Reklama

Reklama

Zuřící býk od uznávaného režiséra Martina Scorseseho je životopisným snímkem boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty, jemuž se během jeho krátkého pobytu na výsluní přezdívalo Býk z Bronxu. První, co se LaMotta v životě naučil, bylo krást a rvát se – být drsnější než ostatní. La Motta, který byl od přírody samotář a nikomu nevěřil, používal svou agresi v boxerském ringu jako prostředek k potlačení svých hluboce zakořeněných obav a emocionálních úzkostí. Jeho odhodlání a zuřivost, díky nimž se z mladého násilníka stal mistr světa ve střední váze, však zůstaly mimo ring neovladatelné. LaMottův vášnivý zápal pro vítězství mu nakonec zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, promrhal svým nezřízeným životním stylem a pletkami s ženami, jejichž city sahaly jen tam, kde byla jeho peněženka. LaMottu nakonec opustila jeho krásná manželka Vicki, která už měla plné zuby nekonečného fyzického i duševního zneužívání. Dokonce i jeho bratr Joey, který boxera vždycky obdivoval, byl nyní znechucen. A když pak LaMotta přišel o svůj titul, začal se nezadržitelně řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stal odulý vepř, který skončil jako uvaděč striptérek ve špinavém nočním klubu – a nakonec i jako vězeň ve floridském nápravném zařízení. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (687)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nakonec to měním kvůli De Nirovu výkonu na plnej. Je sic pravdou, že je mnohem lepší herec než boxer, jeho hlavní skill tedy vyčnívá při mimoringovém dění, no není vůbec proč naplákat, jelikož mimo boxu je Jake LaMotta taky hulvátský násilnický hovado, který nemá problém se porvat i po hospodě, dokonce ani nemá zábrany zliskat starou. Ostatně, je to Ital. Takových scén jako z itálské domácnosti je ve filmu několik a nejsou vůbec příjemné. V ringu naopak kraluje Scorsese, který mě překvapil originální kamerou a efekty. Ze začátku mě film moc nebavil, ale postupem času jsem mu přišel na chuť a ve výsledku ho můžu s klidem doporučit. 90% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

S poměrně velkorysou stopáží (alespoň vzhledem k tempu vyprávění) to Martin Scorsese dokázal utáhnout tak, že jsem se ani chvíli nenudil. Vůbec ten způsob vyprávění zvolil dobře, podařilo se mu zpracovat docela dlouhé období a přitom se nestalo, že by se zbytečně utápěl byť jen v jedné ze životních etap hlavního hrdiny (někdy si vystačí s rodinným filmem či fotkami, jindy zas obsáhne časovou etapu pomocí prostřihů ze zápasů). A když už jsem u těch boxerských utkání, s potěšením můžu konstatovat, že mě moc bavily. Výborně zpracované, poutavé, dynamické a především skvěle sestříhané. Upřímně bych jich ocenil i víc, třeba na úkor slabšího konce (vůbec od chvíle, kdy se Jake objeví v jiné roli, začne film pozvolna trochu upadat). A najít si vztah k hlavnímu hrdinovi přes jeho výbušnost, žárlivost, podezřívavost spolu s paranoií není úplně snadné, naštěstí se film může plně opřít o výborného De Nira (maskéři mu šli též na ruku) a neméně výtečného Pesciho v roli jeho podobně nesympatického bratra. Celkově hodnotím solidními 4*. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Vzdej chválu Bohu. My víme, že ten člověk hříšník jest“....,,Jestli je hříšník nevím. Jedno vím, že byv slepý, nyní vidím“..... Málo boxu, hodně soukromí. Životopisy nemá rád! Film o šampiónovi, který byl magor ukazuje nejdůležitější období života boxera Jakea LaMotty hodnověrně, ale já z toho odvázanej nebyl. Spíš než o sportovní film jde o drama o neskutečným blbci, pro kterýho nemám pochopení. Souhlasit můžu maximálně s ovacemi na režii, kameru a R. de Nira. I když víc mě asi zaujal J.Pesci. A tak opakuji: NEMÁM RÁD STARÝ FILMY! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem Scorseseho věrný příznivec. 2.) Stále říkám, že Rocky je zbytečná komerční záležitost. 3.) Chci vidět Joe Pesciho v jeho dost možná nejlepší roli. 4.) Miluji starý filmy. A když jsou černobílý, tak dvojnásobně! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zuřící býk je nesmírně inteligentním film, nespadá do škatulek běžných dramat, či sportovních, popř. biografických filmů, nepřínáší divákovi to, co by mu bylo nejvíce po chuti, ale jen s přesností a hloubavostí profiluje charakter Jake La Motty a věnuje se jeho životu s poutavým zanícením i objektivním, nesoudícím odstupem současně. V podstatě lze říct, že La Motta je jeden z nejpropracovanějších filmových charakterů vůbec, není hrdina, ani antihrdina a přitom není diváku lhostejný - božská práce Scorseseho je až k neuvěření. K tomu naprosto famózní Robert De Niro a bylo by to dokonalé, kdybych se i dokonale bavil, jenže dokonale zábavný Zuřící býk není. Já mu to nevyčítám, je to film jiné kategorie, ale čísilka vždy dávám dle svých nepokryteckých pocitů -> 8/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mno, to jsou dvě hodiny mého života, které nedostanu zpátky. Můžou se to snažit okrášlit, jak chtějí, ale pořád je to takzvaný garbage film o garbage people. Je mi vlastně úplně jedno, co se tam děje v popředí, protože na pozadí se k ženám chovají jako k podřadné entitě a to je pro mě tragédie tohohle příběhu. Kromě toho, že vlastně nechápu, proč by si někdo myslel, že hlas tohohle "muže" by měl každý slyšet, jsem dostala migrénu z těch nikdy nekončících dialogů, které nemají doslova vůbec žádný obsah. Nic. Nada. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (86)

  • Martin Scorsese odmítnul točit boxerské scény více kamerami, spíš trval na pečlivé choreografii a přirozeném pohybu kamery, která by měla působit jako třetí zápasník v ringu. (don corleone)
  • Slovo "fuck" zaznie vo filme celkovo 114-krát. (Jevo)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Reklama

Reklama