Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Komentář je za obě dvě viděné série, na poslední se už v žádném případě nechystám. První řada byla celkem pecka. Mělo to zajímavou myšlenku, solidní herce, dobré tempo a přes pár drobných překlepů na konci normální rozuzlení. Zhruba od pátého dílu mě to úplně vtáhlo a já jen hltal každý, další díl. Tohle vše, plus, mínus vydrželo i do začátku série druhé, pak se z toho pro mě bohužel stala naprosto nevěrohodná, téměř až groteskní taškařice, plná nelogických momentů, která končila v posledním díle, který bych se nezdráhal označit velmi diplomatickým slůvkem podprůměrný. Vůbec to nechápu, ale je to tak a asi bych dlouho vzpomínal, kdy to takhle podobný seriál v další sérii totálně zazdil, každopádně Foritude je přesně tím učebnicovým případem, jak to podělat i s takhle dobrými herci a hlavně ze začátku originálním nápadem. Třikrát škoda. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 75%. Arktická krajina nádherná. Točené sice na Islandu, má se jednat o Špicberky, i když to ani jednou v seriálu nezazní. Škoda, že konec je takový uspěchaný a několik věcí v něm není vysvětleno. Ale rozhodně jsem netušil kam děj povede. Season 2: 70% Zpočátku vypadala druhá serie o dost lépe, než první. Tajemná krvavá záře, záhadné vraždy, aby se nakonec ukázalo, že to dělá takový kokotek s blbýma kecama. Dost přeživších z první sérky tu překvapivě zařve a bohužel konec je dost otevřený a nechává dost otázek. Takže asi u další série. Season 3: 70% Třetí série navazuje hned na druhou a překvapivě má jen 4 epizody, které přináší nějaké odpovědi na události v druhé sérii a více info o parazitech, ale šerifovi Anderssenovi už definitivně jeblo, že ho za kladného hrdinu považovat nemůžů. Překvapivé jsou pouhé 4 epizody, když se končí opět otevřeně. Bonus je, že teď už se opravdu točilo na Špicberkách a ne na Islandu. Poznal jsem dost lokací, když jsem tam byl před pár lety na výletu. :-) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Nejenom neobvyklé prostředí Špicberků z tohoto seriálu činí jedinečný příběhový zážitek. Pokud totiž očekáváte netypickou detektivku, tak se připravte, že budete mít co dočinění nejen s hororem, ale i s příběhem, který se na první pohled tváří zřejmě, ale postupně se rozjede hodně zvláštně, různorodě a originálně. Zde opravdu zahradník nebude vrah. A to i kdyby to byl jedinej zahradník na Špicberkách, což by se na množství obyvatel a obyvatelného prostoru mohlo klidně stát. Městečko Fortitude mě tak díky těmto atypickým skutečnostem vysloveně bavilo. Při teplých letních večerech mě pohotově ochladilo a ještě mi nabídlo zajímavý příběh, který zřejmě neskončí u první série. A to je rozhodně dobře. Jo a Richard Dormer je tady vysloveně výbornej a hodně nekompromisní. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Temná a mrazivá kriminálka z téměř mimozemských Špicberk s atmosférou tak pohlcující, až z toho za oknem začalo sněžit. Fortitude má ambiciózní rozběh, ale hned v prvním dílu nešťastně klopýtlo a propajdalo ještě další tři epizody, než konečně našlo svoje tempo. Milovníci spletitých příběhů se spoustou provázaných vztahů si přijdou na své, ti co vyžívají v silných charakterech taky a scenárista nezapomněl ani na ctitele mysteriózních prvků. Jinými slovy, seriál toho nabízí snad až moc a uměřenost severských detektivek v něm nevidím. Taky se jako skandinávská produkce jen tváří. Mluví se v něm anglicky, i když často s roztomilými přízvuky a velká většina těch důležitých jsou poddaní britské královny. Mlčenlivých postav, melancholických scén a každodenního realismu si i tak užijete dost. Přiznám jsem že jsem původně čekal něco trochu jiného, zklamaný ale určitě nejsem. Kriminálka se Sofie Gråbøl ani špatná být nemůže. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1. série: Tak nám dorazil ten multikulturalismus i na ledové Špicberky. Nikde se před ním neschováte...nikde! Natož ve skandinávských zemích roku 2016. Norové budou černí a afričani budou...jo budou taky černí :) . V nové dokonalé interrasové, internáboženské, interkulturní společnosti vystavíme nový národ. No nic tohle povinné poselství Západní Evropy musí být úplně všude včetně seriálů - v těch to musí být doslova adorováno. Zajímavé je, že i tento problém s natalitou souvisí s kupou dalších problémů řídce osídlené oblasti Fortitude. Řešit to importem hodně odlišných lidí není systematické v Norsku, stejně tak v dalších evropských státech, ale to zase odbočuji. No pojďme konečně k ději. Jde vidět, že si někdo dal práci a nechal vše pořádně uležet jako Lutefisk, což bylo ku prospěchu seriálu. Vše postupně stále více hnilo. Epizoda od epizody byla komplexnější, zamotanější a hlavně lepší. Jako by jste četli knihu - scénář byl špičkový. Hodně si dala režie záležet na jeho převedení do televizní podoby. Žádný spěch, správné načasování, hlubší práce s postavami, vypiplaná psychologie obyvatel...naopak někdy tam byla vatička v některých mono(dia)lozích. Stupňující mysteriózní záhada měla svůj předčasný vrchol. Následná rozmělněnost, nedotaženost, neuzavřenost srazila jinak zajímavou seriálovou látku. 74%. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • V seriáli v mestečku Fortitude je nutné, aby každý obyvateľ (aj dieťa) nosil so sebou pušku proti ľadovým medveďom. Pritom v skutočnosti je pravdepodobnosť útoku medveďa veľmi mizivá. (vander19)
  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)
  • Seriál se natáčel v islandském městečku Reydarfjördur, které má přibližně 1100 obyvatel a nachází se v jednom z fjordů na východním pobřeží Islandu. (raininface)

Reklama

Reklama