Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci vojnový film na ktorom vidno že si tvorcovia dali záležať. Letecké súboje sú spravené veľmi vierohodne a bez trikov (no v roku 1969 asi žiadne poriadne byť nemohli). Mladý Michael Caine ma nesklamal, no pretože sa príbeh zameriava na širokú škálu postáv (Maršál Göring...) nieje hlavná postava. Zase raz som sa ocitol v mojom nebi. 88% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré bojové scény vedle kvalitního herecké představení většiny zúčastněných určitě potěší. Bohužel na celém filmu je nejen cítit jeho stáří (40 let dělá svoje), ale i smutný televizní dabing, v kterém mluví všichni česky a nějaké rozdělení tu není (ať žije třeba klasické němci titulky ostatní dabing... ale nevím popravdě, jak je to řešeno v originále). Celkově se Bitva o Británii nemá za co stydět a na svých o něco více než dvou hodinách předvádí kvalitní zábavu o druhé světové válce. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený válečný film,který je o čtyři roky mladší,než Bitva v Ardenách,ale co se věrnosti techniky týká,je nesrovnatelně lepší.Pravda,Messerschmitty Bf 109 by potřebovaly doladit v oblasti od vrtule po kabinu,ale i tak jsou k poznání.Film je navíc výborně obsazen,takže by musel těžce selhat scénář nebo režisér,aby se nepovedl.Nic z toho se naštěstí nestalo a výsledkem je parádní podívaná,u které se člověk nestačí divit,co všechno se dalo natočit bez počítačových triků. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bitka o Britániu je pútavým historickým filmom. Asi hodinu. Akonáhle začnú vzdušné bitky, je jasné, že veľdielo z toho nie je, nakoľko tie zábery vzhľadom na rok výberu sú dosť amatérske, obrazové síce celkom pekné, ale na druhej strane mnohokrát opakované. A pozerať sa na ten istý záber niekoľkokrát za dvadsať minút a tváriť sa, že som ho nevidel, to chce pamäť Nemovej frajerky. Vo filme sa taktiež ukáže, že tí veľkí Briti brali už za čias druhej svetovej vojny Poliakov, potažmo Čechov (a pár Slovákov) za odpad, normálne to tu bez škrupúľ priznali, aj keď sa v závere aj im poďakovali. A dodnes sa vlastne nič nezmenilo. Pre Angličana je bližší čapatý zo stánku než Slovan rovnakej pleti, niekedy aj viery (či neviery). ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem si Bitvu o Británii vychutnat tak, jak se na válečný film sluší, a to především ze dvou důvodů. Za prvé jsem se ani za 133 minut nedokázal zorientovat v postavách, které se procházejí po hangárech, usedají do stíhaček, řídí vzdušné souboje a občas některá z nich zařve. Smrt leteckých důstojníků v takovém filmu mě nechává chladnou, protože ani nevím, kdo to vlastně zahynul, a marně pátrám v paměti, proč byl pro děj tak důležitý. A je jasné, že piloti RAF nebudou kvůli mně startovat bez kukel a masek, abych si lépe zapamatoval aspoň obličeje. Nu, a druhým důvodem mého nepříliš výrazného prožitku jsou samotné souboje, kterých je ve filmu zkrátka přespříliš. Ano, jsou na tehdejší dobu zpracovány dobře a vyjímají se zejména v širokoúhlé verzi (jestli někdy někdo tenhle film osekával do televizního formátu, měl si jako pokání usekat i ruce), jenže když se do sebe Angláni a Němci během dvou hodin pustí už posedmé, tak se prostě může stát, že divák znaveně zívne. (708., 6. III. 2012) ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)
  • Obrovské množství letadel, které bylo kvůli natáčení filmu sehnáno, dalo na 35. největší leteckou sílu na světě. (Javert)
  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama