Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený seriál o normálních lidech, je to taková č-č-člověčinka, ovšem některé momenty zůstávají nadčasovými potřehy ze života, plus je tam pod povrchem ukryta velka kritika systému (například jak soudruzi postupem času přicházejí na to, jaká je ta intenzifikace živočišné výroby blbost, nebo jak okresní tajemník vytváří tlak na vyštípání schopného Vydry). Marek Vašut v roli zlouna je bezkonkurenčně GE-NI-ÁL-NÍ. Vůbec není pravda, že to je nejhorší český seriál, je někde uprostřed mezi Chalupáři (absolutní špička) a Ženy za pultem (absolutní dno). Zdejší komentáře jsou fakt úplně mimo mísu. Je jen vidět, že krávy, hnůj a soudruzi nejsou dneska v kurzu, avšak co v kurzu je, to nevím, páč na vékávéčka nekoukám. Vidět Chýlkovou, jak se v jednom kuse hrabe kravám mezi nohama, to je taky něco, co jen tak nezapomenete. A když ji přitom jednou posere kráva, tak jí kolemjdoucí jezeďák uchlácholí: nic si z toho nedělejte, paní inženýrko, to je čistý hovno, to ještě nebylo na zemi! :-DDD No prostě hlína maximální, na každý díl jsem se těšil a vychutnával si ho. Hynku, díky! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třináct případů inženýra Vydry. Raně normalizační mírně propagandistický skvost natočený paradoxně až koncem 80. let, tedy v době postupného politického tání...že ale ještě stále fičel mráz z Kremlu a z lokálního ÚV, je při sledování tohoto seriálu dosti patrné... Když se dívám na podobné skvosty, říkám si, jaká byla obrovská škoda toho promarněného uměleckého a hereckého potenciálu, když výkvět českého herectví na vrcholu tvůrčích sil ztrácel čas v podobných umělecky pokleslých projektech... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Úplně si nejsem jistý, kolik zdejších kritiků dalo šanci více než jednomu dílu. Celý ten seriál vlastně vůbec není o teletníku ani politice, ale zas a jenom o lidech. A docela bych řekl, že Bočan to neodflákl a herci taky ne. Bavilo mne to až do konce, nejvíc duo Čepek-Hlaváčová. Závěr možná trochu nudil, ale za mne dobrý seriál. 75% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem první díl, ale spíše jen jako podkres při práci na compu. Povím vám, nešlo se nad replikami potutelně nesmát. A to se v hlavních rolích představili dobří herci, ale nespláchli špatný dojem. Pořádně jsem nevěděl, o co v tom prvním díle šlo, ale současně sledovat další díl nehodlám. Nej scéna byla, kdy švihák Klem tančil v nějakém baru s Chýlkovou. To jsem se zasmál s chutí. Jinak si z toho dílu pamatuji ještě Kratinu, ale co tam hrál, to vám nepovím, asi kolchozníka. Jinak pokud chcete trávit s modními výstřelky osmdesátých let večery, pak je tohle váš seriál. Za taneční Klemovu kreaci dávám hvězdičku. 10% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když kraviny, tak do kravína. Ale pozor, tenhle seriál není komunistická propaganda! Snaží se zobrazit prostředí JZD a teletníků za socialismu bez (velkých) příkras, bezcharakterní kariéristy i v řadách soudruhů, lidi, kteří vše obětují svému povolání a hroutí se jim rodinný život apod. Ovšem to jej nijak neomlouvá. Děj je nezáživný a táhne se odnikud nikam, spoustu postav je zcela nadbytečných, spousta malých příběhů vyšumí do prázdna, mezi Josefem Abrhámem a Ivanou Chýlkovou to vůbec nejiskří, hodně herců je nevhodně obsazeno (včetně Abrháma a Chýlkové) nebo nemají co hrát. Navíc ústřední píseň coby ukrutné osmdesátkové disco (snad ta nejslabší práce Karla Svobody). Divím se, že něco takového mohl natočit Hynek Bočan. Z úplného hnoje seriál vytahuje charismatický Vladimír Kratina a Marek Vašut, jež v roli vypatlaného a vychlastaného blba nemá chybu. 20%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Hynek Bočan hraje v úvodu 10. dílu (Digitální dojnice). Postává v hloučku přihlížejících u automobilové havárie. (triatlet)
  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama