Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Brusíček 

všechny recenze uživatele

Filmeček rozhodně dobrej, podle skutečný události, nicméně jsem žil v představě, že na vrchol může nejen ten kdo na to má peníze, ale i pořádnou fyzičku a zdraví... Celej film mě přišel docela depresivní, ale s parádními záběry Himalájí. 70%. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Už poměrně "ohrané" a neoriginální téma je zde Baltasarem Kormákurem podáno tak, že se opravdu nenudíte. Úžasné scenérie, vynikající hudba, slušné dialogy. Líbí se mi i fakt, že se autoři neodchylovali od skutečnosti, nehledali fantasmagorie (á la Vertical Limit) a naopak vyzdvihli fakt, že se z nejvyšší hory světa (alespoň co do m n. m.) stává (téměř) obyčejná dálnice. Ačkoli nebylo jednoduché některým z těch zazobanců, co se rozhodli zdolat vrchol doslova za každou cenu, úspěch přát, se člověk toho emocionálna na konci i tak dočkal. A oceňuji, že ho bylo podáno s mírou, bez zbytečného patosu. 4 ****. ()

xxSmoldaxx 

všechny recenze uživatele

Kniha je silnější, ale snímek zachytil atmosféru velmi věrohodně. Určitě mě ještě čeká přečtení knihy, kterou napsal Anatolij Bukrejev a o které se říká, že je ještě věrohodnější, než kniha Into thin air od Jona Krakauera. Snímek by si měl zkouknout každý, kdo se nahoru chystá. Já sním o návštěvě alespoň základního tábora. Kdo si ani po tomhle filmu nerozmyslí výstup na vrchol světa, tomu držím palce! 82% ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Nemám slov, Everest jsem dlouho odkládal, protože jsem myslel, že půjde o další Vertical Limit, ale zmýlil jsem se. Lituju, že jsem na to nešel do IMAXu, protože tam by mě to ještě víc emocionálně položilo. Opravdu mi bylo líto Roba a je škoda, že se z hory vrátil ten, komu jsem to ani nepřál, ale život je nespravedlivý a Čomolungma neboli matka světa si nevybírá. Nicméně je to každého svobodná volba, zda podstoupí takové riziko. I když nemám horolezecké zkušenosti, vždycky jsem chtěl dokázat něco velmi náročného, ale po tomto filmu už mě celkem přešla chuť zdolat Everest. To radši potřetí zaběhnu maraton třeba v Římě, kde mi nehrozí mrazem zčernalé prsty a jejich amputace. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Tezko se mi hodnoti film jako takovy, protoze jedine, co si z neho odnasim, je to, ze chlapi jsou sobecti idioti, kteri si proste musi neustale neco dokazovat. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete vidět krásnou přírodu, napětí a nečekané situace, tak Everest je to pravé. Rozhodně je také filmem vyloženě pro velké plátno, a to už jen díky těm překrásným záběrům na Everest. Zajímavé jsou také záběry na život lidí v Nepálu. Drama nabízí realisticky ukázaná cesta horolezců na tuto největší horu světa a na nebezpečí, která hrozí při zdolávání. Právě výstup a začátek bouře se mi líbil nejvíce. Naopak ten konec, kdy umírali jeden po druhém, to už bylo takové moc velké hraní na city. [19100. hodnocení, 883. komentář, 76%] ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Rozhodně  stojí za vidění. A ještě mě navnadil na další stejně zaměřené filmy. Váhám jen, zda dát nejvyšší počet hvězd, ale přece jen, byl to film působivý a dosti silný Jsou takové, které zanechají dojem, ale pak upadnou v zapomnění, myslím, že tenhle si pamatovat budu. Nedokážu posoudit, zda by s jednotlivými detaily znalci lezení souhlasili, ale pro mě to bylo naučné a působilo věrohodně. Je pravda, že nepůsobili tolik na emoce a myslím, že to nebyl ani záměr. Řekla bych, že šlo o to ukázat, jak zdolání nejvyšší hory vypadá v praxi a popovídat nám příběh jedné konkrétní výpravy. Obdiv se pak dostaví jaksi automaticky. A emoce doznívají a zesilují i dny poté, takže... Proč vlastně váhat? Je to podle skutečnosti, ale když se nad tím člověk zamyslí, zdá se zřejmé, že některé události byly čirá autorská spekulace. ()

Brunky 

všechny recenze uživatele

IMAX 3D tomuto filmu pridáva a robí z neho naozaj dokonalý zážitok. Úchvatné zábery prírody, akoby som to sám s nimi vyliezol :D , v istých pasážach filmu som naozaj nedýchal a tŕpol som čo sa stane, príbeh možno nejak extra ne oslní ale tak držali sa skutočného príbehu (i keď neviem ako veľmi). Postáv bolo celkom dosť a trvalo mi kým som sa v nich zorientoval :D , škoda že o každej som sa dozvedel málo a to mi nedovolilo aby mi poriadne prirástli k srdcu... Ale ako celok na mňa Everest pôsobil výborne a neskutočne som si ho užil, či by som bol tak nadšený aj po pozretí z gauču na mojej 32 palcovej TV to už je otázne... :D ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Based on true story, but sourced from many point of views and directed by icelandic Baltasar Kormákur. In 3D format has Everest monumental appearing, because digital effects are key asset to make movie like this. Even though there is obvious level of unreal sceneries, the focus on main characters and their journey is not lost. Catastrophic end of the expedition was showed with an original outlook, which resonates in strong suggestive feeling, while wathing. So the final resume is positive, because it has balanced structure with usage of fragments from document/blockbuster/typical hollywood movie/adventure movie. Those, who would never thing to go on Everest, can at least gain atmospere through the movie screen. Contrasts between calm and comfort life and life in the "death" zone has been pointed out very well. Thanks to all of that the Everest is right choice for living the experience of climbing from the safe seat.//Kino Kopřivnice//25.9.2015//140,- ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Everest se to jmenuje,takže v hlavní roli by měl být kdo-Everest.Což byl,ale na můj vkus málo!Herci,kteří si chránili ultraochranými brýlemi(viz hned zde plakát) čela před sněžnou slepotou mě vlastně vůbec nezajímali. ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Realisticky natocena drama z uchvatneho prostredia Himalaji pri ktorej som sa citil akoby som tam bol s nimi. Na Mt. Everest sa nechystam, ale Gerlach by som zdolat este chcel... EDIT: Gerlach zdolany dna 8.9.2021 :) ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Na snímku nejvíc oceňuji skvěle vykreslený pocit souboje s majestátní horou, který mě donutil změnit mou představu, že když tam vylezl i Pavel Bém, tak to je asi nějaký velký kopec, na který vyleze každý s hamburgerem v ruce. Po tomto snímku mám pocit, že vím, jak vypadá Everest a co to znamená na něj lézt. Tenhle pocit jsem neměl ani u K2, kterou jinak považuji za velmi zdařilý příklad horolezeckého drama. Naopak bych vytkl fakt, že při množství postav ve snímku (a slavných hereckých jmen) není možné si v tak krátkém čase k některé z nich vytvořit vztah a trnout, jestli zrovna ona přežije. Snímek tak působí spíše dokumentárně, jak názorná ukázka toho, co se tam tehdy stalo, bez hlubších a propracovanějších emocí (snad jen Jason Clarke vs. Keira Knightley). Což ale ve výsledku nijak zvlášť nevadí, protože během sledování tohoto snímku je stejně nejpodstatnější ten nepříjemný pocit, že vám umrzají prsty na rukou... ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Film za 3, pribeh za 4, IMAXimalny zazitok za 5 :) Na to, aky je to silny pribeh sa u mna nedostavili emocie, takze uzil som si 'len' ten zazitok z pozerania (plus pocuvania a trasenia celej kinosaly:) ). A to teda bola velmi slusna jazda, som si uvedomil ze ma to normalne unavilo, napada mi prirovnanie ze jazda na kolotoci.. Takisto velmi pekne zabery, takze forma premietania dodala tomu filmu nieco navyse, no a pocas akcnych scen som mal pocit akoby som tam bol a prezival to. Za to ta stvrta hviezdicka, skoda ze aj ten obsah ma emocne nedostal viac. [#31/2015] ()

mackey 

všechny recenze uživatele

Kdo má nakoukáno (především skvělý dokumenty od Discovery), tak ví, že film používá celou řadu berliček a zjednodušení (pomalu vyklusávání na summit, pokusy o odtáhnutí někoho z "death zone", veselé skotačení bez masek a brejlí tamtéž, apod.). Ale já to filmu klidně odpustím, protože se chci hlavně bavit a Everest mi poskytl dvě hodiny nefalšovaný, byť nedokonalý, zábavy a radosti. Jo a potěšil Gyllenhaal a jeho asi nejvíc WTF role ever. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Tady se s tím nebudu párat. Podle skutečné události??? Ha, Ha. Já kdysi četl knihu od Jona Krakauera "Into Thin Air". Nebyl to román, čistě subjektivní popis událostí. Ale sakra drsný a měl o mnoho více atmosféry než tento Baltasarův pokus o drama roku 2015 s krutou zimou na nejvyšším vrcholku světa. Co se týče mě, tak tento počin byl nudný, nereálný, neodpovídající, prostě trapárna bez atmosféry, napětí, akce, emocí, o ničem. Herecké výkony taky "nízké". Omyl roku. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Silne emocionalni drama dokazujici ze matka priroda ma vzdy navrch. 2 hodky jsou tak akorat a moc se mi libilo ze film postradal americky patriotizmus. Suše natočene, Genialně zahrane. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek o výstupu v Himalájích není tentokrát lecjakým filmovým počinem jak by zřejmě mnohý mohl očekávat. Byť by se zdálo, že na takovéto téma už bylo řečeno vše, zde se ukazuje, že tomu zase až tak docela není. Tvůrci se tentokrát vykašlali na prezentaci dechberoucích speciálních efektů a nucených dramatizací a s respektem k horolezcům vsadili na naprostou realičnost takového výstupu. Sen je jedna věc a horské nebezpečí a nástrahy druhá. Jak ukazuje tento příběh, stačí opravdu málo, aby se bezproblémový výstup změnil v tragédii. Snímek svým vyzněním téměř připomíná hraný dokument, neboť se tu nehláškuje, nepronáší silné řeči a nekomplikuje se děj. Lidské možnosti a síla ducha jsou zde předností a tak tu máme možnost shlédnout příběh takový, jaký se v horách skutečně odehrává. A díky využití 3D je to nádherná podívaná. ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

Krásně se na to kouká, zvláště když sedíte doma u kamen. Při takových výstupech se bohužel člověk nesmí koukat na emoce jako to udělal Rob s Dougem, je třeba neustále spoléhat na své výpočty a zkušenosti, počasí jinak hned tvrdě trestá. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama