny seriál Tridsať prípadov majora Zemana (1974). (Raccoon.city)
  • Ve čtvrtém díle "Stopa stříbrných draků" celnice Tomašovičová (Viera Strnisková) otevře ve vlakovém kupé aktovku, v níž jsou kartóny cigaret. První vytáhne značku Lord, poté Marlboro. Při výslechu podezřelého v kanceláři však na stolku leží tři kartóny Marlboro, ovšem mají docela jiný obal a tři Peter Stuyvesant (čtvrtý má celnice v ruce). Lordky někam záhadně zmizely. (Robbi)

Reklama

Reklama