Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak už se těším, až nás Česká televize obšťastní seriálem o megalomanském, paranoidním a halucinacemi trpícím Bedřichu Smetanovi, o malíři Josefu Mánesovi trpícím trudnomyslností, psychickými problémy a syfilidou, pár notorických ožralů jako třeba Hašek by se v českých dějinách taky našlo. Na každého se něco dá najít, protože nikdo, ani umělci, nejsme svatí. Problém je v tom, jestli jsou tvůrci patlalové a soustředí se jen na tu bulvární stránku, která jim přinese sledovanost (čímž se neliší od článků v Blesku, jimž se seriál Božena podobá nejpřesněji), nebo jestli jim jejich invence dovolí představit osobnost umělce v celé šíři, se všemi klady i zápory, aby si divák sám mohl udělat názor. Tady se to nepovedlo. Medvědí službu si udělala ČT tím, že chvíli před Boženou běží Sňatky z rozumu, kde se to naopak povedlo, postavy nejsou jednorozměrné (zvlášť ta, kterou hraje Vala), a navíc se to obešlo bez bulvárních scén. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i herecky na ****, příběhově a vyzněním na nic. Po 4 dílech vlastně nevím, co se autorky snažily dokázat - dehonestovat jméno Boženy Němcové? No, rozhodně ani jeden z dílů neměl za cíl ukázat, proč se v hodinách literatury tahle postava objevuje na místech, jež jí učebnice připisují. Celé je to taková špinavě-realistická podoba světa a života jednoho ubohého myšlenkově povrchního a chudého tvora nastavená co by zrcadlo nějaké poetické pohádkové verzi filmu, kterou ale nikdo nenatočil a neviděl. Takový obraz Doriana Graye, jen ten obraz, Doriana samotného tu nikdo nikde nespatří. Už za mlada jí chybělo pár facek, v dospělosti škodila blízkému okolí stejně, jako pro něj byla potřebou - takový nechutný životní parazit. Tak přesně s takovým pocitem odcházím od tohohle čtyřdílného dramatu. "Dílo lepší autora." Vážně nevím, jestli právě tohle mělo být tím motivem, který si si odnáším z tvorby autorských Tří Grácií, poplatné době a myšlenkově pokřivených hnutí. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento příběh mohl v klidu pojednávat o kterékoliv volnomyšlenkářské ženě z jakékoliv chudé vlastenecké rodiny v 19. století. Hlavní hrdinka zde byla spisovatelkou spíš z finanční nouze a snahy upozornit na sebe, než z touhy prosadit se v literárním světě a sdílet své myšlenky a pocity. Spisovatelská inspirace a radostné psaní v tom nebylo, tvořila jen z nutnosti. To nebyla moje Němcová, ta moje psala radostné pohodové povídky a pohádky a ty nemohla psát pod tlakem. Seriál je spíše o jejím osobním životě s důrazem na senzace z pohledu bulváru. Co se vizuálu týče, nelze než pochválit výpravu, kostýmy a prostředí v němž se natáčelo, protože atmosféra byla dokonalá. Méně známí herci dodali snímku věrohodnost. Sex považuji za účelový. Když nebylo o čem hrát, tak hupky do postele. Z hlavních postav mi nebyla ani jedna sympatická. Podle mého nebyla výměna hlavní představitelky nutná, když ostatní herci své role odehráli v původním obsazení. Anna Kameníková by to uhrála, vždyť je to herečka a ostatní by záleželo na maskérkách. Na současné poměry v televizní tvorbě je to dobrý počin. Jenom se obávám, aby se pod tlakem tohoto seriálu děti ve škole nepřestaly o spisovatelce učit. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím. V některých prchavých momentech je to na českou kotlinu až nevídané, a navzdory všem mým vědomým výtkám ve mně seriál oslovil něco pod povrchem a dokonce mi po několik nocí vstoupil i do snů. Jako největší problém vidím to, že autorky jsou až moc citlivé na to, aby nějak "mainstreamově přijatelně" skloubily dohromady vnitřní, rodinný, společenský a politický život svojí hrdinky. Ale jak to vytáhlo do světla ramp národní misogynii, bože bože. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Základní hudební motiv používaný napříč seriálem vychází z klavírního koncertu a moll op. 16 od Edvarda Griega. (LaCro1x)
  • Anna Kameníková si kvůli natáčení musela barvit vlasy, nosit příčesky i umělé vlasy. To všechno způsobilo to, že její vlasy byly dost poškozené, a proto se rozhodla ostříhat se nakrátko. (SONY_)

Reklama

Reklama