Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby Celosvetovo $20,732,756║ Nuž po pozretí ukážky som sa veru na film dosť tešil... Severská koprodukcia o Jeruzalemských templároch a kmeňových bojoch o nadvládu Švédska dopadla celkom slušne. Samozrejme podobnosť s určitým kopírovaným s Kráľovstva nebeského sa film nevyhne, taktiež je tam cítiť aj Statočné srdce , nuž treba povedať že technická stránka dopadla lepšie než tá príbehová a vykreslenie charakterov, najviac mrzí že hlavné postavy nevytiahnu film na vyššiu úroveň, pútavejšiu, hlavná postava ARN-a vypadá zo začiatku nádejne, že by to mohla strhnúť vo veľkej hrdinskej pompéznosti tak ako Russell Crowe v Gladiátorovi, ale nič také sa nekoná, táto postava ako ostatné ostanú takmer staticky v rovnakej polohe, v akej boli načrtnuté hneď na začiatku a dej nikam výrazne neposunú, škoda, takto sa to dá kľudne porovnať z príbehovou úrovňou našej koprodukčnej Bathory. Osobne som čakal trošku viac od filmu ale aspoň slušný, nenáročný priemer to splnilo. (a teraz treba len pochváliť ako Ridley Scott dokázal zvládnuť svoj historický epos o Jeruzaleme, klobúk dole, ARN mohol byť slušná konkurencia pre spomínaný film ale takto sa stáva len strašne vzdialeným bratríčkom) /65%/ ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Vynikající film a konečně není americké produkce. Jediný mínus celého filmu jsou velmi slabé dialogy, ale jinak mi výborně sedl. Ještě další věc doplním, že nedoporučuji český dabing, protože je hrozně otravný a špatně nadabovaný. Určitě se vyplatí spíše originál, i když se ve filmu moc nehovoří.. 7/10 = 75% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nadějné dílo skandinávské produkce o hrdinném Arnu Magnussonovi, který dal vzniknout Švédskému království. Historický román, protkán dojemným příběhem, sice není až tak velkolepým, ale i tak jeví známky velikosti. V takových dílech je bohužel těžké býti originální a to je zde cítit z každé bojové scény. Tu vykoukne Bluma, jak brání Jeruzalém, tu zas vidíme pomalovaného Mela, jak povzbuzuje své připodělané skoty do bitvy. Na závěr tu zas, na bujném oři, vymetá Crow nejednu břišní dutinu svým mečem. To vše v jedné osobě. Zkrátka se nám tu opakují stále stejné scény z rozdílných filmů. Neskutečnou chybou je pak délka stopáže. Tolik zbytečného materiálu začne po půlhodině nudit a ze zajímavého počinu je rázem nekonečná telenovela, nezáživný den v galerii s kulhavou babičkou, která si každý obraz prohlíží hodinu. Nicméně mám rád příběhy o templářích a tenhle se mi líbil. 70% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nabízí se tu paralela s Královstvím nebeským, obojí stojí za to, ale tohle není Amerika. Kdo chce pompu, výpravu a akci, vybere si vždycky Hollywood. Tohle je ale něco jiného, jde to víc do hloubky. Možná by bylo fajn, kdyby Ridley Scott byl Švéd, Dán nebo Nor, pak by to byla ta správná pecka, ale toho bohdá nebude...a kdy bude film o bitvě na Moravském poli, Král železný a zlatý? ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)
  • Jedná sa o najdrahšiu škandinávsku filmovú produkciu vôbec. (Smok)
  • Ve filmu si zahráli otec i syn Skarsgårdovi. Stellan v roli Birgera Brosy z Folkungů a mladší Gustaf se objevil jakožto právoplatný následník trůnu Knut. Oba se spolu před kamerou filmu potkali až ve své závěrečné scéně v ženském klášteře. (MyShock)

Reklama

Reklama