Reklama

Reklama

Otázka otrokářství vedla v americké společnosti k hlubokým vnitřním rozporům mezi otrokářským Jihem a svobodným Severem. Když veškeré pokusy o kompromis selhaly a spor se stával stále zuřivějším, vypukla občanská válka. Klíčovou úlohu v občanské válce sehrál Abraham Lincoln (1809–1865), první prezident zvolený za Republikánskou stranu, která byla hlavním nositelem boje proti otroctví. Životopisný snímek Lincoln v režii slavného režiséra Stevena Spielberga zachycuje závěrečnou fázi prezidentova života, kdy vedl usilovný boj za ukončení zničující války a prosazení třináctého dodatku k Ústavě Spojených států amerických, který by natrvalo zakazoval otroctví. V rozhodující bitvě musel určit budoucí směr zdrceného národa a vést komplikovaná politická jednání. Jeho morální odvaha a víra v lidskou důstojnost stála za úspěchem ve volbě, která představovala pro americký národ osudový okamžik. Historický velkofilm podle scénáře nositele Pulitzerovy ceny Tonyho Kushnera proniká k jádru Lincolnových politických úspěchů, ale zároveň ho zobrazuje jako zranitelného otce a manžela. Hlavní roli zachránce americké jednoty a demokracie ztvárnil Daniel Day-Lewis, jenž za svůj soustředěný herecký výkon získal svého třetího Oscara. Dále byl snímek vyznamenán za nejlepší výpravu a nominován v dalších deseti kategoriích včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. (Česká televize)

(více)

Recenze (744)

Majkl1711 

všechny recenze uživatele

12 nominací na Oscara.... Co k tomu dodat? Film mě rozhodně do děje vtáhnul, ale... Steven Spielberg dělal rozhodně co mohl a vymáčkl z tohoto tématu co se dalo dle mého názoru. Velkou pochvalu bych udělil Danielovi Day-Lewisovi jehož ztvarnění A. Lincolna bylo opravdu úžasné! S touto postavou jsem se opravdu zžil! V tomto místě, ale asi pění ód končí. V určitých místech jsem se ztrácel v ději díky velkému počtu postav a dialogů. K tomu se přidává chvilková znuděnost. Budiž odpuštěno je to také životopisný film. Suma sumárum na 5 hvězd to asi není. Dávám proto silné 4* s mírným zaujetím k tématu, který mě opravdu baví. ()

ashtangi 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené, skvěle zpracované, skvěle zahrané a přes to vše strašně nudné. Nejvíc mě zaujali scény z rodinného života Lincolnových. Zbytek byl uspávací. ()

xxSmoldaxx 

všechny recenze uživatele

Spielberg se nám pokouší přiblížit bezesporu jednu z největších osobností americké historie, a to na úseku několika málo let, kdy bylo prosazováno zrušení otroctví a zuřila občanská válka. Zajisté materiál s obrovským potenciálem, ale přijde mi, že jediné, co z toho Spielberg dokázal vymačkat je parádní výkon Day-Lewise. Pro každého alespoň trochu znalého amerických dějim to nemůže být napínavé, není to akční ani strhující. Vlastně to působí dokumentárně a ne v dobrém slova smyslu. Nominaci za scénář nebo zvukové efekty v tomto případě nechápu. 64% ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Film podává hodně zajímavá historická fakta, ale neatraktivním způsobem díky naprosto nevhodnému literárně patetickému zašroubovanému jazyku. Lincoln působí sošným dojmem už za života. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Děj mě do sebe bohužel stáhl až asi v posledních pětačtyřiceti minutách. Scénář podle mě hodně nepovedený, zdlouhavý, neřekl nic důležitého. Na to, jaká z toho mohla být pecka, to nebylo zas tak nic moc. Jako film pro střední školy fajn, jako film, na který člověk zajde do kina slabší průměr. ()

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Veľmi pomaly rozbiehajúce sa "veľdielo", ktorému dominuje vo všetkých smeroch Daniel Day-Lewis. V podstate ide "len" o suché vyrozprávanie istých podstatných faktov, dôležitých pre pochopenie americkej politiky v onej dobe. Záživné to ale nie je. Kdesi od stredu sa začne niečo diať (zbieranie hlasov, samotná voľba, Lincolnove prejavy), avšak zaujme to len na jedno pozretie. Viackrát to vidieť nemusím, ani len hudbu som si nejak nevšimol, pričom John Williams je pán skladateľ, no on ani nemal príležitosť vytvoriť zapamätania hodnú skladbu. A nepáčil sa mi odfláknutý atentát, ten mohol byť fakt dramatickejší. Ale kostýmy a dobová atmosféra na jedničku. Slabé 4*, ale skôr silnejšie 3*. ()

voresprut 

všechny recenze uživatele

Jediný větší problém sem měl s tím že je to takový ten druh politického filmu který je strašně sidelizovaný. Taková ta americká sráčička kde je Abe Lincoln zobrazen jako vzor cnosti. Což by ani tak nevadilo protože Daniel Day-Lewis přesně vyvažuje to kdy má být sympatický a to kdy má bouchnout do stolu. Stejně tak Tommy Lee Jones. Na to že to má 2 a půl hodiny to má strašný tempo které spomalý asi jenom v poslední čtvrt hodince. Tempo udržuje hlavně inteligentí a v několika momentech i velice vtipný scénář. Technicky je to slast. Ať už zvukem(tikající hodiny,davové scény) ,kamerou(bravůrně nasvícené scény které neztrácí drive ani v interiérech) a střihem(skvěle sestříhané rozhovory nebo hádky ve sněmovně). Trochu sem měl problém s hudbou proto že Williams používá svou klasickou hudbu která vám má nahnat slzy do očí a někdy to spíš vypadalo jako že se ho někdo snaží napodobit. Po Válečném koni sem si dal Spielberga do škatulky odepsaných režiséru kteří se snaží zachránit tím že podlézají divákovi a akademii. I Lincoln takové chvíle má ale rozhodně jich není tolik a když tu jsou tak Spielberg je udržuje tak aby ste u nich nemuseli trpět. Ale i tak tu ty scény pořád jsou ,stejně jako to že Abe je tu prostě ten bezchbný pán který udělal Ameriku lepší. Je to ale i tak velké překvapení protože sem čekal dějepisnou nudu ale místo ní sem dostal rychlou (i když idelizovanou) dokumentaci zrušení otroctví. 85% a čtyři hvězdy i když potenciální pátá tu je :) ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Každý asi nemá náladu na dvě hodiny politických bojů a půlhodinku rodinného/válečného příběhu. Mně to ale přišlo dost napínavé a dost z praxe. Politika v dřevní podobě, bez mobilů, televize, schopnost vést rétorické proslovy, využívat slabých míst svých protivníků, taktizovat a vést jednání k vytčenému cíli... Bylo to prostě zajímavé a sympaticky "dřevní". ()

Juja 

všechny recenze uživatele

Amazing grace podle mě zpracovává obdobné téma mnohem působivějším způsobem. Jenže tohle natočil Spielberg a hraje tam Daniel Day-Lewis - bianco šek pro všechny ceny, tadaaaa. ()

sandinista 

všechny recenze uživatele

Trocha války, trocha zákulisních intrik a zase ti zatracení černoši :-) Tentokrát se Amerika vypořádává s mindrákem otrokářství tváří nebohého Abrahama. Kdyby ten tak viděl, jaký z jeho příběhu udělali doják...se musí otáčet v hrobě na všechny strany. Ještě že to nevyhrálo Oscara za nejlepší film. 720p edit 25.3.2013: Na druhou stranu je hezké vidět, že zrušení otroctví v USA bylo dosaženo z větší části díky úplatkům, výhrůžkám a přemlouvání. Takže žádná idyla a vznešené ideje :-D ()

Wardan 

všechny recenze uživatele

Mám z toho hodně smíšené pocity. Spielberg mě bral zatím vžycky včetně sequelu Jurského parku a War Horse, ale tady to bylo až příliš zdlouhavé a místy opravdu nudné. Řemeslně je to ale pořád lahoda, herecky výborné a některé scény mají opravdu šťávu (dohadování v parlamentu, úvodní rozhovor s vojáky), bohužel místy vážně dost hluché. Určitě si to ale hodlám zopáknout. P.S.: Je trochu smutné, že tomuto Lincolnovi jsem dal stejně jako tomu, co lovil upíry. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě zajímavý věcně, ale místy jsem se v těch debatách ztrácela. Oceňovala jsem autentickou atmosféru tmavých kanceláří s bytelným nábytkem, ale občas na mě byla příliš těžká. Chápala jsem, proč je kladen důraz na slova, ale přesto jsem občas postrádala akci. Mělo to svá pro a proti. Takže asi tak. ()

ProfesorJJ 

všechny recenze uživatele

Na Spielberga hodně slabé a hlavně nudné. Daniel Day-Lewis dokonalý jako vždy, bůh ví jak dlouho se připravoval na roli Lincolna. Ale ani on nedokáže pozvednout koukatelnost tohohle filmu. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dlouhá a nudná záležitost, při jejímž sledování jsem si z celého srdce přála, aby Lincolna už konečně někdo zabil, v podstatě kdokoliv. Jako akutní neznalec hlubších souvislostí amerických dějin si netroufám říci, nakolik šlo o fabulaci a nakolik to bylo historicky věrné ( nicméně jak znám americkou kinematografii, tak nejspíše moc ne), ale to by na překážku nebylo. Proboha vždyť se ve filmu nedělo prakticky nic a ani konvrzačně to nabylo zajímavé. Za mne jedna hvězda ani nevím za co. ()

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Film postráda v podstate akékoľvek uvedenie do problematiky – divák, ktorý ju nemá naštudovanú, bude často stratený, nebude rozumieť súvislostiam, poznať postavy, miesta a reálie ako také. Od životopisného filmu o Lincolnovi som čakal viac, než len rozobraté krátke obdobie dejín, ktoré je každému ako-tak známe. Samozrejme, nie na takej úrovni podrobnosti, ako vo filme, takže už len toto je plus. Avšak nedozvedeli sme sa nič o Lincolnovom detstve, jeho mladosti, politickej dráhe až po úrad prezidenta. Pokiaľ je cieľovou skupinou filmu len diváctvo, ktoré pozná všetky historické súvislosti z daného obdobia – pričom je dosť možné, že v Spojených štátoch tomu tak je, lebo sa ich učia už deti na školách –, tak je to v poriadku, no s rizikom, že ostatné diváctvo film neocení, lebo miesto odpovedí a vysvetlení v ňom film vzbudí len otázky a nejasnosti. Jednoducho, pre nezainteresovaného človeka bude tento film s veľkou pravdepodobnosťou nuda. Hoci som na naň veľmi tešil, mierne som tú nudu pociťoval aj ja, hoci bavili ma pasáže napríklad v Snemovni reprezentantov. Zážitok mi kazil aj vysoko posadený hlas hlavného predstaviteľa, Day-Lewisa, ktorý ma iritoval (Day-Lewis ale inak hovorí normálne, takže to bola zrejme snaha napodobniť Linconov hlas podľa súdobých popisov), čo je však samozrejme nepovažujem za nejakú chybu filmu. ()

Leleta 

všechny recenze uživatele

No potěš koště, tenhleten opus že včera získal dvanáct nominací na Oscara? Slavné Americké filmové akademii stačí párkrát zamávat před obličejem hvězdo-pruhovanou vlajkou a nějak si přestanou všímat takových drobností, jako je třeba celková věrohodnost filmu. Prvoplánová líbivost zvítězila na plné čáře, ale to se dalo čekat. Postavy jsou černobílé a nudné, výjimku tvoří snad jenom Lincoln, který je aspoň trochu našedlý a o chlup míň nudný. Pokud zrovna nevykládá jednu z milionu rádoby vtipných historek s morálním ponaučením, které mě otravovaly stejně jako postavy ve filmu. A kam dali akademici uši, když nominovali Johna Williamse? Jeho hudba je tentokrát unylá a ve filmu ji většinu času ani nevnímáte, natož aby člověka oscarově nadchla. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

12 nominací a člověk si opět říká za co. Bezpochyby byl Lincoln výrazná osobnost a jím zrušené otroctví událost významná, leč když to podáte prostřednictvím historkujícího stárnoucího herce, do toho sem tam podmáznete kongresmana a tohle trvá dvě a půl hodiny... a jak to dopadne stejně celý film víte, tak co. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč Spielberg Lincolna natočil a do značné míry jde o film velmi dobře zapadající do jeho filmografie. Nicméně mě to nudilo svým dějepisným poučováním a takový pocit při filmech svého nejoblíbenějšího režiséra opravdu mít nechci. ()

Matthew01 

všechny recenze uživatele

Uff, je to za mnou!! Přesně tuhle větu si řekne každý návštěvník kina po skončení tohoto snímku. Je to dlouhý, je to nepoutavý, do děje to nevtáhne a přesto to má 12 nominací.. Teď se na chvilku vykašleme na samotný film a rozeberme si, proč tolik nominací. Za prvé: je to pravdivý popis historie a to z pohledu USA té nejvyšší důležitosti. Za druhé: byl použit jazyk, kterým už dneska žádný rozený občan US nemluví. (trochu archaické, přesto poutavé). Za třetí: natočil to Spielberg a ten už přece dlouho nic velkého nevyhrál. Když si logicky řeknu tyto body, už se ani kritikům nedivím, protože jak víme, objektivita se už dávno kamsi vytratila. Pro mě ale stejně zůstává záhadou, jak je možné, že režisér co se snažil vždy posunout speciální efekty dál (a nutno podotknout, že se mu to vždy dobře dařilo), nepoužil ani jeden. (možnosti ve filmu byly) A pak, když si přizval tak skvělého hudebníka v podobě Johna Williamse nevyužil ani z 10% jeho potenciál. Celkem 40% ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Spielberg šel do rizika - natočit tuhle všem (amíkům) známou kapitolu historie s přehnaným patriotismem, který všichni čekají, a dočkat se výsměchu v zahraničí? Nebo to vzít civilněji a riskovat neúspěch doma? Zvolil kompromis. A dopadlo to... no, kompromisně. Patriotismu a patosu je ve filmu tak akorát, za to palec nahoru, ale je vyvážen tunou zbytečných scén - výkřiky manželky, hraní se synem, opakované vysvětlování pohnutek a činů... Jasně, film pak působí civilně tak akorát, ale zároveň chvílemi nudí a zbytečně natahuje čas. Ve výsledku lepší 3*. Nutno ale zmínit jednotlivce - Spielberg z toho vyšel se ctí, Day-Lewise asi čeká třetí Oskar (čímž se stane absolutním rekordmanem) a Williams opětovně nezklamal. ()

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

Daniel Day-Lewis se vrací před kamery?

Daniel Day-Lewis se vrací před kamery?

08.06.2016

Jen málo hereckých persón má tak fascinující kariéru jako Daniel Day-Lewis. Britský rodák jednou za pár let vyskočí na velké plátno, sehraje brilantní postavu a sesbírá kupu hereckých cen, jen aby se… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama