Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 6
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 6

Recenze (768)

Tyler 

všechny recenze uživatele

"Mr. Mulder, they´ve been here for very long, long time." - Deep Throat ; Pokud nějaký seriál dosáhl statutu celosvětového kultu, jsou to právě "Akta X". Výjimečný seriál, na jehož popularitě se dodnes vozí spousta dalších. Skvělé scénáře (+pár výjimek potvrzujících pravidlo), do detailu vypracované charaktery hlavních postav, které i přes nadpřirozené zápletky drží tenhle seriál pevně na zemi, charizmatičtí herci, slizký a tajemný Kouřící muž, spiknutí, mimozemšťané, akce a v neposlední řadě i humor...Je pravda, že se vzrůstajícím počtem řad se konspirační zápletky stávají možná až moc zamotanými a trošku nepřehlednými, ale to nic nemění na tom, že "mytologie" Akt X je výjimečná...Navíc vztah Muldera a Scullyové překračuje obvyklá klišé a je ve své síle a pevnosti dokonalost sama...Co se týká jednotlivých epizod, tak za vůbec nejlepší bych vybral "Memento Mori" a trojepizodu "Getsemany", "Redux I" a "Redux II". Ale osobní slabost mám pro víc dílů, seznam by byl dlouhý :). (psáno po zhlédnutí 6. série) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ako veľký hit pre seriálový svet, aj v mojom živote to bolo niečo nové. Môj prvý kontakt s sci-fi. Dodnes si pamätám, ako som bol u babičky, a ako správne dobrodružné decko som si nechal zapnutý televízor aj po konci večerného filmu. Mimozemšťania. A tá muzika: Tííí dí dí dí díí dííí. Wau, dodnes to vidím pred sebou :) ()

Reklama

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho saýců, ufounova smrt. Během dvou set dílů asi nelze udržet laťku v nějaké přijatelné výši, nehledě na konspirační šílení v pozdějších sériích, které mne bavilo podstatně méně nežli horrorové začátky. Konstantním positivem je naštěstí agentka Scully, která i v úděsných pytloidních office hadrech projasňuje každou episodu jako takové malé rusovlasé sluníčko. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Stojím si za tím, že Akta X měly skončit čtvrtou sérií. Celé by to získalo patřičnou sevřenost a ideální, ne-li nejlepší možné zakončení. Člověk by sice přišel o určité množství skvostných epizod v čele s mimořádně zábavným dílem The Post-Modern Prometheus, ale aspoň by se to celé vyhnulo marastu z posledních dvou sérií, kdy se poměr mezi kvalitními a špatnými díly překlopil směrem k té špatné straně tak extrémním způsobem, že se ze sledování stalo čiročiré utrpení. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fenomén jako kráva, čemuž se není co divit, protože to bylo velmi šikovně vysoustružené. Krásně tajuplná znělka, sympatický a sexy vyšetřovací tandem mystik-skeptička a ze začátku i fajn mysteriózní epizody (do teď si pamatuju díl s krvežíznivýma světluškama) než se to zvrhlo do nekonečných konspirací o UFO. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Malý Fox (Marcus Turner) má během flashbacku z roku 1973 na sobě dres hráče Nets Bernarda Kinga. Ten byl ale draftován až v roce 1977. (Kubaaa97)
  • Až ve znělce epizody Pravda, která byla na dlouhou dobu posledním dílem seriálu, se objevilo rekordních pět průkazů. Vedle hlavního dua tu vystupoval náměstek ředitele FBI Skinner (Mitch Pileggi) a noví agenti Doggett (Robert Patrick) a Reyesová (Annabeth Gish). Průkaz FBI patřící agentu Johnu Doggettovi byl poprvé zobrazen v epizodě Zevnitř. (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama