Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

kodwin 

všechny recenze uživatele

Vylézt na Everest dneska může každý. Teda spousta lidí si to myslí. On ten kopec není tak strašný, ale přece jen se tam trochu hůř dýchá a počasí není zrovna stabilní. A tak vás to za ty prachy může stát život. A o tom tenhle příběh je. Natočený slušně, ale přeci jen dost předvídatelně. Based on true story je sice fajn, ale taky záleží, jak se to udělá. Nejhezčí na tomhle bijáku jsou Himaláje. ()

Alsafi 

všechny recenze uživatele

Ne vždy si přeji být během sledování filmu doma v posteli s kusem čokolády. Dost často bych raději byla přímo v dějišti toho, co se odehrává na plátně mého notebooku. Ale když už přijde film, kdy bych teplo domova nevyměnila ani za zlaté prase (nebo zlatou letenku do Nepálu), tak se jmenuje Everest. ()

lukyna 

všechny recenze uživatele

Všechno se jevilo uvěřitelné, žádný superhrdina se superschopnostmi. Jak je život křehký, stačí jedno špatné rozhodnutí. Ten pocit zmaru, když helikoptéra přelétala tu přenádhernou scenérii, která cestou nahoru naplňovala pocitem vzrušeného očekávání. Možná teď trochu více chápu, co tam člověka tak táhne. ()

Tezuka 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek a zejména oceňuji, že se natočil na památku největšího horolezeckého neštěstí na Everestu z roku 1996, a to ještě předtím, než jej v roce 2014 překonala tragédie 16 nepálských šerpů. Na tuto tematiku už jsem viděl film K2, který jsem ohodnotil 4*, ale tady mi opět nezbývá než povýšit, protože kvalita a náročnost zde byla ještě o stupínek výše. Horolezectví v osmitisícových výškách by mělo být povoleno pouze profesionálům jako byl Reinhold Messner nebo Polák Jerzy Kukuczka, protože pro komerční zábavu to za ty zmařené životy nestojí. ()

jakubvojt 

všechny recenze uživatele

Ťažko zaujať záberom na jednu horu. Snaha určite bola veľká a nebolo to v konečnom výsledku také hrozné. Čím menej mohla byť kreatívnosť v kamere, tým viac ju museli dať do zápletiek - čo niekedy už bolo priveľa. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Nejprv to na začátku sestupu vypadalo, že film konečně začne být trošku napínavý a bude se rozebírat lidská soudržnost, ale pak mě dostalo zpracování toho, že člen, kterého považovali za mrtvého se připlazil a hlavní hrdina, očekávající doma rodinu, i když komunikoval, tak nedošel... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Film mě příjemně překvapil, i když literárně to vypadá jinak. Kniha Everest Roberta Birkbyho líčí podrobně život Scotta Fischera, ale mnohem lepší je líčení této tragédie v knize Peklo blízko nebe od Jona Krakauera - vřele doporučuji. Film 80%. ()

pedvora 

všechny recenze uživatele

Zdolat vrchol je obtížné, avšak vrátit se zpět je ještě obtížnější ... Miluju filmy natočené podle skutečných událostí a toto se opravdu povedlo. Skvělé obsazení, příjemná kamera, zvazovala jsem 4*, ale jelikož je to koukatelné i po druhé, dávám plný počet. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Mám rád takéto filmy, ale neviem prečo ma Everest nezaujal ani na druhýkrát. Citovo sa ma dotkol iba záver s poslednými zábermi a úžasným pianom v pozadí. Ale ten zvyšok, i cez všetku tú skvelú prácu s hercami, výborným, realisticky pôsobiacim prostredím, ma nedostal. Chýbalo mi viac napínavejších scén. ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

Ačkoli také rád chodím po Tatrách i Alpách, fanatičtí horolezci mi vždy lezli na nervy. Lézt na Everest, i když na to mám, natož potom když na to nemám, je jejich idiotská volba a proto mi jich při tom dramatu vůbec nebylo líto. Nebylo mi líto ani těhotné manželky Roba, šéfa cestovky, který tam ostatní za tučné prachy přivedl. Nebylo mi jí líto, protože ona sama byla horolezkyně a s manželem se svorně shodli na tom, že jejich ještě nenarozené dítě bude také horolezcem. Pořádně mne pak dožral arogantní a nekompromisní požadavek manželky Amíka Beka na vyslání vrtulníku do šílené záchranné akce. Tu manželku naprosto chápu, vrcholem arogance ale bylo to, že americká ambasáda ji neposlala do háje, nýbrž ten vrtulník skutečně vyslala, ovšem životy neriskovali američtí piloti, nýbrž chudáci nepálští piloti za americké prachy. Takovéhle věci potom posilují sebevědomí miliónů Amíků, kteří vlastně právem považují ostatní národy za ubohé a chudé otrhance, které je kdykoli možné americkými penězi a vojenskou silou přesvědčit k čemukoli, co je výhodné pro Ameriku. Kdyby zakázali výstup na velehory s kyslíkem, vylezla by nahoru sotva desetina lidí, kteří na to opravdu mají a hory by byly podstatně méně zasviněné odpadky a mrtvolami. Kyslík mají povolit jenom na záchranné akce. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Jako film to není špatné - zajímavé téma, navíc podle skutečné události, takže žádné velké hollywoodské výmysly a růžové konce, kvalitní herci i efekty a provedení. Není to ten typ filmu, který bych musel vidět znovu a znovu, ale určitě stojí za zhlédnutí! ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

V první řadě mě ten film hrozně baví a přijde mi vizuálně atraktivní. V druhé řadě - která by ve skutečnosti měla být první - k němu mám osobní vztah. Trávili jsme takhle jednu zimu v relativně malém italském středisku Maso Corto. Jednou časně ráno mě probudilo ostré světlo. Pohledem z okna dolů (bydleli jsme ve druhém patře) jsem zjistil, že dole pobíhá spoustu lidí, mají tam kamery, ostrá filmařská světla a něco tam točí. Říkal jsem nějaký dokument. Dopoledne přiletěla k hotelu helikoptéra. Nevěnoval jsem tomu pozornost. Protože bylo bohužel ošklivé počasí, tak se druhý den nedalo lyžovat na ledovci a museli jsme využívat trochu menší lanovku přímo u hotelu. Na její konečné stanici se něco dělo. Byly tam ohromné větráky, spoustu techniky, očividně tam docházelo k simulaci hnusného počasí a v tom nějací lidé předstírali horolezectví. Ano, točil se tam Everest. Herci chodili do jediné restaurace s deseti stoly, která na konečné lanovky byla, takže jsme je tam potkávali. Z toho kopce dolů vede taky dlouhá sáňkařská dráha, která se točila jen pár metrů pod místem, jež ve filmu ztvárňuje Himaláje. Je tedy dost pravděpodobné, že když oni se tam na Čumulangmě perou se smrtí, tak já kousíček od nich jedu na sáňkách. Nebo popíjím svařák. Mám s tím filmem zkrátka osobní zážitek jako z žádným jiným a proto to navždy bude pětková záležitost. ()

Little_Sawy 

všechny recenze uživatele

Sakra! Z tohohle až Mrazí! Jěště fakt když to je přávě podlě skutečných událostí. Nikdy bych nechtěl jět na takovou výpravu kde zahynulo 200 reálnych lidí a výpravců který se odhodlali navštíviť nějvyšší vrch, a rozhodli se tam nechať svou vlajku, takové podmínky jsou i pro mě dosť strhujíci když jsem viděl tenhle úžasný, fascinujíci strhujíci a to jsem už říkal ..tahle exkluzívny bomba! Nemám slov..doopravdy. Hodně dobrý film, hodně dobré herecké výkony. Hold dávam česť pozůstalým který reálne zemřeli na Everestu.. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že je fascinující a frustrující, jak splnění jednoho snu může pohřbít několik dalších životů. Příběh v tomto ohledu velmi silný, ale pokud jde o samotné filmové zpracování, už jsem z vysokohorských prostředí viděl působivější snímky. Jakožto fanouškovi Gyllenhaala mně trochu vrtá hlavou, jestli by nepomohlo, kdyby dostal hlavní roli on. No a po tom úvodu jsem čekal, že se film ještě výrazněji zaměří na to zkomercionalizování Everestu, na soupeření jednotlivých agentur. Nakonec to tam ale bylo jen v pidináznacích. Jedna hádka při přípravách na výstup a záběr na to, jak absolutní amatéři fasují poprvé mačky, mi přijde docela málo. Jo, ono to z toho tak nějak vyplyne, že Hall je hrdina, který pomáhal ke splnění snu lidem, kteří už měli obstojné zkušenosti (, jak moc je to přikrášleno nedokážu posoudit), zatímco po jeho boku přibývaly agentury, které se s tímto aspektem vůbec nezalamovaly. Ale právě z tohoto kontrastu se podle mě dalo vymačkat ještě mnohem víc. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Takový dokument pojatý filmařsky. Až se jednomu zachce vyrazit na Everest, nebo spíš nikdy takovou blbost nedělat. Asi to není jako vyběhnout na Říp, o čemž pojednává tento podrobně nafilmovaný případ. Nic extra asi nelze čekat z takového reálného námětu a radši se vždycky podívám na starý dobrý Vertical limit. Na Everestu mě nasral hlavně hlavní hrdina a jeho naprostá neschopnost zachránit si život. Prostě se seberu a slezu dolů, když jsem profík... anebo chcípnu. ()

tXtX 

všechny recenze uživatele

Dokonale mrazivo natočená dobrodružná dráma so všetkým, čo k tomu patrí.. nemám čo vytknúť. Navyše IMAX tomu pridal nehorázne gule, či už po obrazovej alebo zvukovej stránke. Bola by obrovská škoda nevidieť to v kine, na domácich tv to pravdepodobne stratí tretinu svojho lesku.. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama