Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (110)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

U nás docela neznáma klasická Disneyovka (ale so známym názvom). Kúzlo a príbeh to má, ale Geronimi už splietal viacero prvkových elementov z už známej Popolušky, Snehulienky a dokonca prírodné zázemie z Bambi. Takto je z toho akurát pôžitok pre skutočných pamätných nadšencov. Animácie sú na vysokej úrovni, lenže bez inovačných pohnútok. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně ohromující a netradiční disneyovka (včetně superširokoúhlého poměru stran 2,55:1 na novém DVD). Ve snaze o autentickou středověkou atmosféru se filmaři inspirovali tapisériemi a jejich "neprostorovostí", díky čemuž obraz působí záměrně maximálně ploše a ve všech bodech ostře - a tedy jako rozpohybovaná a pečlivě komponovaná malba. Hutná těžkost barev a jejich netradiční kompozice jen podtrhli celkovou vyjímečnost díla (nejen v rámci Disneyho). Scénář je překvapivě vážný a "soustředěný", zvířátek je tu až na jednu scénu minimum. Sice se Disney tradičně nevyvaroval panákovitosti prince, ale trojice sudiček, sexy Růženka a hlavně záporačka měnící se ve finále filmu na úúúžasného draka ho naštěstí odsouvají na vedlejší kolej. Jeden ze tří nejlepších filmů WD, v mnohém ten bezkonkurenčně nejlepší. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Zrovna Šípková Růženka se mi líbila z těch „opravdických“ pohádek (Sněhurka, Popelka) suveréně nejvíce. Dějem to není, je to zkrátka klasicky vyprávěná pohádka ala Disney a v tomto směru se nijak od svých kolegyň neliší. Čím vyniká je zpracovnání. Zde poprvé totiž měli kreslíři a animátoři k dispozici širokoúhlý formát a nutno říct, že ho využili na 100%. Zejména kompozice jednotlivých obrazů je zde ještě vytříbeněšjí kromě krásných pozadí se do obrazu vejde i více postav, tedy i více demonstrace umění animátorů. Obzvlášť povedená je postava zlé královny, nebo co je zač, a vůbec celý závěr, testuje samotné možnosti krelsného filmu. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Je zde několik zajímavostí. Za prvé se princezna jmenuje Jitřenka. I přesto se pohádka jmenuje Šípková Růženka. A za druhé ta zlá víla je hrozně podobná Angelině Jolie ze Zloby ( 2014 ) . Což je také samozřejmě šípková Růženka. Je teda skoro jasné, že Zloba byla dělaná přesně podle této Růženky. A také tři hodné sudičky jsou hodně podobné těm ze Zloby. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Stáří neznamená vždy stoprocentní kvalitu a to je i případ právě adaptace jinak jedné z vůbec nejklasičtějších pohádek. Do sledování jsem šel s tím, že jsem byl už předem hodně ovlivněn hranou Zlobou, kterou osobně považuji za velice hlubokou, propracovanou a hlavně překvapivou záležitost. O to víc jsem zde musel být kritický. Animace jako taková nemá chybu, to je prostě paráda a Disneyho otisk je jednoznačný. Co se mi moc nezdálo, byly všudypřítomné pravoúhlé tvary, utvářející sice specifický vizuální styl, ale to působilo poněkud podivně (zvlášť u scén v lese, kam se to nehodilo). Dějově dost přímočaré, až mě překvapilo, že nejvíc prostoru dostaly tři pomatené sudičky (které by si hravě vystačily i samy), ale princezna měla vysloveně plochý charakter, to samé i princ a zbytek postav, co se v ději objevily. Dějový vývoj byl spíš o až moc protahovaných dialozích, které volaly po tom, aby se dějství konečně někam hnulo. Bohužel, zde přifrčela i hromada nelogiky, počínaje extrémně rychlého vztahu prince s princeznou, konče tím, že magie, která má fungovat v rámci dobra, stejně dokáže napáchat nedobro (viz zkamenění). Nevím, čekal jsem od takové klasiky o dost víc. Raději se přikloním hrané adaptaci a tuto si schovám jen do sbírky v rámci sledování Disneyovek, jako další zhlédlý titul. 60% ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • První animovaný film točený na extrémně širokoúhlý Super Technirama 70 mm o poměru stran 2,55:1 (běžně užívaný Cinemascope má 2,35:1). Díky tomu většina diváků nemohla nikdy vidět film ve správném poměru stran, kina na to nebyla zařízena. Náprava nastala až s reedicí DVD a Blu-Ray vydaným v roce 2008, kde je film v původní podobě. (Němi)
  • Poslední ručně překreslovaný a vybarvovaný animovaný film studia Disney. Na následujícím filmu 101 dalmatinů už byla použita nová technologie XEROX, která překopírovala hotový snímek na celuliod. Ubylo tak množství práce, kdy se každé okénko ještě kompletně ručně muselo překreslit na filmový pás. (Němi)
  • Mary Costa získala úlohu šťastnou náhodou. Na jednej párty začala spontánne spievať pieseň, ktorú hral niekto na klavíri. Bol to filmový skladateľ Walter Schumann a pozval ju do štúdia na hlasovú skúšku - Walt Disney už totiž tri roky hľadal správny hlas pre Šípkovú Ruženku, ale bezvýsledne. Vraj to už chcel zabaliť. Mary Costa prišla, zaspievala a Disney po prvých sekundách vedel, že je to hlas, ktorý hľadá. (krasomama)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama