Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Malcolm je pozván do sídla Johna Hammonda, duchovního otce projektu Jurský park. Ještě před samotným setkáním s Hammondem Malcolm narazí na Hammondova bezohledného synovce Petera Ludlowa. S ním má Malcolm spory už kvůli nepovedenému projektu Jurského parku. Vztahy mezi oběma muži jsou na bodu mrazu. Hammond oznámí Malcolmovi, že existuje ještě ostrov Isla Sorna, kde se dinosauři množí bez omezení v divoké přírodě. Dosud o této části projektu Jurský park veřejnost nevěděla. V nedávné době však u pobřeží ostrova přistála loď britského milionáře a posádka na dinosaury narazila. Hammond si představuje, že Malcolm na ostrov odjede s malou výpravou a výprava zmapuje život zdejších dinosaurů. Aby Hammond donutil Malcoma nabídku přijmout, oznámí mu, že na ostrov před třemi dny odjela i Malcolmova snoubenka, dr. Sára Hardingová. Šokovaný Malcom, který se o svou přítelkyni bojí, ihned urychluje odjezd výpravy na ostrov. Výpravu tvoří on, fotograf Nick Van Owen a technický specialista Eddie Carr. Aniž by to Malcolm věděl, do auta se schová i jeho dcera Kelly. Malcolmovi a jeho druhům se velmi rychle díky GPS lokátoru podaří najít Sáru. Ta je nadšená z pozorování býložravých dinosaurů. Záhy však výprava zjistí nejen to, že Malcolmova dcera Kelly je na ostrově, ale také že na ostrov přilétá i mnohem větší výprava Petera Ludlowa. Ludlow se svými lidmi na ostrově zahájí odlov dinosaurů pro jeho nový podnikatelský projekt, velkou dinosauří zoologickou zahradu v San Diegu. Nick, který odlov dinosaurů těžce nese, v noci odchycené exempláře vypustí z jejich klecí. Dinosauři Ludlowově výpravě zdemolují její tábor a zařízení. Sára s Nickem v džungli narazí na mládě tyranosaura, kterému Ludlowovův předák, Roland Tembo, zlomil nohu a svázal ho. Roland mládě použil jako návnadu na jeho rodiče, které hodlá ulovit a proslavit se tak jako nejlepší lovec na světě. Sára s Nickem mládě odvezou na svou základnu a tady mu začnou nohu ošetřovat. Vytvoří jakousi dlahu, která se po čase rozpadne, a mládě se tak má šanci uzdravit. Jenže rodiče mláděte ucítí jeho pach a základnu napadnou. Sáře a Nickovi se sice podaří mládě k rodičům vypustit, ti ale na základnu přesto zaútočí a obytné vozidlo, ve kterém se Nick a Sára schovávají, shodí ze svahu... (TV Prima)

(více)

Recenze (704)

venom14 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších Spielbergových filmů.Ale jako podívaná velmi pěkné a efekty zase jedna báseň.Ale vůbec mi nesedlo finále s tiranosaurem ve městě. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Určite lepšie než prvý park, je to menej rodinné, viac akčné a s dostatkom čierneho humoru, takéhoto Spielberga mám rád. Peter Stormare uštvaný bandou krpatých potvor, Tyranosaurus zožerie psa, nasraný Triceratops rútiaci sa táborom... po komatóznej jednotke konečne aj trocha zábavy! ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

V časech premiéry, kdy jsem na JP2 byl třikrát v kině, mě tohle pokračování uchvátilo a vrátilo zpátky do víru dino šílenství, který už pomalu odeznívalo. Pak to přešlo a já pochopil, že kvalita snímku se nedá určit podle množství dinosaurů v něm vystupujících. ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, že jsem se na dvojku pekelně moc těšil, ale pamatuji si také, že jsem byl obrovsky zklamán. Už to nebylo tak tajemné jak to mělo být, chybělo tomu hodně. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Je to samozřejmě slabší než první díl, ale i tak mě to hodně bavilo. Velice dobrý děj a navíc byly i efekty znovu skvělé. 65%. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších snímků velkého mistra. Film je dle mého vkusu špatně obsazený, příliš dlouhý a nekompaktní. Dělaný čistě pro to aby byl. Přesto se i tu dá najít pár parádních spielbergovských scén. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Isla Sorna ako dinosaurí ostrov č.2 sa pýši krásnou flórou, hladnou faunou a absenciou ochranných plotov, skrátka dokonalé útočisko pre hlúpy druh homo sapiens sapiens. Z pôvodnej zostavy (odmysliac si cameo detí a Johna Hammonda) sa vrátil iba Jeff Goldblum v pozícií ochrancu rodiny, ďalej osadenstvo rozširuje Julianne Moore ako jeho partnerka a zopár klaďasov a záporákov vyplňujúcich hlavné menu. Spielberg spracovaním definitívne upúšťa od komornejšieho originálu a Strateným svetom servíruje nahláškovaný blockbaster s vražedným tempom a fantastickými trikmi. Vrchol filmu dosahuje visiacim prívesom nad priepasťou a toľko odsudzovanou návštevou T-rexa v San Diegu. Pokiaľ si chce divák užiť túto dobrodružnú jazdu, nutnosťou je pristúpiť na fakt, že zámerom tvorcov nebolo kopírovať prvý diel iba veľkolepo baviť. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Tradiční charakteristické rysy „dvojek“ – akčnější, dynamičtější, nové potvůrky, více postav, navíc temnější než jednička. Na post hlavního hrdiny se posouvá Jeff Goldblum doplněný o zapálenou zooložku Julianne Moore. Punc čehosi průlomového, kterým se pyšnil první Jurský park je nenávratně pryč a druhé pokračování se tak mění ve standardní dobrodružnou akční podívanou vezoucí se v osvědčeném schématu, kdy proti sobě stojí dobří a chytří lidé proti těm zlým a hloupým, a ti všichni jsou postaveni před nebezpečného nepřítele nepoměrně vyšší váhové kategorie. Stále ještě zábavné, byť se Spielberg tentokráte nevyhýbá obzvlášť hloupým prvkům a natahované stopáži. ()

Patrik256 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar 1993 - střih zvukových efektů, vizuální efekty, zvuk BAFTA - zvláštní efekty; nominace: zvuk Tržby v USA za první víkend: 72 132 785 $ (3281 kin) Náklady na výrobu: 73 mil. $ ()

Varan 

všechny recenze uživatele

Víte podle mě je tento díl nejlepší z celé série. Také poslední díl série, který točil Spielberg, protože neměl práva na Jurský park 3 (2001) což je škoda, protože věřím, že kdyby měl práva dostal by film více cen. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí se mi film líbil více, i přes špatný scénář se režisérovi Spielbergovi podařilo natočit příjemně akční film. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Don't worry. I'm not making the same mistakes again." "No, you're making all new ones."     Výnimočne aj taký majster, akým je Steven Spielberg, dokáže šliapnuť vedľa (z veľkého množstva jeho filmov sa mu to z môjho pohľadu v takejto miere "podarilo" už len pri filme Hook (1991)). Evidentne sa nemal nechať nahovoriť na pokračovanie, tak ako odolal aj v prípade pokračovania Jaws (1975). Toto je proste zlyhanie takmer vo všetkých ohľadoch, pričom pôsobivá vizuálna stránka je asi to jediné, čo by som ešte mohol vyzdvihnúť. Z dejovej stránky je to veľmi slabé (zo scenára si teda tvorcovia ťažkú hlavu nerobili), príliš sa tu nevyznamenal ani John Williams a väčšina postáv je navyše poriadne tupá. Opäť tu vystupuje (dokonca v hlavnej role) otravný Ian Malcolm (Jeff Goldblum), ktorý je pre mňa zrovna tým najmenej zaujímavým z predošlej partičky a ktorého jedinou kvalifikáciou je to, že už videl dinosaury a prežil to. K tomu sa tu ešte riešia jeho smiešne a úplne nesúrodé vzťahy s dcérou a priateľkou. Ako totálny (a vyslovene trápny) podraz na diváka vnímam to kratučké mihnutie sa oboch detí z predchádzajúceho dielu (Tim a Lex), len aby sa hlavný hrdina začudoval, ako za tie štyri roky vyrástli. Aspoňže sa tu podarilo obsadiť zopár zaujímavých hercov, ako sú Julianne Moore (ktorej postava biologičky Sarah je ale tým svojím nadšením tiež dosť otravná), Peter Stormare (ktorý tu ale nemá veľmi čo hrať), či Pete Postlethwaite. Mimo pár napínavých momentov ma celé dianie nedokázalo takmer ničím upútať (skôr ma dráždilo svojou hlúposťou) a to, ako tvorcovia spravili v závere z hlavných hrdinov, matematika, biologičky a vystrašeného dievčatka, akčných hrdinov, ktorým nie sú cudzie žiadne kaskadérske kúsky, vzbudzuje už u mňa len súcitný úsmev.     "I'll be back in five or six days." "No, you'll be back in five or six pieces." ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názory,že tenhle film asi neměl vzniknout a když už ano tak rozhodně bez těch posledních scén,kdy T-REX ohrožuje velkoměsto...... ()

willis 

všechny recenze uživatele

Tak tohle Spielberg nezvládnul. Hlavní problém vidím v celkové délce filmu, který postupem času místo aby gradovoval upadá do strášné uspávací nudy. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Síce slabšie ako jednotka, ale zase viac hororové a strašidelné. To mi ale nijakovsky nevadí... takže pre mňa výborne. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Ve skutečnosti to mohl být dobrý film. Dinousaři jsou dinosauřovitější , je jich víc a jsou agresivnější. Ostrov nemá ploty a je tady halda jednohubek v podobě lidí a vojáků k žrádlu. Bohužel tomu všemu dá na frak mládě T-Rexe , schovaná černoška v Malcolmově skvělém karavanu ( který tak skvělý není protože sklo mu rozbijete telefonem ) a znásilnění Kin Kong stylu s T-Rexem....ano jako kvalitní béčko to asi svítí ..ale jako film od Spielberga poněkud horší. Tří hvězdy dávám za Goldbluma kterého jako Malcolma prostě miluju a je mi jedno jak moc je debilní :) prostě mi tenhle týpek sedí. ()

TwoFace 

všechny recenze uživatele

S knižní předlohou má sice film stejnou snad jen základní kostru příběhu, přesto jde o důstojné pokračování, které tentokrát přináší mnohem více dinosaurů a akce, a do série přidává survival atmosféru opuštěného ostrova, která mě pohltila a dodnes patří k mým nejoblíbenějším prvkům série. Rovněž přináší hned několik památných scén, jako T-Rex v San Diegu, raptoři lovící ve vysoké trávě nebo scéna s tyrannosaury a obytným vozem. A najde se i čas na morální ponaučení. Ve výsledku je pokračování legendárního Jurského parku dobrý a povedený film, rozhodně nejde o žádnou propadákovou katastrofu, jak se zde snaží někteří přesvědčovat. ()

gurmanik 

všechny recenze uživatele

Když jsem tohle viděl potají ve svých asi 8 letech, byl jsem z tohodle megafilmu tak neskutečně na větvi. Vrchol odvahy, hrdinství, a tý krve! Jenže nedávno jsem ho viděl znovu a bohužel jsem několikrát koukal, kolik zbývá do konce, vždycky jsem věděl, co přijde (né, že bych si to pamatoval, ale je to naprosto předvídatelné a film se to ani nesnaží nijak maskovat). Konec s příjezdem lodi byl také velice zajímavý a strhující no a ta honička uprostřed města.. Kdybych ten film neviděl jako malej, nedal bych mu ani ty 2*. Jednička se povedla, ale co bylo tohle, to doopravdy nevím.. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Ztracený svět je typický film z povinnosti, tedy film, který těží ze slávy svého předchůdce a snaží se z ní vytřískat vše co ještě vytřískáno nebylo. Bohužel na úkor kvality. Popravdě, já mám pro JP2 trochu slabost, což je dáno tím, že jsem fanoušek všeho co se dinosaurů týče. Ale slabiny filmu vnímám celkem jasně a nedivím se mnoha kritickým komentářům. ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama