Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Recenze (858)

Wartord 

všechny recenze uživatele

Kdybych seděl na režisérské stoličce místo Eastwooda, zařval bych STOP a oznámil Pennovi Kámo, takhle to dál nejde, jsi úplně mimo. Namísto toho se Clint rozhodl libovat v leteckých snímcích a jinak skvělé kameře, doufajíc, že to nějaký Oscar dá. Už v polovině filmu jsem si říkal, že bych byl dost přísný, kdybych tomu dal dvě hvězdy, hlavně kvůli tomu jednoznačnému vyvrcholení. To si jako státní policie nevšimla, že v telefonátu je tak zásadní slovo, a došlo jim to až na konci filmu? ()

Signore 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky jsou za samotný film (a v něm excelující Oscarem oceněné herce) a pátá za Eastwoodovu úžasnou (přitom svým způsobem "neviditelnou") režii - dokázal vytvořit takto stísněnou atmosféru filmu téměř bez hudby, to umím jen málokdo ... ()

lepinla792 

všechny recenze uživatele

Uplne tajemnej nebyl dej, nevedel jsem kdo v pozadi je vrah, ale jistej jsem si byl u vsech, kteri meli vyznamnejsi roli, ze vrazi nejsou. Ale dobry a zabavny to bylo. Nekdy pozdeji klidne kouknu zase. ()

Pokri 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorému však niečo chýba. Je tu badať precíznu réžiu Eastwooda, herecké výkony ústredného tria sú v podstate dokonalé, ale od mysterióznych trilerov čakám ešte niečo navyše. Možno chýbalo viac potenciálnych podozrivých, drvivý twist. Záver bol veľmi predvídateľný, a tak utkvie Tajomná rieka najmä ako geniálne dielo z hľadiska réžie a hereckých výkonov, nezaradí sa však medzi scenáristické pecky ako Prekliaty ostrov (najlepšia adaptácia Lehana) alebo Obvyklí podozriví. V podstate podobný film ako Villeneuveho Zmizení, no z môjho subjektívneho hľadiska menej scenáristicky vybrúsený a to som ani Zmizení nehodnotil za 5*. ()

Gemeroid 

všechny recenze uživatele

Tak skvělý film jsem nečekal. Je to dramatické, napínavé, lidské. Navíc tam hraje Šón Propiska a Kevin Slanina, tudíž plný počet. Eastwood prostě umí. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Divné, divné, divné. Co to sakra je? O co tady jde? To si člověk u Tajemné řeky říká podstatně déle než u většiny filmů z tohoto žánru. Od začátku dusivá atmosféra, která jen houstne a houstne. Jednání některých postav je však divné i na to, že jsou to samy o sobě divné charaktery. A celkově film sráží až příliš výrazné scénáristické berličky, kdy se ukazuje, že hlavním hybatelem osudů jednotlivých postav je sám autor. Nejvíc se to ukáže v chabém rozuzlení kriminální zápletky. Kromě vynikající atmosféry mě Tajemná řeka do svého proudu ničím dalším nestáhla. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Detektivka, která je dost dlouho dobrá, ale pořád se to nějak natahuje a konec už pro mě bylo trochu vysvobození. 70% a 4*. ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Sice pomalé vyšetřování a spletité vztahy, ale stojí to za to. Dost temná záležitost. Filmové prostředky neexibují, ale jsou podřízeny účinku. To se Eastwoodovi opravdu povedlo. ()

Yamatosan 

všechny recenze uživatele

Jedna z ne zcela silných Eastwoodovek. Problém je samozřejmě ve scénáři. I tak se díky úžasné práci herců - všichni jsou urvaní z Penna a Robbinse, pro mě je nejsilnější výkon Marcii Gay Harden - povedlo natočit velmi nadprůměrný film. ()

BONOBON 

všechny recenze uživatele

Režijně nejlepší Eastwood, jakého znám! Mistrně budovaná ponurá atmosféra, velice slušný a docela překvapivý scénář (však ho napsal spoluscénárista L.A. Přísně tajné) a hlavně geniální herecké výkony (zasloužené Oscary pro Penna a Robbinse). Jen ta hudba.. Měl bys to, Clinte, příště nechat na profesionálech.. ()

Vráťa 

všechny recenze uživatele

Eastwood režisér, narozdíl od Eastwooda herce, točí filmy, který ve vás zůstanou, jako kus starýho masa v žaludku. Trávím je pomalu a těžce. Tajemnou řeku jsem před časem četl jako knihu a teď konečně můžu porovnávat s filmem. Musím uznat, že film emočně vystihl knižní předlohu téměř dokonale. Snad jen Sean Penn občas pokulhával při truchlení ve chvílích, kdy jakoby vzlykal. V knize byla cítit otcova ztráta dcery ještě mnohem silněji. Dávám jen tři hvězdy, protože tenhle opravdu silný film nenechává člověku moc naděje. Osobně si radši svět filmem přikrášluju, líp se mi pak spí. Uznávám ovšem, že Tajemná řeka mluví o tom, jak to zkrátka občas v životě chodí... ()

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama