Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 17
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Recenze (273)

mira007 

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem tenhle seriál nemusel, ale dneska už jsem dorostl do názoru, že tohle je legenda - atmosféra 30.let, obsazení, černobílý vizuál , kriminální případy ze staré školy. ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočená atmosféra prvorepublikové galerky, vinikající herci a také hudba. Tomu říkám detektivní seriál! Žádní detektivové z New Yorku, LA........ nebo ať už jsou odkuvkoli. ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Spolu s Moskalykovým Dobrodružstvím kriminalistiky pro mě zásadní seriál z policejního prostředí. Tradiční Sequensova poplatnost režimu je zde naštěstí stažena skoro na nulu, takže zůstávají pouze režisérova pozitiva, skvělé kočírování české herecké elity a báječná atmosféra 30. let dvacátého století. O geniální hudbě mistra Lišky se netřeba výrazneji rozepisovat. Některé příběhy sice neoplývají zvlášť dotaženou detektivní zápletkou, ale na zábavnosti to paradoxně nic neubírá. Opravdu výjimečný a ryze český seriál, který nikdy neztratí své kouzlo. ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zfilmovaná knižní předloha. Jaroslav Marvan v roli rady Vacátka exceluje a mordparta složená z dalších kvalitních herců mu určitě nedělá ostudu. Když k tomu připočtu sympatické zlodějíčky z pražské galérky a "dobovou" muziku.....jasných 5 hvězd. ()

Juliane 

všechny recenze uživatele

Skvělé, co do kvality dokonale vyvážené díly, nad nimiž lehce převyšuje Kaprova smrt. K tomu několik "šlágrů" a tanečních kreací z Jedové chýše a pod čtyři hvězdičky se nedostanete. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Tomuhle seriálu výrazně pomohla doba, ve které vznikal. Ale co už. Vše bylo vyřčeno a odnášeno do septiku... :D 5* ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Doba, kdy ještě "policajti" brali své zaměstnání jako poslání, kdy každý z nich znal dokonale svůj rajón a svojí autoritou v něm dokázal udržet pořádek. Doba, kdy špatnost tušila, že dříve či později bude odhalena a potrestána. Za skvělou atmosféru, výborné herecké výkony a za vzpomínku na "relativně" poctivé časy a lidi - 5. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná klasika, kdy už herci dávno nehraji „komicky“ jako po přechodu od němého filmu ke zvukovému, ale je znát jejich profesionalita. Kromě reálií „Staré Prahy“ potěší fakt, že tehdy ještě nebylo nutné, aby dílo bylo zábavné... Sledování tohoto seriálu je vždy pohlazením duše. Jelikož na ČSFD jsou problémy se „schvalováním“ Zajímavostí, informace připojím sem. V epizodě č. 6. Případ lichého střevíce, jde pan rada vyšetřovat na zámeček, kde proběhla bujará oslava narozenin továrníkova syna, při které nešťastně zemřela místní učitelka. Zámeček se nachází v obci Líšno sousedící s Bystřicí u Benešova. Zpustlý hrad (zvaný Léštno) pro svoji rodinu přestavěl Čeněk Daněk z Esse, spoluzakladatel firmy ČKD. Po válce mu byl zámek odebrán a přiklepnut Českému červenému kříži, momentálně je opuštěn. Zahrál si i v jisté detektivce. Tennisové kurty, kde zlatá mládež předstírala, že je svěží tam ovšem nenajdete. Filmovaly se na slavných kurtech na Vyšehradě vedle Jedličkova ústavu. V jednom záběru je vysoko nad kurty vidět Leopoldova brána. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Občas pokulhává atmosféra 20.let minulého století + přespříliš hudby, která jde chvílemi na nervy a někdy ubírá na napětí dané situace + řada epizod neúnosně natahovaných = než někdo něco ze sebe vysouká, než někdo něco udělá apod.- to to trvá!...ale stále koukatelné díky skvělým hercům v čele s Jaroslavem Marvanem. ()

TORTERAjirka 

všechny recenze uživatele

Pokud nám hříšní lidé něco dokazují, tak to, že v kriminálním příběhu není důležitá složitá zápletka či nadpřirozený hrdina. Ale často k dokonalosti stačí jen výborně napsané a zahrané postavy a prostě dobře vymyšlená atmosféra podpořena solidním příběhem či diverzitou jednotlivých případů. Ráda se k Hříšným lidem města pražského vracím. Pravá klasika. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krimi seriál z dob, kdy policie zřejmě neměla žádné předpisy a veškeré problémy v terénu řešila pískáním na píšťalku. Až nečekaně velkou roli sehrál v seriálu pes Koki. Jinak je trochu škoda, že děj nijak negraduje, ale díly jsou až chirurgicky oddělené. ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Perfektní detektivka, která je alespoň co se týče naší republiky, nepřekonána. Málokterý inspektor má takové charisma jako Pan Vacátko a i ti ostatní jsou výborní. Klasika kriminálek s atmoférou která je nenapodobitelná. ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Spojení dvou straně a režimu loajálních tvůrců - režiséra Sequense a spisovatele Marka - vydalo kupodivu životaschopné dítko. Seriál je postaven na profesionálních výkonech herců, ze kterých mi krom hlavních protagonistů pražské kriminálky v paměti zůstal především Miloš Kopecký. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Jó to bejval zločin ještě specifický. Všichni mněly všechny vobčíhlý a pokud k nějakejm zločinům došlo, hned se vědílo vo koho kráčí, páč všichni mněly svůj osobitý styl. Kulhavej Tonda, šilhavá Mařka, 4prstej Vomáčka a další ESA posvětí. Rada Vacátko prostě mněl svůj rajón zmáklej po všech směrech. ()

Reklama

Reklama