Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

divisak 

všechny recenze uživatele

Potemnělý snímek, při němž jsem nevěřícně zíral na Roberta Redforda. Dalším překvapením byl rok natočení, myslím si, že se jedná poměrně o „nadčasový“ snímek, jehož temný charakter je pro moderní a současnou společnost stále platný. Silou filmu je vězeňské prostředí a počínání hlavní postavy, kterou Redford ztvárňuje s přesvědčivým nasazením, přičemž se člověk nestačí divit, jak mu role sedla. Pro mne velké překvapení. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, zpočátku jsem se dost nudil a přemýšlel jsem dokonce i o třech hvězdičkách. Díky Redfordovu mistrovství jsem pak film povýšil na čtyři. V okamžiku, kdy se však proti Brubakerovi postavila silnější moc, která jej nakonec také zlikvidovala, bylo to jasných pět hvězdiček, přes poněkud sentimentální závěrečnou scénu. Protože takový je život dnešní společnosti. Kdykoliv se objeví nějaký Don Quijote, který chce zlepšit poměry, vždy mu to lumpové překazí. Přesně jako v politice. Není to ovšem čistých pět hvězdiček, ten americký styl siláckého filmování, který nemám moc rád, se zde objevuje. ()

from 

všechny recenze uživatele

Naturalistický snímek z drsného vězeňského prostředí s nezapomenutelným Redfordem. Opravdu stojí za to. ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Solidní vězeňské drama s vyninikajícím Redfordem, které však za Shawshankem a Cool Hand Lukem trochu zaostává. ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Škoda za vlasy přitaženého závěru a také toho, že více prostoru nedostal Morgan Freeman. Na druhou stranu Redford vše nadmíru zastal. Špičkové vězeňské drama. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, v němž jak jinak, Redford rozrhrává naplno herecký koncert. Skvělá režie a velmi přínosné téma udělaly ze snímku pravou lahůdku. Za mne plný počet. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

R. Redford se do této role opravdu hodil. Ne jen tak většinou hraje charismatické a čestné chlapíky. Tady až naivně superčestného. Kdyby všichni naši politici byli jako Brubaker, to by byla paráda. To bysme se měli jinak. Film s dobrou atmosférou věznice, která se vymyká všemu, co jsem doposud viděl. Díky Redfordovi je tu i ten herecký výkon a myšlenka taky není špatná. Film dobře zabavil, nenaštval, ani nešokoval. Poslání ale splnil. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Brubaker nedosahuje kvalit Frajera Luka,kterým si Rosenberg nasadil nepřekonatelnou laťku.Ale i tak j to film silně nadprůměrný,skvěle zahraný (Redford válí!) a možná není na úplné špičce žánru,ale kdyby bylo víc takhle kvalitních věcí,svět filmu by tím rozhodně neutrpěl. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Pěkná sonda do poměrů v americkém vězení. Škoda jen, že je hlavní postava tak černobílá (ehm, bílá) a nedotknutelná, být trochu realističtější, šel bych na pět. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

věznice ze které si dozorci udělali firmu vydělávající jim peníze se rozhodl změnit nový ředitel, nejdřív si ukážeme zvůli a zabíjení, pak chvilku měníme staré principy, až trochu nelogicky se upne na 200 mrtvol zakopaných na pozemcích, když je najde, tak ho odvolají a film končí návratem ke starým principům... ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Povedené vězeňské drama se zajímavou zápletkou. Obecně považuji filmy s Robertem Redfordem za výrazně nadhodnocené, pro tento to však neplatí. Brubaker se může směle zařadit mezi nejlepší vězeňská dramata vůbec a co je s podivem i Redfordovo ztvárnění ředitele věznice se mi líbilo. 85% ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Robert Redford v jednej zo svojich najlepsich roli ako riaditel vaznice,ktory sa snazi o reformu,pri ktorej naraza na odpor tych,co doteraz z toho tazili,ale i dalsich,no na druhej strane si ziskava i vela priaznivcov,samotnych vaznov,je to zaujimavy pribeh na zaklade skutocnych udalosti,ktory urcite oslovil mnoho ludi,mna urcite a ten zaver sa mi pacil...:-) ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Sociální angažovanost 70.let se zde mísí s temnou syrovostí a deziluzí let 80. Tato kombinace dává tomuto vězeňskému dramatu, i přes všechny zuby a nedodělky, punc originality. Navíc asi nikdo neumí zahrát  zabejčeného bojovníka za sociální spravedlnost tak věrohodně jako R.Redford. K absolutoriu tu však chybí opravdu dobře natočené scény a emotivní situace. ()

kocourMour 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Redfordův film, ve kterém se coby nový ředitel věznice Henry Brubaker snaží reformovat její prohnilý systém. Naráží přitom na problémy nejen uvnitř zařízení, ale především za jeho branami, v podobě liknavých a omezených politiků. První, co na filmu překvapí, je téměř polodokumentární styl a syrovost s jakou jsou popisovány poměry ve vězení, které spíše připomíná sovětský gulag z třicátých let. Pro tuto autenticitu a Redfordův výkon je snad možné prominout trochu naivní proměnu trestnice pod Brubakerovým vedením ve skautský tábor i lehce patetický závěr filmu. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru jeden z nejlépe natočených filmů o brutalitě ve věznicích,Robert Redford nezklamal-jak taky jinak.Poprvé shlédnut někdy v roce 1986 a zanechal ve mě silný psichycký zážitek. ()

Shona 

všechny recenze uživatele

Stuart Rosenberg pro mě navždy zůstane režisérem jednoho filmu, klenotu jménem Frajer Luke. Brubaker s výborným Redfordem v hlavní roli a trochu jiným pohledem za vězeňské zdi, však určitě stojí za shlédnutí. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mi dost vrtá hlavou organizace věznice. Postavení kápů coby vězňů s pistolí a další otázky vztahů mezi Brubakerem a vězni se mi něja nezdají, nepřijdou mi úplně možné. Jinak je z filmu cítit velice silná psychologická tahanice, stojící na pevném charakterním Redfordovi coby neoblobném řediteli věznice. Z vězeňského prostředí se jedná o jedinečný od ostatních filmů dost odlišný snímek. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama