Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby nejlepší českej seriál za posledních 20 let.Bravo!!!!!Totální top herecký výkony,Dušek Český lev!!!!!Scénář,kamera,střih a hlavně režie absolutně bez chyby.Nemám ani co dál psát,prostě BOMBA!!!!100%. ()

Uroboros 

všechny recenze uživatele

Ono to jde! Čekal jsem hodně a dostal jsem ještě víc. Vybroušenej scénář (konečně reálné dialogy mezi postavami), přesná režie, kterou samozřejmě podpořily špičkové herecké výkony (hlavně velkej palec nahoru za Jardu Duška a Leoše Nohu, těmhle dvou jsem věřil každou sekundu na obrazovce). 5 hvězd. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí celého seriálu mohu konstatovat, že pro mě jednoznačně filmová (nikoliv pouze televizní) událost tohoto roku! Ještě se nestalo, aby mě český seriál takhle dokonale strhnul. Jsem doslova nadšený! Kéž by se u nás točilo více takto kvalitních seriálů či filmů. Stivínová a Dušek jsou velmi přesvědčiví a s velkým přehledem zvládají své role. Opravdu moc se mi líbili! A velmi mě potěšil i netypicky obsazený Leoš Noha. Smekám před tvůrci a těší mě, že se alespoň občas najde někdo, kdo dokáže natočit film nebo seriál, který snese nejpřísnější měřítka. ()

Blackadder 

všechny recenze uživatele

Průměrné s výkyvy nahoru i dolů. Škoda. Co hlavně, spousta postav, dějových linek - a většinou absolutně nevyužitých - jen stafáž pro hlavní linku. ()

krumlajs 

všechny recenze uživatele

1.serii Temného případu nic nepřekoná, říkal jsem si ještě před měsícem a najednou tu mám seriál, který je ještě lepší a kde ho natočili? USA, Velká Británie nebo severský země, samá voda, natočili ho totiž u nás. Pustina je nejlepší český novodobý seriál. A možná nejlepší seriál roku všeobecně. To co se tady povedlo natočit je úžasný. Prvotřídní scénář, který tu už dlouho nebyl a stejně tak prvotřídně natočený. Děkujeme HBO za prašule, který jste vložili do těch nejlepších rukou. Nevím, kdo dělal hlavní casting, ale měl určitě zlatý ruce. Stivínová úžasná, Dušek ďábelskej (hlavně mu za to dejte nějakou cenu), všichni dětský herci parádní, nu a Leoš Noha ten by si zasloužil vlastní seriál, protože jeho detektiv byl dokonalej. Jsem zvědavej, kdy amíci natočí remake, kterej bude stát za hovno. Snad se všichni tvůrci domluví na novým projektu, protože očekávání budou veliký ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

V profilu mám: Seriály hodnotím až po zhlédnutí posledního dílu. Pokud u nich vydržím do konce. Vydržel jsem. Seriál pro mě začal až v pátém díle! První čtyři byly takříkajíc o ničem. A srovnání (u některých) s Temným případem (doufám že první sérii) podepisuji. Tam taky bylo plno keců a kde nic tu nic. Ze začátku jsem měl problém s lokalizací děje. Tušimickou elektrárnu co stále ukazovali, a následné výlety do Polska mi moc nepasovali. Až posléze jsem si všiml SPZ libereckého kraje. Kdyby to tak bylo jezdili by všichni z republiky do Krkonoš? Ona totiž jedna obec Pustina v libereckém kraji je. Asi 15 km od Vrchlabí. No nic proti filmařům, hledají atraktivní kulisy. Možná se jednou dočkáme seriálu o Orlické přehradě s exteriéry Niagarských vodopádů. Ale zpět k dílku. Už zmíněná krajina, herci, a od pátého dílu i atmosféra, mezilidské vztahy, "boj" o mamon se skvěle v seriálu doplňovali. Trochu jsem nechápal učinkování pasťáku, ale kvůli konci, asi jo. Ono kdo by tam mluvil tak sprostě, a kdo by se na to pak díval... musíme být světový. V žádném případě bych to nesrovnával se severskými seriály (ale bylo to ze severu), tak jo. Konec tak překvapivý nebyl. Pachatel byl pro mě už v pátém díle znám (asi jsem moc přemýšlel a nesledoval děj-i to něco značí). Ale ať jen nekritizuji. Byl to dobrý počin tohoto roku a jako takový, bych to jako seriál roku 2016 nazval. Ale víc ne. Měli z toho udělat mini sérii a dal bych ****, Tak to jen ***, z toho jednu za Duška. A ten happyend?!?!?! ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Mně přišlo, že scénář nedržel pohromadě. Jeden celý díl byl věnovaný Duškovi, další zoufalství Stivínové, jiný poměrům v pasťáku... Nějak to Hulík nedokázal skloubit dohromady. Odbyté byly vztahy lidí ve vsi (v reálu v "našem" Běsně), které si zasloužily rozpracování a dramatizaci, konec taky vůbec nebyl přesvědčivý. Taky mi dost vadilo, že děj je situovaný do polsko-českého pohraničí, zatímco se v ilustračních záběrech pořád objevuje Jezeří a důlní jámy na Mostecku s Hněvínem v pozadí. Ale byla to zajímavá zábava a také herci byli dobří, zejména Noha a Stivínová. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně můžu hodnotit komplet sérii.Ještě k tomu jsem se díval jak se vlastně točila Pustina a ta vlastně řekla to,na co jsem koukal,ale s jedním ale.Na první pohled řekne divák,že je tu opět další kriminálka,což je samozřejmě chyba lávky.Ona tu sice je,ale je to jakési podsouvání,aby se mohlo pracovat s charaktery postav.Je to hodně stejný jako seriál The Missing,který jako celek šel po postavách a jejich života,lásek,utrpení....do jednoho hlavního příběhu,který se větví do dalších.HBO je tu prostě znát,kdy i z vysokých míst se radilo českým režisérům.Tady je pravda,že sice Zachariáš chtěl natočit jen pilot,tak nakonec s Nellis natočil každý půlku a hlavně to není naprosto poznat,což krásně dotváří vjem,že je to na jeden zátah.Samozřejmě atmosféra je parádní o jednom zapadákově v Pustině,kde jí za rohem těžební průmysl docela zaváří po kilech.Jsou tu taky skvělé herecké představení,kdy jsem psal o Duškovi,který se pro tohle narodil,ale kupodivu pátý díl,který byl one man show Duška byl vlastně nejhorší.Nemělo by se vše přehánět.Kriminální vložka je někde na lepším průměru,ale jak říkám je tu spíš jako jakýsi hýbací cyklus,aby mozaika zapadla mezi všechny postavy.To bohužel po konci ani zdaleka divák nedostane.Jsou tu nějak uzavřený vedlejší linky do rohu,pár herců je tu jenom o celku celé vesnice v reálných tónech,jakoby jste jeli na chatu do vesnice.Leoš Noha možná byl pro někoho velkým překvapení,ale pro mě v dobrém slova smyslu.Konečně umět dát i herce zpěváka do naprosto jiné role,než bych ho čekal.Stivínová samozřejmě skvělá,ta nemusela ženská ani hrát,ta tam prostě patřila.Nevím jestli si někdo všimnul jedné věci,ale znělka byla vždycky jiná.Tím myslím,že vždy tam byla jiná scéna,což jsem v seriálu viděl prvně.Tím se dostávám k hudbě,kde hlavní motiv byl parádní,který se jen někdy až moc opakoval.Mám rád nitro postav,dusno atmosféry se šedým filtrem,tu beznaděj,která kráčí s postavou a předá divákovi vše co umí.Tohle jsem dostal,sice tu bylo pár masařek,některý díly jsou tu méně smysluplné,na pasťák si člověk musí taky zvykat,protože je tu v důsledku ze začátku jako takový rozbočovač a hlavně jako případný tajňák pro ty,co už tuší kdo je vrah či ne.Nechci psát,že na české poměry je tenhle seriál takový či makový.On prostě žije sám s sebou,kterýmu neskutečně pomáhá plno věcí z průměru.90% ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Cely serial vazne skvely, herecky dokonale predevsim od J.Duska, P.Spalkove. Z.Stivinova se mi libila v prvnich trech, pak uz to byl ten stejny pohled, stejna grimasa. Atmosfera, dej, dej, dej. To jsou devizy tohodle serialu. A detsky herci - predevsim ti z pastaku. Abych ve finale napetim sedel jen na jedne pulce a u toho se kroutil, aby k "tomu" co vidim, nedoslo - to se mi u ceskeho filmu snad nikdy nestalo. Jeden z mnoha dukazu spickoveho serialu. Skoda, ze jsem nemohl nekde normalne zaplatit za shlednuti tohodle serialu. ()

B3n 

všechny recenze uživatele

Atmosférou to pripomína True Detective. Po pár popáleniach sa z novej českej kinematografie bol tento seriál ako živá voda. Perfektná surová atmosféra, perfektná Zuzana Stivínová, perfektný Jaroslav Dušek. Dokonca pár hercov zo starej éry Postřižín a My všichni školou povinní. K dokonalosti tomu ešte niečo chýba, ale cieľom je zábava, nie dokonalosť. A tá sa tu podarila. ()

g.laudeo 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou Pustinu (a k tomu druhou sérii Gomory…), jsem natřískaný zážitky, lapen v síti vztahů, zneklidněn, inspirován. Potřebuju si srovnat optiku, takže by to teď chtělo nějakou hovadinu, například zase Pražáky, co hledají v Olomouci medvědy. Jisté je, že nějakou dobu bude klid, něco takového se dvacet třicet let nenatočí. Nejsou tu v poslední době jen špatné seriály, jsou tu Případy 1. oddělení a České století, jenže tohle? K čemu to přirovnat? Příběh raněného, zoufalého a odhodlaného otce mi připomíná Ondrušovu Vendetu z roku 2011, také postupným budováním napětí, které je v závěru nesnesitelné. Jenže Pustina je seriál, osmihodinové drama. Drama jednoho z největších mužských chcípáků servírovaných pravidelně českým filmem posledních dvaceti let, který se - tentokrát v hrubém nesouladu s chcípáckou tradicí - po každé ráně zvedne a ve finále se rozběhne ke sprintu, při kterém se tají dech. Je tam toho víc... Policajt není ani dement ani rváč ani krasavec ani ochlasta ani nevtipkuje. Manažer korporace není karikaturou. Hudba minimální a krásná. Dialogy neskutečně přesné. Stivínová, Křenková a Špalková jsou dobré, Jan Cina je tam fantastický. Dík. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Totálna famózna vecička. Príde mi to ako kombinácia kvalitnej severskej detektívky( ale takej sakra dobrej) a ešte z časti to vyzerá ako Americký The Killing. Perfektne vystavané, postupne naberajúce na napätí a vyhrocujúcej atmosfére, ktorá sa postupným odhaľovaním pravdy a premenlivosťou uberania vyšetrovania menila. Zaujímavosť rozvetvenia dejových línii ma tiež zaujala, lebo žiadna z nich mi neprišla nudná. Postavy boli realistické, niekedy až veľmi moc. Perfektná pulzujúca nepríjemná hudba, ktorá zároveň ladila s prostredím. To, že to robili naši susedia, iba zvyšuje zážitok. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Maximální hodnocení nedávám kvůli poslednímu dílů seriálu. Pokud je jeho ústředním tématem vyšetřování zmizení a následně vraždy (7 dílů), pak je jeho rozuzlení věnován v posledním díle jen velmi malý prostor. Celá řada otázek jak se to semlelo zůstává nevysvětlena, nebo je vysvětlena povrchně. To je asi zásadní rozdíl oproti Temnému případu, když filmařské postupy i důraz na atmosféru místa nezapřou produkci HBO. Až jsem si pak (nutno říct, že zpětně) říkal, že forma byla místy výše než obsah. Při sledování vás to ale donutí nedutat...fantastické herecké výkony a velmi citlivý casting jsou hlavním pozitivem. Největším překvapením pro mě byl výkon Jana Ciny. ()

