Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 3
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (101)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Knihy ani původní film jsem neviděl, ale seriál mě zaujal už svým trailerem. Obsazení je slušné, v hlavní roli Dafne Keen, známa z Logana a kolem ní se pohybují skvělá Ruth Wilson či nepříliš využitý James McAvoy. Některé věci pro mě byly matoucí a přišly mi nedostatečně vysvětlené, takže třeba linka s vytřesenou matkou a synem mi přišla podivná. Naopak svět ve kterém se pohybovala Lyra a její deamon, byl zajímavý a hodně mě bavil, i když i tam jsem si musel počkat na některá vysvětlení. Efekty jsou fajn, temnější vyznění se podařilo, občas mě ale štvalo, že Lyra moc nepřemýšlela a některá rozhodnutí přišla jakoby z ničeho nic. 2. série Na druhou řadu jsem byl zvědavý a jsem docela rád za to, čeho jsem se v ní dočkal. Cestování mezi světy, jejich porovnání a představení úplně nového světa, k tomu zajímavá monstra a pokračující dobrodružství Lyry. Nechybí napínavé zakončení a emotivní rozloučení několika hrdinů. Jsem vážně zvědav na to, jak se to všechno ukončí. Takže si určitě počkám na poslední třetí řadu. Temné fantasy pohádky, jako je tahle se mi zamlouvají. 3. série Na poslední řadu se čekalo o něco déle, ale ve výsledku to nijak nevadilo. Uzavření celého příběhu se podařilo a příběh byl temnější než jsem očekával. Cesta Lyry a Willa stála za to a na seriál budu vzpomínat v dobrém. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Proti seriálu stálo hned několik zásadních faktorů (1. Nemám ráda předělávání filmů na seriály. 2. "Zlatý kompas" patří mezi mé oblíbené fantasy filmy a doteď mě mrzí, že nikdy nevzniklo pokračování. 3. K smrti nerada si zvykám na nové vzezření postav. 4. Nikdo nemůže nahradit Nicole Kidman coby můj same-sex crush.), a přesto se nemohu dočkat finální série. Ba co víc, "Jeho temné esence" hodnotím ve finále ještě lépe než původní zpracování. Jsou reálnější, drsnější (rozhodně nedoporučuju pouštět dětem, minimálně 5x jsem dost brečela), mají nádhernou hudbu & opening a vizuální stránka je v rámci televizní tvorby hodně nad standardem. Navíc klobou dolů před Dafne Keen, protože jí žeru každé slovo. S01: 90 %. S02: 85 % za uspěchaný konec, kterému ta osmá epizoda strašlivě chybí. Zas*aná corona. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

S01 - Knižní předlohu neznám, a film jsem viděl naposledy před několika lety. Nicméně to nemění nic na tom, že mě to dost sedlo, a po překonání prvního dílu jsem byl dost zaháčkovaný. Sedlo mě rozšíření příběhu(oproti filmu je tady snad o polovinu více zápletek a linek), bavilo mě, že je toho tady více, a je na všechno víc času(vztahy mezi postavy, budování charakterů, směřování k nějakému bodu). Hodně oceňuji, že je to drsnější a některé momenty mě dost nepříjemně překvapily(největší zvrat v poslední epizodě). Po herecké stránce super(Dafne Keen je skvělá, Lin-Manuel Miranda příjemně překvapil a takový James McAvoy si krade každý okamžik pro sebe), vizuálně velice dobré a tempo příběhu dost slušné. Já jsem spokojený a těším se na druhou řadu, a doufám, že to čekání nebude dlouhé. 8/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší ztvárnění námětu, než před už třinácti lety vydaný Zlatý kompas. Leč i ten nebyl úplně špatný. Každopádně na úrovni seriálu se námět dobře rozprostřel. Navíc autoři si dali záležet i na atmosféře, takže počítejte s námětem, který sice působí dětsky, ale je tajuplný až hranice existence této planety. Osm dílů mi uteklo a já jsem se jednoznačně bavil. Tohle je young adult fantasy seriál jak se patří! Plus ta titulní melodie, ta se sakra povedla! ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Vizuálně neskutečně nádherná show s parádním příběhem, která si s každým dalším dílem hravě vytírá prdel náboženstvím. Výborná Dafne Keen, fajn soundtrack, skvělá výprava a slušný efekty. Kolena tomu podraží jenom přístupnost, protože jakmile dojde na násilí, krve by se člověk nedořezal (hlavně že z medvědů teče proudem a všude kolem nich leží střeva!). ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama