Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejšímu vysokému hodnocení se domnívám, že seriál je scénáristicky zejména u prvních tří dílů velmi slabě a divně zpracovaný. Je zde snaha ukázat co nejvíce scén, které jsou však na úkor toho nedodělané a často chaotické bez logiky a téměr u každého příběhu jsem měl místy tak trochu pocit, že se nudím. Každý díl má na seriál optimálních 60 minut, avšak po půl hodině jsem měl dojem, že už pořad sleduji minimálně onu hodinu. Tedy jen díky skvělým hercům a lepšímu zpracování posledních tří dílů, které už stály za zhlédnutí, hodnotím třemi hvězdičkami; škoda, že dobrý nápad udělat příběhy o zbojnících byl zejména z počátku tak chabě využit. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pan Kopecký byl jako vyprávěč (průvodce) velmi příjemný. Škoda, že těch epizod bylo pouze šest. Určitě by se našlo pár dalších loupežníků a zbojníků, kteří by si za svoje činy zasloužili být zvěčněni v tak zajímavém a povedeném seriálu. seriál je samozřejmě z dob již dávno minulých, ale přesto se nedokážu ubránit pocitu, že dříve seriály skutečně za něco stály. Dnešní televizní tvorba se s nimi vůbec nemůže srovnávat, protože má nedostečnou kvalitu. ()

str0001 

všechny recenze uživatele

Nemám rád ty dlouhý komentáře, jak si tu každý vylévá srdíčko. Autoři se jistě nesnažili o historyckou epepoj. Ale pokud chtěli, aby měl děj spád a aby povídka byla poučná, tak se jim to báječně povedlo. Seriózní herecké výkony a zvučné obsazení také slibuje dobrý zážitek. Občas se o něco podobného pokusíme i dnes, ale bohužel se u nás nejvíce točí stále nové a nové varianty na "Velmi křehké obvody". ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, vlastně je to docela nuda. Ale obří výprava, plejáda geniálních hereckých velejmen, zajímavé osudy sledovaných zbojníků, jedinečný pohled do zajímavých milníků evropské historie a neodolatelný Miloš Kopecký jako přidaná hodnota v roli průvodce celým seriálem mi tak nějak nedovolí jít níž. Protože ten seriál je opravdu kvalitní. Rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás kdy vzniklo vůbec a obstojí i v předrevoluční konkurenci. Tak dobré jako Dobrodružství kriminalistiky sice není, což je věčná škoda, ale z faktického hlediska mu nelze nic vytknout. 75 %. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Cejch, který vypálili Salvadorovi (Vladimír Dlouhý), tedy „TF“, znamená „travaux forcés“ („nucená práce“), ale vzhledem k tomu, že bylo řečeno, že dostal trest na doživotí, mělo být správně „TP“, tedy „travaux à perpétuité“ („práce na věčné časy“). Tento trest byl ve Francii definitivně zrušen zákonem z 28. dubna 1832. (sator)
  • Schinderhannesa (Miroslav Vladyka) počas celého dielu oslovujú len "Jeníku". V skutočnosti sa volal celým menom Johannes Bückler. (Jello Biafra)
  • Schinderhannes (Miroslav Vladyka) měl vyhodit pobudu (Zdeněk Srstka) oknem z hradu, Srstka však vážil metrák, zatímco Vladyka 60 kg. Scénu zkoušeli tak dlouho, že týden si nedokázal zavázat tkaničky. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama