Reklama

Reklama

Povstalecká história

(seriál)
Československo, 1984, 11 h 17 min (Minutáž: 75–89 min)

Režie:

Andrej Lettrich

Scénář:

Jozef Bob, Viliam Plevza

Kamera:

Tibor Biath

Hrají:

Štefan Kvietik, Emília Vášáryová, Július Vašek, Michal Gučík, Dušan Jamrich, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Elo Romančík, Ján Bzdúch, Vladimír Brabec, Václav Stýblo, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(8)

Na svoje pomery výpravný historicko – vojnový seriál nám priblíži obdobie prvej polovice štyridsiatych rokov. Prenesieme sa do čias vojnového Slovenského štátu a budeme zblízka pozorovať prípravy na prejav najväčšieho vzdoru proti útlaku v dejinách Slovenska. Už o tom rozprávajú muži v mestách a na dedinách. O niekoľko týždňov vypukne Slovenské národné povstanie... Seriál sa aj napriek vysokej remeselnej úrovni nedokázal vyhnúť ideologickému tlaku režimu a isté zobrazené „historické“ udalosti sú v ňom zavádzajúce a účelové.

Hra s ohňom
Obrat
Veľký projekt
V skrytom bode varu
Augustové dni
Hromy divo bijú
Na život a na smrť
Blízko je deň (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele sportovec k tomuto seriálu (2)

Povstalecká história (1984) 

Snaha o rehabilitaci SNP, která v roce jeho 40. výročí vyvrcholila, přerostla do druhého extrému - nekritické glorifikace vůdčích slovenských komunistů a zveličování a heroizace Husákova kultu. Není divu: jeho vzpomínková kniha SVEDECTVO O SLOVENSKOM NÁRODNOM POVSTANÍ i scénář Husákova blízkého historika Viliama Plevzy v tomto ohledu jsou jednoznačnými průkaznými fakty. Patologická nenávist naopak byla určena českým zástupcům, resp. protagonistům se zvláštním zaměřením na zástupce exilové londýnské vlády. Určující černobílý přístup nicméně nedokázal překrýt silná autentická místa a alespoň zčásti byl nucen respektovat realitu. Výsledný dojem je ovšem právě popsanými apriorismy silně deformován a o několik let později umožnil otevřené štvaní proti všemu pozitivnímu, co bylo bez ochrany londýnské vlády. Nepopiratelná rozporuplnost seriálu ovšem nestírá zcela kvality jeho literární předlohy (jedinečná Jilemnického KRONIKA). Je to asi to nejpochvalnější, co se o tomto místy nedokonalém díle dá říct. ()

Vel'ký projekt (1984) (E03) 

Náprava dějin je patrná a umělé idylično rovněž. Sovětské Slovensko bylo uvnitř slovenské části KSČ silnějším konceptem a zrádce "šovinista" Beneš opravdu velkým nepřítelem. Mj. se zasloužil o obnovu Československa a další vzestup slovenských práv včetně slovenské jižní a východní hranice. Je však také pravdou, že dnes by se podobný seriál se srovnatelným záběrem a tématem točil hůř (viz ČESKÉ STOLETÍ). ()

Reklama

Reklama