Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický pořad o královně Alžbětě I., který má hvězdné obsazení: držitelka Oscara Helen Mirrenová (Alžběta) a Jeremy Irons (hrabě z Leicesteru) si zahrají po boku Hugha Dancyho v roli hraběte z Essexu. Portrét Panenské královny ve zralém věku odhaluje konflikt mezi smyslem pro povinnost a nutkáními srdce, jejími neúspěšnými milostnými románky a snahou být mocnou a nezávislou ženou bojující o přežití ve světě, jemuž dominují muži. (Viasat)

(více)

Recenze (45)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud paradoxně to celé sráží předpokládaný největší klad - Helen Mirren. Narozdíl od svého minimalistického "galapředstavení" v roli Alžběty II. zde svou roli její předchůdkyně nezvládá (resp. zvládá, ale jen obstojně). Přesto je v poslední době na plátnech/obrazovkách nějak "přealžbětováno" a tohle ze všech počinů není ten nejlepší. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výtečná, výtečná Helen Mirrenová v obstojné náhradě několika hodin dějepisu (ačkoliv spíš několika minut, protože takhle dopodrobna se žádný britský panovník neprobírá). Důstojným partnerem její lehce infantilní královny, která má velké srdce a mnoho stinných stránek, je Jeremy Irons. Škoda, že nebylo osloveno více známých britských herců. Že by kvůli financím? Kostýmy jsou parádní, na dekoracích a komparsistech se však patrně šetřilo. To první je opodstatnitelné, vždyť Anglie byla v té době chudou zemí, ale když se na královském dvoře kvůli popravě sejde hlouček všehovšudy padesáti Londýňanů, působí to komicky. Toužíte-li vědět více o jedné z nejpozoruhodnějších (a z historického hlediska nejspíš také nejdůležitějších) žen, které kdy vládly, televizní Královna Alžběta by vás neměla zklamat. Kultivovaně napsané dialogy občas zpestří nějaká ta odťatá ruka a druhá část má slušný spád, krom toho ji lze vnímat jako jiný úhel pohledu na celou tu šaškárnu zvanou politika. Ona se vlastně změnila jenom honosnost šatů a radikálnost přístupu k některým problémům. 75% ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný film z produkce HBO bodoval na Zlatých glóbech 2006 - získal cenu za nejlepší TV film, herecký výkon pro Helen Mirren a Jeremyho Ironse, a stejně tak v dramatických kategoriích pokořil všechny soupeře při udělování cen EMMY: získal jich 9. Kromě technických kategorií (kostýmy, výprava atd.) se radovali opět Helen Mirren a Jeremy Irons, režisér i producenti. Scénář : Nigel Williams. Kamera : Dmitrij Gribanov a Larry Smith. Hudba : Robert Lane ()

Crazer 

všechny recenze uživatele

V prvním díle byl Jeremy Irons v roli záporáka opravdu výbornej! Ve filmu mi zprvu drásal nervy svým věčným dolejzáním .. a postupem času jsem ho začal nesnášet. Tomu říkám herecké umění. V druhém díle již to byl Hugh Dancy, který mě opravdu překvapil svým dobrým výkonem a byl záporákem číslo 2. Občas jsem byl opravdu rozpačitý jaká Helen Mirren v roli Alžběty dokázala být najivní a jak jí všichni dokázali obelhávat. Malinko jsem byl zklamán závěrem, ale nijak to neovlivní mé hodnocení. Zajímavě podaný silný příběh o silné ženě, která dokázala přinést velkou oběť ku prospěchu svého lidu. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

První část je skvělá a objeví se tam nejlepší okamžiky, včetně popravy sestřenky Marie a vztah Alžběty s hrabětem z Leicesteru (Irons). Druhá půlka je však zbytečně roztahovaná a skoro celá se motá kolem Roberta z Essexu (Dancy) a toho, kdo vlastně zradil královnu. Celý film je ale vcelku přirozeně natočený, i když moc peněz na kompars asi nebylo (viz. bitva proti Španělsku) a nepostrádá kvalitní herecké výkony v čele s Helen Mirrenovou a Jeremy Ironsem. 70%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (13)

  • Vedoucí produkce Barney Reisz vyhrál cenu americké AFI TV v kategorii nejlepší televizní pořad roku 2006. (Terva)
  • Los Angelské združení PGA udělilo za produkci Suzan Harrison, Jiřímu Faberovi, Charlesi Pattinsonovi a Barneymu Reiszovi cenu LongFrom. (Terva)
  • Cenu Screen Actors Guild pro nejlepšího herce a nejlepší herečku v televizním filmu nebo minisérii si odnesli Helen Mirren a Jeremy Irons. (Terva)

Reklama

Reklama