Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (288)

Azrael515 

všechny recenze uživatele

K pocitu uplnej auteticnosti mi už len chýbali scény kde marináci berú benzín ..čo je asi jedina banálna výtka tomuto skvelému dielu. Zachytené asi všetky taktické omyly akých sa može velitel (na niekolkýc stupnoch od štábu až po teamleadra) dopustit. Celý seriál nieje megaakčný čo mu nebere na kráse lebo dialógy vyznievajú prirodzene a charaktery sú (až na troch kreténov) sympatáci. Akcie sa tu nedostáva skoro vobec, rozhodne to nieje akčný seriál. Skor je zameraný na psychológiu postáv. Celý seriál je vlastne o strácaní presvedčenia a dovery vojakov v misiu s počtom pribudajúcich chýb sposobených buď chybnou (alebo žiadnou) rozviedkou. A musím povedať že v tomto smere ukázal seriál možno i trochu viac než som chcel, pretože hlášky typu "Vidím štyri deti, jednu ženu, žiadný dospelý muž alebo náznak nepriateľských aktivít.... KURVA KTO DAL POVEL K STREĽBE, BOLI SME TO MY ????" a efektívnosť súčasnej vojenskej techniky niekedy vo mne zanechali veľmi, veľmi nepríjemný pocit .. ostatne ani postavy sa pri podobných scénach netvária nadšene a človek to vlasten celé prežíva s nimi. Škoda že to nepokračovalo :(((( ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Od Generation Kill nesmíte očekávat velkolepé válečné drama ve stylu Bratrstva neohrožených, či The Pacific, ale ironický, téměř dokumentární pohled na dnešní způsob válčení, který ve skutečnosti nepotřebuje perfektně vycvičená komanda, která stojí miliony dolarů, ale přesto jsou mariňáci posíláni do boje po desetitisících. I když jim nehrozí tak velké nebezpečí smrti, tak se na nich i přesto projeví syndrom války, který je psychicky sžírá. Seriál je proto založen především na postavách a jejich rozdílných charakterech. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hodně vrstevnatá a důležitá výpověď.. Z komentářů je zřejmé, že dost lidí nepochopilo co ta minisérie vypráví. Fakt že je to celé o válce, ale, že ta válka jakoby postavám i divákovi protéká mezi prsty.., že psychopat i rozumný chlap tvoří jednu nedělitelnou množinu.., že managment sraní je tady výš než psychologický rozbor jednotlivých charakterů (který ostatně není možný, protože tady se individualita ztrácí v genericky testosteronové smečce).., že bez ohledu na úmysly se vždy vše zesere až na rovinu válečného zločinu.., to všechno je na hony vzdálené patriotickým piedestálům typu Bratrstvo Neohrožených, apod. Generation Kill neukazuje velké, dojemné hrdinství. Ukazuje zmar, nekompetenci, chaos, ambice válcující zdravý úsudek, zločiny kryté  za hodnosti a prapor osvobození, zdrcující nehody, tragické přešlapy, frustraci, nudu, absurdní buzeraci. Generation Kill vypráví příběh chlapů co byli připraveni být hrdiny ale skončili jako ztracení žoldáci co nedostali šanci udělat jedinou dobrou věc. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Tak to docela zírám, že si Američani natočili tohle. Zelený gumy a bezmozci si jedou zastřílet do Íráku, občas sejmou "pár" civilistů včetně dětí, pro jistotku ještě nějakého toho velblouda a psa, vybombardují nějakou tu vesnici, ale to je přece demokratické bombardování tak jaký pak copak. USA náš vzor, 3x hurá. Dobře, ne všichni byli úplní magoři, ale většina jo. Jeden z těch mála lepších byl Alexander Skarsgård, který je prostě parádní herec. Jinak mě to dost iritovalo takže tak. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Generation Kill rozpracovává koncept Mariňáka, ale díky většímu časovému prostoru může zajít ještě dál, co se týče technických detailů (slušný rozpočet), funkce, běhu a organizace moderní armády. Taktická plánování, nevybouření vojáci, povětšinou nemožnost zapojit se do "vysněné" akce, to vše je velice autentické, až dokumentárně pravdivé, ale jako drama je seriál o poznání méně působivý než např. Bratrstvo Neohrožených, kde zkrátka více akčnosti a tím pádem úzkosti a sepjetí mezi "bratry" hraje svou roli. Nevyžaduji více akce, ale vyžaduji více dramatického materiálu, postavy z větší části mluví "o ničem", charaktery nejsou vyprofilovány víc, než by zvládl dvouhodinový film a i když je to počin kvalitní, v pár místech mu chybí šťáva. 7/10 ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Humvee 1. průzkumného oddílu byly vyzbrojeny buď granátometem Mk. 19 nebo těžkým kulometem Browning M2 ráže .50 BMG. (c.tucker)
  • Černošký kaplan v epizodě "Combat Jack" má místo tradiční purpurové štóly (šál) štólu maskovanou v kamufláži 3-color Desert. (c.tucker)
  • Během celého seriálu je reportér z Rolling Stones Evan Wright nazýván buď jako písař, Rolling Stone, nebo Reportér. (Nedhelborn)

Reklama

Reklama