Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 1

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (673)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hafström je slušný remeselník. S kvalitnými hercami vie zo sľubného scenáru vždy upiecť obstojnú thrillerovú jednohubku. Scenár k Obradu, ktorý by svojou nezaujímavosťou uspal aj nadopovaného koňa s červenými očami, mu to ale tentoraz neumožnil. Akoby produkcia spoliehala na to, že obsadenie efektne namejkapovaného Hopkinsa, energicky hádžuceho všetky odtiene hannibalovských úškľabkov, povýši nudnú banalitu na desivú thrillerovú jazdu. Nestalo sa, a nevýrazný O’Donoghue už vôbec nepomohol. Obrad nemá jediný naozaj silný moment a tematiku exorcismu, ktorú ako prvý geniálne zhmotnil Vyháňač diabla a naposledny zaujímavo variovala Emily Rose, neozvláštňuje absolútne ničím. Dokonca i Americká kliatba bola zaujímavejšia aspoň zasadením do historického prostredia a vizuálnymi chuťovkami. Obrad je slabý, nijaký, zbytočný. Celý čas smeruje k niečomu vačšiemu, čo sa napokon nedostaví. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že nedůvěrou a předsudky netrpěl tentokrát pouze titulní hrdina, ale i někteří diváci. Stejným tónem ale asi můžu říci, že zvítězilo moje subjektivní zalíbení. Håfströmův Obřad opravdu JE řemeslně skvěle natočen, má velmi slušné ohudebnění, minimálně jeden dost dobrý herecký výkon a odehrává se v charismatických prostorách Říma, které mají atmosféru. Především ovšem dokáže být strašidelný (či spíše mrazivě nepříjemný) a má v sobě to nehezké tušení něčeho zlého tam uvnitř. Scény s těhotnou dívkou a závěrečné vymýtání jsou vynikající. Co se týká obsahu, dialogy určitě nejsou vedeny naprázdno a místy se dá mluvit i o nepředvídatelnosti, byť je příběhová linka schematická a občas nehezky zasmrádne. Sympatický byl souboj pragmatického přístupu mladého (skoro)kněze s postupy církve, a to i přesto, že film nakonec zajede do hororových kolejí a na otázku racionality si odpoví po svém. 7/10 ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Uf! No ještěže ty kudlanky máme! Nebýt jich, dělá si tu kdejaký posraný démon ze slaboduchých idiotů papírové čerty! Onehdá vypil kamarád v hospodě litr rumu, oči mu šly šejdrem, zachraplým, metalovým hlasem blábolil nesmysly a dělal na stole stojky! A já bláhový se bál, že mu z toho chlastu hráblo. Hovno. Posedlý byl, chudák! Příště rovnou běžím pro nejbližšího černoprdelníka a než ho ministrant dokouří, už naštěstí vím, jak mu poskytnout první pomoc! Pocákám ho pivem a zarecituju mu z příbalového letáku složení Thorazinu nebo jídelní lístek s pizzama. Na ďábla se holt musí italsky! Takové vymítání není žádná holá prdel! Teď, když vím, že je to opravdové a skutečně se to děje, nevystrčím bez latinského slovníku paty a každému dementovi se budu vyhýbat velkým obloukem, aby mě nepozvracel hřebíkama a já nechyt četra, jako Hopkinsovic Toníček. Když už nám Vatikán sem tam naservíruje nějaké to posvěcené, marketingové video, mohl by to alespoň udělat zábavně jako pan Friedkin. Čumět dvě hodiny na to, jak Hanibal Lecter s nějakým nevěřícím gayem, pardon, chtěl jsem říct Tomášem, unyle mávají krucifixy a citují Rituale Romanum, může přijít zábavné tak akorát pravidelným posluchačům nedělních blábolů pana faráře. A tak nám ti kluci římskokatoličtí vymítají a vymítají, a jestli se ještě neuvymítali, tak tam vymítají dodnes. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"Podle skutečné události" bych spíše ignoroval. Divák pak může mít podstatně kritičtější postoj k tomu, co se na plátně děje (a právem). Pokud to ale vnímám jako klasické hororové béčko, v tomhle případě s excelentním Anthony Hopkinsem, lze mluvit o uspokojivém nadprůměru. Může za to i atmosféra deštivé Itálie a především finální vymítání, které má (herecky) nečekané grády. SPOILER - Posedlý Hopkins je vskutku fenomenální. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film, který nevyužívá potenciál toho, co se v něm děje a jede jen na půl plynu. Pokaždé dokáže navodit slušnou atmosféru před samotným vymítáním, ale jakmile dojde na vymítání, je všechen strach pryč. Ani nevím, ale mě vyděsí spíše ta atmosféra neviděného… Jinak Hopkins to vytáhl, všechna čest tomuto herci. Colin se snažil a myslím, že s lepším scénářem by z něj jednou mohl být i velice slušný herec, no a Alice Bragu mám rád už nějakou dobu. Suma sumárum - není to nejhorší, ale mohlo to dopadnout i lépe. 60 %. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Během scény vzpomínky z dětství, kdy připravuje syn s otcem matku na pohřeb, mluví Rutger Hauer maďarsky. Jeho slova by se dala přeložit jako: „Má lásko, můj květ, mé štěstí.“ (Pavlínka9)
  • Film je natočen na motivy knihy "Obřad: Jak se stát moderním exorcistou" od Matta Baglia. (NGP)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2011 v Hollywoodu. (ČSFD)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama