Epizody(10)
Bod zlomu (E07)
Poslední hlídka (E08)
Proč bojujeme? (E09)
Body (E10)
Bratrstvo neohrožených představuje zásadní počin v historii HBO i televize samotné. Jedná se o desetidílnou minisérii natočenou na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, jenž pojednává o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company. Minisérie začíná v přísném výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a vypráví o pozoruhodných úspěších této dobrovolnické střelecké roty, která se časného rána v osudný den "D" roku 1944 účastnila výsadku ve Francii. Stála v čele operace Market-Garden a prodělala ofenzívu na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 pomáhala dobýt Hitlerovo "nedobytné" Orlí hnízdo v Berchtesgaden. (HBO Europe)
Recenze (1 242)
Jeden z nejlepších seriálů všech dob. Perfektní skloubení atmosféry, hudby, výpravy a hereckých výkonů. Deset hodin kvalitního válečného filmu, mapujícího působení elitní vojenské jendotky za druhé světové války, tréninkem počínaje a poválečnou situací konče. Nejpůsobivější je nejspíš část, odehrávající se v zasněžených lesích Ardén. Takhle válka prostě musela vypadat. A věru, i když jsem military fanoušek, takovou válku bych asi zažít nechtěl. A to je poprvé, co jsem tenhle pocit měl. Tady ta protiválečnost zatraceně funguje. ()
tam pod horou CURRAHEE, v táboře Toccoa se formuje rota ,,E". currahee v jazyce indiánského kmene cherokee znamená -zůstat osamocený. to se vám v boji může lehce stát, proto je třeba podepsat pojistku na 10 000 dolarů pro své blízké a po drilu, jaký může absolovovat jen ta nejlepší jednotka, se vydáme vstříc dobrodružství, zůčastnit se DNU VŠECH DNÚ. během výsadku spoléhat na sebe, a věřit, že dopadnu aspoň přibližně tam kam mám. ocitneme se před městem CARENTAN, které je třeba dobýt a začíná první vážnější zamyšlení nad smyslem toho všeho. život plyne rychle a válečný obzvlášť. když přicházejí NOVÁČKOVÉ, není to z důvodu dovolených, ale předzvěst, že bude třeba plnit další náročné úkoly, třeba dobýt KŘIŽOVATKU. a že při každém dobývání je třeba štěstí, o tom by mohl velitel Dike Winters vyprávět. vyprávět by mohl i doktor, když v lesích u BASTOGNE dělal co mohl, ale žádný zázrak se nekonal. za to, když nadešel BOD ZLOMU a v lesích okolo Foy bylo třeba zjistit, kdo bude ten správný velitel roty ,,E", jeden takový zázrak se stal. s blížícím se koncem války, je čas podívat se na psychiku vojáků. zvlášť, když 11 znich čeká POSLEDNÍ HLÍDKA a úkol přivést z německého tábora zajatce. a já vím, že nikdy za války nesmím být doktorem. PROČ BOJUJEME ? možná někdo pochyboval o smyslu toho co dělal. ale jen do okamžiku, než spatřil koncentrační tábor. ale to už je skoro konec. rota ,,E" za odměnu může obsadit Hitlerovu pevnost Orlí hnízdo nebo třeba dům H.Goringa. a nad alkoholem z jejich zásob přemýšlet, kolik bodů komu chybí k magické hranici 85, která je důležitá k povolení na odjezd domů. kapitulací Japonska končí 2. světová válka......... S.Spielberg, T.Hanks, M.Kamen, to je jen pár jmen, která se podepsala na mimořádném filmovém díle. sledujte příběhy, ve kterých si najdete svého hrdinu a sním prožijte 2. světovou válku. kamera je je autentická, hudba působivá a scénář zaručuje, že se nudit nebudete. ()
Vskutku mistrovské dílo, velmi věrohodně a naturalisticky popisující každičký aspekt v životě "bratrů ve zbroji" tváří v tvář svým nepřátelům. Bitevní scény jsou bez výjimky vizuálně i zvukově dech beroucí, zatímco všechny scény, v nichž zůstává hlaveň pušky skloněná, naprosto ohromí svou emocionální autenticitou a přirozeností, z níž vyloženě mrazí. Při představě války jsem vždy trnul hrůzou, jak bych v ní zahynul bolestivou smrtí uprostřed špíny a krve, po zkušenosti s tímto seriálem bych se naopak obával, že ji přežiju ve fyzickém, nikoli však duševním zdraví. Tohle je totiž pravá tvář války. 100% ()
Tak tomuhle se říká kvalitní, takřka ohromujcí a odzbrojující filmařina, která za těch cca 125 mil. dolarů opravdu stála. Anebo také propracovanější a ještě lepší verze Saving Private Ryan, jak chcete. Band of Brothers jsem sjel za 2 dny, mít víc času, zvládl bych to i za 1, čímž chci říct, že je tento seriál vysoce nakažlivý a divák ho hltá jedním dechem (možná kromě poslední víceméně "rozlučkové" epizody). Jinak jde o ultimátní válečnou podívanou, ozvláštněnou výpověďmi veteránů a doprovázenou skvělým soundtrackem z dílny Michaela Kamena. Ze začátku jsem měl trochu problém najít si nějaké oblíbence, kterému bych více fandil, zvlášt když David Schwimmer byl bohužel v záporné roli. Ale časem mi padli do oka Winters, Randleman, Malarkey a vůbec celou tu partu z Easy Company jsem si postupem času oblíbil. A pak to zjištění na konci seriálu...to stálo zato. Jinak všechny díly si byly co do kvality podobné, akorát 9. díl byl výjimečný a hodnotím ho ze všech epizod nejvýš. ()
Počula som o tomto seriáli veľa, kým som sa k nemu dostala. Potom on dostal mňa. Niekoľko detailov (naozaj len niekoľko) sa mi zdalo idylických a prikrášlených, ale v porovnaní s mnohými americkými filmami je to surová realita 2. svetovej :-))) Inak nemám absolútne žiadne výhrady a príbehy 506-teho výsadkového som hltala bez dychu. ()
- Napriek tomu, že Richard D. Winters (Damian Lewis) a Donald Malarkey (Scott Grimes) boli v sériáli vykreslení ako ryšaví, v reálnom živote mali obaja muži blond vlasy. (WalterIK7)
- Většina hlavních herců byla vybrána kvůli jejich podobnosti se skutečnými vojáky. (Redswif)
- Kvôli natáčaniu bolo zakúpených, alebo vyrobených 2000 nemeckých a amerických uniforiem. (WalterIK7)