Reklama

Reklama

Ledová archa

(seriál)
  • USA Snowpiercer
Trailer 1
USA, (2020–2025), 30 h 58 min (Minutáž: 43–53 min)

Předloha:

Jacques Lob (kniha), Benjamin Legrand (kniha) (více)

Hrají:

Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Aaron Glenane, Mike O'Malley, Karin Konoval (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Planeta zamrzla a v obřím vlaku, který krouží po zeměkouli, se poslední lidé snaží bok po boku přežít v křehké rovnováze. (Netflix)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (56)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál se od filmu dost liší. Základ je stejný, ale detaily jsou jiné. Děj se odehrává necelých sedm let od globální katastrofy, kdy celá Země zmrzla a lidé přežili pouze díky tomuto vlaku. Poslední zbytky lidstva v něm putují po celém světě na předem zbudovaných kolejích. Vlak má 1001 vagónů a zhruba 3000 cestujících. Ne všichni jsou na tom ale stejně a jsou rozděleni do tříd. Podle toho také vypadá jejich prostředí a životní podmínky. Jennifer Connelly se to celé snaží udržet pohromadě, ale nemá to jednoduché. S vlakem jsou neustále nějaké problémy a lidé v zadní části žijí ve strašných podmínkách, a proto se neustále bouří. Ve vlaku najdeme všechno od zvířat po rostliny. Vše je propojené a souvisí spolu. Změna nastane ve chvíli, kdy se ve třetí třídě stane vražda. Ve vlaku nemají jediného detektiva, a tak musí povolat toho ze zadní části. Vyšetřování nám časem odhalí další tajemství, která tento vlak skrývá. Postupně pochopíme, jak vlak funguje a dojde k revoluci. Spoiler: Velký zlom přichází na konci 1. série, kdy se do hry zapojí další vlak, ve kterém je Wilford. Dojde k boji o moc lidé si musí vybrat strany. Osud lidstva je opět na hraně. Dozvíme se spoustu nových věcí a pár postav děj opustí. Druhý vlak je rozhodně zajímavý. Snad bude další série. "Jsme jeden vlak." ()

Toka 

všechny recenze uživatele

Hele... Nebudeme si nic nalhávat, Snowpiercer je cheesy béčkový drama jako poleno. Ale ať se propadnu, jestli to není jedno z nejlepších. Možná to je má slabost pro dystopický postapo, možná je to kvůli tématické podobnosti s Frostpunkem. Možná je to kvůli určité podobnosti se zrušeným Stargate Universe, což jsem stále po deseti letech nepřenesl přes srdce. Ale abych vnesl i nějakou snahu o objektivní hodnocení, tak musím vyzdvihnout hudbu. Vibe jako ze Stranger Things dodává skvělou dramatickou atmosféru. Interiéry jednotlivých vagónů a kostýmy taky na jedničku. Kdo ale drží celý seriál na nohách, je Jennifer Connelly. Její výrazné obočí a grimasy se do její role hodí perfektně. Když už jsme u těch herců, ještě jsem byl příjemně překvapen Mickey Summer a samožřejmě Stevenem Oggem. Ten už chudák asi nikdy nemůže hrát normálního klaďase.. Kdo mi ale nesedí, jako většině, je Daveed Diggs. Jeho herecký výkon opravdu bída a ještě ke všemu mi k jeho obličeji a postavě strašně nesedí hlas. Buď jak buď, plné hodnocení je pravděpodobně trochu přestřelené, ale mě prostě celkově vzato Snowpiercer šíleně baví. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenný snímek z roku 2013 byl vtahující záležitostí s důrazným přesahem, který ve mně rezonoval ještě hodně dlouho po skončení. Seriál z dílen Netflixu tento aspekt působivě rozšiřuje a přidává i svůj neotřelý přístup a inovativní praktiky, jež svět Sněhoborce, poslední kolébky lidstva dlouhé 1034 vozů nabízí. Musím zde rovněž zmínit zajímavě vyprofilované postavy s jejich příběhy či pohnutky, které celému počinu dodávají větší punc uvěřitelnosti, tudíž se s nimi snadněji sžijete. S příchodem druhé série ovšem do hry vstoupí společný nepřátelský element v podobě postavy skvělého Seana Beana, s nimž celý seriál dostává nový a zcela netušený rozměr, díky němuž si Snowpiercer budete užívat ještě o pořádný kus více. Už teď se totiž nemohu dočkat další řady! (Netflix) „Remember when Life was everywhere you looked, everywhere you walked, cradled you, fed you wonder, made you who you are. Now, hear Snowpiercer. Feel the track. Metal on metal. The flow of your Engine Eternal. Her veins bringing power to everything that's still alive.” ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% - Sympaticky jiné než skvělý, ale veřejností polozapomenutý film. Neopakují se tamní motivy, spousta zdánlivě neotřesitelných kanonických faktů se obrací na hlavu, takže místo prequelu se jedná o zcela nové uchopení námětu - a to je moc dobře, protože tvůrci nejsou ničím svázáni. Navíc přimáčknout diváka k obrazovce pomocí detektivní zápletky je tah přímo geniální, protože tomu pak nezbývá nic jiného, než se do vlakového mikrosvěta ponořit, aby se neztrácel v reáliích. Rozličná skupinka hlavních postav je navíc tak zajímavá (Ruth, Melanie), že dává i vzhledem k postupnému odhalování vagónů či zákonitostí vzpomenout na legendární Ztracené. 2. série - 80% - Po tvůrčí stránce ještě sebevědomější, kdy občas přijde speciální epizoda, jindy se zahrává s časovými rovinami a jakkoli se to vzhledem k premise zdá nemožné, přichází i nová postava. Sean Bean si Wilforda vychutnává každým slovem i gestem a nikdy není jasné, jestli se maniakálně rozesměje nebo zabije nejbližšího kolemjdoucího. Možná jsem nevěřil, že se putování poslední archy může uchytit a nejspíš jsem ani nevěřil, že mi může takhle sednout, ale po nervy drásajícím finále jsem rád, že je tu právě takový seriál, čím dál víc připomínající boom mysteriózních počinů z nultých let. ()

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

Pánové tvůrci vzali zajímavý sci-fi nápad, ten použili jako základ pro sociologické třídní drama a nápad zůstal jen základem, dál už se to neřeší a řeší se jen povětšinou nudné blbiny. Tím to, dle mého názoru, uvrhli do šedého průměru. Druhá část, která seriál zabíjí, jsou technické a fyzikální nedomyšlenosti, které dokáží zabít jakékoliv sci-fi. Podobně jako zpřítomnělí, kde udělají nářezový pilot, ale onen základ se dál vůbec neřeší a zase se řeší jen zmíněné blbiny. Škoda. Chápu, že není populární analyzovat techniku ve filmech/seriálech, ale nedá mi to, všude jsou dveře na čip, každý (kromě lidí z tailu) má svůj nastřelený čip, ale je problem v takto v náznacích moderním vlaku sledovat pohyb lidí? Pak, žádné kamery na chodbách, jen jedna před lokomotivou. Teď k chování lidí, to je velmi nelogické, i ve stresu, tím spíš, že například Melanie čistě a hladce řídí vlak 6 let a pak najednou udělá řadu nesmyslných bot? Přinejmenším divné. A věc poslední, když vlezete do vlaku bez jízdenky, vyhodí vás, tihle jedou načerno a chtějí dělat revoluci, protože se (ti s jízdenkou) v první třídě mají líp? To rozhodně stojí za rozbor na přednášce etiky. ()

Galerie (1 061)

Zajímavosti (18)

  • Cestující LJ Folger (Annalise Basso) hraje na konzoli Nintendo Switch. To ale není možné, protože i když se děj odehrává v roce 2021, je to již 7 let, co jsou cestující ve vlaku, tzn. od roku 2013. Nintendo Switch vzniklo až v roce 2017. (Habansz)
  • V epizodě zazní několik písní, které nazpívala Lena Hall (Audrey). (Duoscop)
  • V závěru epizody zazní píseň „Stormy Weather“ od Etty James. (Duoscop)

Reklama

Reklama