Reklama

Reklama

Bratrstvo neohrožených

(seriál)
  • Velká Británie Band of Brothers (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA, 2001, 9 h 54 min (Minutáž: 49–70 min)

Předloha:

Stephen Ambrose (kniha)

Hudba:

Michael Kamen

Hrají:

Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Rick Warden, Michael Cudlitz, Neal McDonough, Frank John Hughes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele kenkaku k tomuto seriálu (11)

Bratrstvo neohrožených (2001) 

I když se oprostím od faktu že tématiku WWII mám rád stále je 5 hvězdiček málo. Seriálu se dá říct (krom chvály - nošení dříví do lesa) jen z jistého pohledu až moc nevyvážená úroveň dílů. některé jsou o neskutečné akci a děj prostě "jede" jak když MG42 střílí a jindy se zvolní (hodně) a je třeba přeladit na jinou vlnu a díl si vychutnat z jiného úhlu pohledu (což vysvětluje v hodnoceních někde méně než 5 hvězdiček). Více u jednotlivých epizod. ()

Currahee (2001) (E01) 

1942-1944. Dva roky příprav… První epizoda na mě působila napoprvé vlažně. Její dokonalost jsem ocenil až při čtvrtém-pátém shlédnutí. Člověk měl možnost se věnovat detailům (ne jen Rossovi z Přátel) a “vychutnat” si třeba Simona Pegga, “Magneta”, “Al Caponeho”, “Poldu z Marsu” nebo si všimnout jaké bylo jméno lodi, která je vedla do Anglie. Dokonalé detaily. Dokonalá atmosféra. ()

Den všech dnů (2001) (E02) 

Epizoda pokračuje prakticky kde předchozí končí. Je 6.6.1944. Nejdříve výsadek (fenomenálně natočené) a potom útok na baterii ještě více fenomenální. Tohle je snad nejlepší epizoda série vůbec. Potěšil “Moriarty” ze Sherlocka (takových tváří vedlejších rolí :)). ()

Carentan (2001) (E03) 

Pokračujeme o dva dny později (po fenomenálním útoku minule) a za další dva začne další mela. No název epizody naspoileroval (a naladil) dost. V reálu čtyř-denní boje zabraly prakticky celou epizodu. Závěr epizody poskočí na začátek července 1944 a zvolení se. Nicméně opravdu si není na co stěžovat. ()

Nováčkové (2001) (E04) 

13. září 1944 - za pár dní začne Market Garden. Tak se snad máme na co těšit. Název totiž nezní nijak slibně a začátek tomu taky nijak nenapovídal. Naštěstí to nezabere dlouho a můžeme si vychutnat výsadek také ve dne. Operace trvala týden (což na zabavení celé epizody naštěstí stačilo). Epizoda se nesoustředí jen na akci (bitva u Nuenen), ale i na další aspekty (“stříhání ovcí” jedno za všechny). Celkem silná epizoda. ()

Křižovatky (2001) (E05) 

17. říjen 1944 a jsme stále v Nizozemí = za 5 dní začíná Operace Pegasus. Takže řekněme, že o nudu bude postaráno (teoreticky). Hned od začátku se ale věnujeme (pomocí flashbacků) poslední akci, které Winters velel v poli. No a samotný Pegasus se odbude během minuty. Pak se hodně skáče v čase (i mezi lokacemi) a sledujeme Winterse a jeho srovnávání se změnou svého postu. Dost se do toho tahá umění a drama (a nuda). Prostě Hanks jako režisér musel předvést něco extra a natočil hodinovou předehru Bastoni. ()

Bastogne (2001) (E06) 

Obléhání Bastogne zabralo v reálu týden (20-27.12.1944). Tedy materiálu na celou epizodu až dost. Mrazivou atmosféru a strach z ostřelování minomety se podařilo navodit dobře, možná až trochu jednotvárně. Hodně se tu mluví. Pak bum-bum-bum, ošetřit a zase konverzace. Pak pro změnu zase konverzace do dalšího bum-bum-bum a tak asi 3-4x dokola. Přestřelka je “příjemné” zpestření stereotypu, které je hned obratem zazděné románkem se sestřičkou (nejhorší zabití času). ()

Bod zlomu (2001) (E07) 

2.leden 1945 - čeká nás bitva v Ardenách. Opět tedy příslib veliký. Podle mapy (hned ze začátku) jsme u Foy. Nicméně pokračuje monotónní dojem z minula. Je zima, hodně se povídá… teď už jen bum-bum-bum a bude to komplet. Hodně to sráží dojem z epizody, ale pouze jen v kontextu s tou předchozí. Celá první polovina je totiž jako copy-paste Bastogne. Jakmile ale (konečně) začne to očekávané bum-bum-bum (9.ledna 1945) nuda je zažehnána. Natočené je to 10x silněji než v Bastogne. Škoda jen, že ta konverzační cvičení nezůstala komplet v minulé epizodě. Zbytek epizody je fenomenální. Ten útok na Foy (14.ledna 1945) byl neskutečný. ()

Poslední hlídka (2001) (E08) 

Děj poskočil o cca měsíc (9.2.1945) do Haguenau. Do Operace Undertone je ještě daleko, tak jsem se obával nudy. A prakticky oprávněně. 1/2 epizody se neděje nic, zato druhá polovina je o zajímavé “stealth akci”. Prostě zase něco jiného. Bohužel, ale netrvá dost dlouho na to, aby byla epizoda na plný  počet. A jedna celkem zbytečně natahovaná scéna umírajícího vojáka (který si vyběhl do vlastního granátu mimochodem) rozhodně dojem nevylepšila. ()

Proč bojujeme? (2001) (E09) 

Tak a jsme v Německu. Dva měsíce do konce války, Tom Hardy klátí místní blondýnky, velení chlastá Vat 69 a zbytek rabuje domácnosti. Prostě klasická nuda v Stürzelbergu. Tedy to té doby než narazí na Kaufering. Tomu se věnuje polovina epizody. Celkem vzato, akce sice žádná. Nicméně pořad se něco děje. Žádná vycpávková konverzační cvičení. Děj končí 30.dubna 1945. ()

Body (2001) (E10) 

Květen až srpen 1945 - Rakousko. Tedy celkem dlouhé období a přestože už po válce (v Evropě), vůbec ne nudné. Hned ze začátku návštěva “Orlího hnízda”. Akce nula, ale monumentální dost (byl jsem tam, o to silnější to pro mě je). Celá epizoda je takovým důstojným poklidným rozloučením - ale ne nudném a vycpávkově ukecaným - se seriálem (a propojení se seriálem Pacifik sledováním dokumentu o nejlepši epizodě z daného seriálu) s mega bombou na konec. To propojení jmen a tváří musí rozsekat každého. ()

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama