Reklama

Reklama

Halloween

  • Česko Předvečer svátku Všech svatých (více)
Trailer 3

V roce 1963 o Halloweenské noci ubodal šestiletý Michael svou patnáctiletou sestru Judith. Po patnácti letech v ústavech se mu podaří právě v předvečer všech svatých utéct. Nikdo neví a nikdo ani nechce vědět, co se stane 31. října 1978, kromě doktora Loomise, Michaelova psychiatra. Ten si je jistý, že se Michael vrací zpátky do Haddongield, ale když to zjistí zbytek města, je už pro mnoho lidí pozdě. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (786)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Seriously? Chápu, že tohle byl první slasher, který ovlivnil mnoho dnešních slasherů, ale jen proto, že Halloween je první svého druhu si nezaslouží tak vysoké hodnocení. Ve filmu není žádná záhada, žádné děsivé či lekavé scény, vraždy jsou podivné, bez napětí a bez snahy šokovat ještě k tomu ukázané letmým pohledem a chybí i KREV! Michal Myers nemá žádný důvod k zabíjení postav, vždy se objeví a zemře a přijde zpátky k životu. Úsměvná a nepřesvědčivá fraška. Tohle je druh filmu, kde si můžu zajít do mikrovlnky pro hotový popcorn a o nic nepříjdu. Každý kdo shledává film strašidelným, musí žít velice bezstarostný život. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Carpenter je génius atmosféry a dokazuje to i ve svém patrně nejznámějším počinu. Plíživá kamera a nezaměnitelný hudební motiv, ze kterého mrazí samo o sobě, odvedly velkou porci práce, tu největší však na svá bedra nabrala skvostná démonizace titulního záporáka. Jsme ze slasherů zvyklí na to, že se oběti chovají stupidně a nejsou schopny svému nepříteli cestu ani trochu ztížit, navíc když už se jim podaří zásah, zabiják se ukáže nesmrtelným, ačkoliv v závěru dojde k směšnému odhalení, že šlo opravdu jen o strejdu z masa a kostí. Michael Myers je na úplně jiném levelu - prezentuje nedefinovatelné a nelidské zlo, které i po několikanásobném probodnutí a postřelení mizí.. a zase se v plné (nadlidské) síle objevuje, aniž by poodhalilo cokoliv ze své podstaty. Postava doktora Loomise je jeden ze stěžejních prvků filmu - on Michaela zná, on dává účinkujícím i divákovi naději, že zdejší zlo má racionální základ (ačkoliv ho nazývá TÍM, nikoli JÍM), aby jsme byli v následující scéně znovu na pochybách. Závěr je skvělou třešinkou na dortu. Mimochodem, v tomhle filmu vám opravdu nebude jedno, že vrah dýchá... 9/10 ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Carpenter-režisér se nezapře, režijně vymáčkl ze slaboučkého námětu co se dalo. Carpenter-scenárista maximálně zklamal. Je mi jasné, jak strašně převratně muselo tohle dílo působit v roce 1978, ale z dnešního pohledu je to téměř nesledovatelné. Atmosféra v podstatě neexistuje, místo napětí se dostaví smích... Ale významné místo v historii bych tomuto hororu rozhodně neupíral. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1978 natočil americký režisér John Carpenter filmový slasher "Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých" a zrodila sa legenda. Veľká, kultová, horrorová ikona - Michael Myers. Psychopatický zabiják v bielej maske, v čiernom mundúre a s dlhým kuchynským nožom v ruke. Sériový vrah ktorý nepozná zľutovanie. Vraždiace monštrum, čo nemá žiadne city. Už ako adolescent zabije svoju staršiu sestru. Za to je izolovaný v psychiatrickej liečebni. Ako dospelému sa mu odtiaľ podarí újsť. Zamieri rovno do svojho rodného mesta Haddonfield. Tam stále žije jeho mladšia sestra Laurie. Michael Audrey Myers ju chce zabiť. ***** ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypada horor s velkým H. Úvodní "připravovací" část mě hodně bavila a pak když si ctihodný pan Michael otevřel uřední hodiny, mělo to grády a nebylo to vůbec nějak přepísklý, opravdu tím, že zde nebylo 30 vražd na centimetr čtvereční si film zachoval vysoké stadium napětí až do konce. Ovšem to napětí a prvotní obava, kdy to přijde, kdyby nebylo geniálního ústředního hudebního motivu. Jamie Lee, tady mlaďounká, ale ona se vymlaskla později ještě ve větší kočku. Nedám plnou palbu, protože tam bylo pár scén, který hraničili s paradoií např. Michaelův útěk z blázince, to byl fakt úlet, ovšem to nic nemění na fakt že jsem si to napětí v jedný ulici pěkně užíval. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (161)

  • Když děti otevírají zamčené dvoukřídlé dveře od ložnice a běží do náruče Laurie (Jamie Lee Curtis) (cca 82. minuta), je možné dole v obraze spatřit uhýbající mikrofon. (Moena)
  • Místa natáčení:
    - Dům, v němž Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) hlídá Tommyho (Brian Andrews), se nachází na 1530 Orange Grove Avenue v Hollywoodu.
    - Dům Annie (Nancy Kyes) je přímo přes ulici, na adrese 1537 Orange Grove Avenue.
    - Dům Laurie se nachází na ulici 1112 Oxley St v Jižní Pasadeně.
    - Dům Michaela Myerse (Tony Moran) od dob natáčení změnil majitele a byl přemístěn ze své původní lokace na rohu ulice 707 Meridian Avenue na 1000 Mission St. v Jižní Pasadeně. V roce 2012 bylo (v případě zastižení majitele) možné dojednat si prohlídku interiéru.
    - Základní škola, do které chodí Tommy, prošla po čase různými rekonstrukcemi, ale místo, kde Tommy opouští školu a setkává se s Michaelem Myersem (Will Sandin), je stále rozpoznatelné. Škola se jmenuje Garfield Elementary a nachází se v čtvrti Alhambra v Los Angeles.
    - Scéna, v níž Michael Myers sleduje dívky jedoucí v autě, byla natočena na ulici North Hidalgo Avenue mezi East McLean Street a East Alhambra Road ve čtvrti Alhambra v Los Angeles.
    - Střední škola, kterou navštěvuje Laurie, je South Pasadena High School na Fremont Avenue v Jižní Pasadeně.
    - Obchod, v němž se Annie a Laurie v autě setkávají s otcem Annie, místním šerifem, se nachází na 987 Mission Street v Jižní Pasadeně. Dům Michaela Myerse je hned vedle přes ulici.
    - Hřbitov v Haddonfieldu, kde Loomis (Donald Pleasence) a šerif nacházejí vykopaný hrob, je Sierra Madre Pioneer Cemetery ve čtvrti Sierra Madre v Los Angeles.
    - Úvodní scéna se záběrem na Haddonfield byla natočena na křižovatce Oxley Street a Montrose Avenue v Jižní Pasadeně.
    - Dívky, které se vracejí ze školy, jdou po ulici Montrose Avenue. Dům Lyndy (P. J. Soles) je tedy na 1029 Montrose Avenue a keř, za kterým se schovává Michael Myers, je kousek dál po ulici na 1019 Montrose Avenue, jak je tomu ve filmu.
    - Ben Tramor, který byl omylem považován za Michaela Myerse, je viděn z auta, které stojí na 1002 Magnolia Street, chodící v masce po ulici Meridian Avenue v Jižní Pasadeně.
    - Ulice, po které jdou Laurie a Annie, zatímco je Michael sleduje v autě, byla natočena na Highland Street v Jižní Pasadeně. (jurasino)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Nový Halloween oslaví i Jamie Lee Curtis

Nový Halloween oslaví i Jamie Lee Curtis

16.09.2017

Možná jste slyšeli o tom, že nás v říjnu 2018 čeká další Halloween. Půjde o pokračování původní (osmidílné) ságy, nebo dvoudílného rebootu od Roba Zombieho? Nakonec ani jedno. Režisér a scenárista… (více)

John Carpenter bude produkovat nový Halloween

John Carpenter bude produkovat nový Halloween

25.05.2016

Halloween Johna Carpentera je naprostá hororová klasika, jíž nedokázalo zastínit žádné ze sedmi pokračování. Hlavní série skončila v červenci 2002, o 5 let později ale došlo na remake v režii Roba… (více)

Reklama

Reklama