Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento příběh mohl v klidu pojednávat o kterékoliv volnomyšlenkářské ženě z jakékoliv chudé vlastenecké rodiny v 19. století. Hlavní hrdinka zde byla spisovatelkou spíš z finanční nouze a snahy upozornit na sebe, než z touhy prosadit se v literárním světě a sdílet své myšlenky a pocity. Spisovatelská inspirace a radostné psaní v tom nebylo, tvořila jen z nutnosti. To nebyla moje Němcová, ta moje psala radostné pohodové povídky a pohádky a ty nemohla psát pod tlakem. Seriál je spíše o jejím osobním životě s důrazem na senzace z pohledu bulváru. Co se vizuálu týče, nelze než pochválit výpravu, kostýmy a prostředí v němž se natáčelo, protože atmosféra byla dokonalá. Méně známí herci dodali snímku věrohodnost. Sex považuji za účelový. Když nebylo o čem hrát, tak hupky do postele. Z hlavních postav mi nebyla ani jedna sympatická. Podle mého nebyla výměna hlavní představitelky nutná, když ostatní herci své role odehráli v původním obsazení. Anna Kameníková by to uhrála, vždyť je to herečka a ostatní by záleželo na maskérkách. Na současné poměry v televizní tvorbě je to dobrý počin. Jenom se obávám, aby se pod tlakem tohoto seriálu děti ve škole nepřestaly o spisovatelce učit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava Boženy zde je talentovaná, dychtivá, inteligentní, žádostivá, pubertálně romantická a žádaná a svobodomyslná. Myslel jsem, že Němec byl větší tyran. Asi to s emancipovanou ženou neměl lehké. Točit o silných ženách je nyní moderní a feministické. Překvapivá je také její nevěra- milostný trojúhelník s básníkem Nebeským, který si na rozdíl od manžela váží jejího literárního talentu. Je zde docela dost sexu, respektive umělecké erotiky znázorňující , kdo se Boženě víc líbí. Další představitelka Boženy Geislerová působí méně emotivněji. Celkově se o Němcové nedozvíme nic víc, že byla atraktivní žádoucí žena s milenci, žila v chudobě a psala pohádky. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak už se těším, až nás Česká televize obšťastní seriálem o megalomanském, paranoidním a halucinacemi trpícím Bedřichu Smetanovi, o malíři Josefu Mánesovi trpícím trudnomyslností, psychickými problémy a syfilidou, pár notorických ožralů jako třeba Hašek by se v českých dějinách taky našlo. Na každého se něco dá najít, protože nikdo, ani umělci, nejsme svatí. Problém je v tom, jestli jsou tvůrci patlalové a soustředí se jen na tu bulvární stránku, která jim přinese sledovanost (čímž se neliší od článků v Blesku, jimž se seriál Božena podobá nejpřesněji), nebo jestli jim jejich invence dovolí představit osobnost umělce v celé šíři, se všemi klady i zápory, aby si divák sám mohl udělat názor. Tady se to nepovedlo. Medvědí službu si udělala ČT tím, že chvíli před Boženou běží Sňatky z rozumu, kde se to naopak povedlo, postavy nejsou jednorozměrné (zvlášť ta, kterou hraje Vala), a navíc se to obešlo bez bulvárních scén. ()

sofiapetra

všechny recenze uživatele

Hvězdy žádné dávat nehodlám, jsem ráda, že o B.N. vzniklo aspoň něco. Přiznávám, že mě blažilo vidět své oblíbené historické postavy na plátně, jak se hýbají a mluví - nejen Boženu, ale i Antonii Rajskou, sestry Rottovy, Havlíčka... ale celkové porno pojetí bylo docela trapné a B.N. to určitě ublížilo (myslím v očích všech idiotů, kteří budou dál zcela opomíjet její dílo a význam, jen jim naskočí, že byla pěkná coura). A vadilo mi, že tam vůbec nezmiňovali její šlechtický původ, protože je přece jasné, že Panklovi její rodiče nebyli - pradlena Tereza ji vážně ve čtrnácti neporodila. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)
  • Základní hudební motiv používaný napříč seriálem vychází z klavírního koncertu a moll op. 16 od Edvarda Griega. (LaCro1x)

Reklama

Reklama