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem začal sledovat tuto sobotu cca ve 14 hodin, chvilku po tom, co jsem se vzbudil doma po jedné šílené technopárty. Musím konstatovat, že skoro celý první díl mě vůbec nebavil a do toho na mě šla silnější kocovina. Podíval jsem se tedy na čsfd, jestli opravdu koukám na tu Pustinu, co tu všichni tak vychvalují. Ano, bylo to ono. Asi 7 vteřin jsem váhal, jestli si pustit druhý díl, nebo jít raději ven na vzduch, jenže po tom, co se mi ozval nějaký zvuk v hlavě, jsem raději zalezl zpět do postele a pustil si pokračování. Teď je neděle, já celý den uklízel byt a umyl si auto a ták... vlastně už je pondělí... no a já se celý den těšil, jak si pustím poslední dva díly, jelikož jsem jich v tu sobotu sjel šest... teď tu sedím, poslední díl dokoukán a já jsem tak mile překvapen a mám tak dobrý pocit z tohoto mírně depresivního krimi dráma, že snad půjdu zase kalit. Určitě si to pusťte, je to vážně promyšlený a Dušek je pan HEREC! ()

pekko 

všechny recenze uživatele

Serial vhodny, ak si nemate cim navodit depresivnu naladu. Prve 4 casti sa dej okolo strateneho dievcata len pomaly vlecie a viac je to o bezutesnom zivote v banickej oblasti. V druhej polovici serie sa veci daju do pohybu a zacnu do seba zapadat. ()

zajdak 

všechny recenze uživatele

Přidání prvního komentáře jsem dlouho odkládal. Říkal jsem si, že ho přidám k filmu, který mě opravdu zaujme. Ironií osudu je, že tento první komentář píšu zrovna k seriálu. (Skoro na seriály nekoukám.) K věci. K zhlédnutí tohoto seriálu jsem byl strašně dlouhou dobu přemlouván, každopádně když jsem si pustil první epizodu, už mě nepustil. Dostal mě svojí zvláštní depresivní hutnou atmosférou, kamerou a v neposlední řadě hudbou. Atmosféra samotná postupně houstla a houstla, samozřejmě to nebylo ku neprospěchu. Pár věcí bych samozřejmě také vytknul - hudba byla sice pěkná, ale nebylo by od věci přidat pár dalších obměn, možná i v nějakých situacích opustit od psychedelické barvy hudby (Ovšem to je hodně diskutabilní, jelikož by mohlo dojít ke kompletní zrušení pečlivě budované atmosféry). Další věc, která mi lehce vadila při sledování bylo laciné ukončování epizod v naprosto nevhodných okamžicích - smysl byl jasný nalákat diváka na další epizodu, ale seriál takové kvality by to neměl mít zapotřebí. Poslední věc,která mě lehce mrzí, je absence větší prokreslenost pachatele. Jinak snad bez jakýchkoliv dalších vad. 90% ()

maresakjan 

všechny recenze uživatele

Pustinu jsem nestihl pozorovat na HBO ale až zpětně všech 8 dílů. Všem, co to tak taky mají doporučuji pouštět 1,5x zrychlené, pak to aspoň nějak odsejpá... ()

RipperTM 

všechny recenze uživatele

Dozajista chápu ty přechvalující komentáře plné zdravé, zatím zřídkakdy poznané radosti z takové úrovně českého seriálu. Buďme za ně spíše vděčni a nekritizujme nadšení o nebetyčnosti daného dramatu. A za pár let, doufejme, že ne desítek, kdy bude tato kvalita standardem, se budeme muset mocně ohánět při hledání tak pozitivního ohlasu, neboť lidé se stanou, jak se říká lidově "namlsanými". Co se týče samotné Pustiny, zmínil bych úžasné mysteriózní prostředí, chvályhodné herecké výkony, přičemž pozici best of pro mě zaujímá pan Dušek, zajímavý příběh i syrovost některých osudů hlavních postav. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama