Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zapadlé planetě Nimbus III, kde se střetávají hranice Federace, Klingonské a Romulanské říše, na planetě takzvaného galaktického míru, kde najdete vše kromě míru, se vynořuje Vulkánec Sybok a začíná stavět svou galaktickou armádu Světla, aby naplnil dávná proroctví. Na rozdíl od jiných Vulkánců využívá své telepatické schopnosti ke kontrole ostatních, kteří ho pak slepě následují. Když přímým útokem získá kontrolu nad "hlavním městem" pusté planety, zajme vyslance všech tří mocností. Kapitán Kirk je spolu s novou a dosud neseřízenou Enterprise vyslán, aby rukojmí osvobodil. Avšak Sybok pro ni připravil past, ze které není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu s druhym dielom môj najoblubenejsi film s Kirkovou posadkou. Podla mna ma zo vsetkych filmov najblizsie k poetike serialu. V centre pribehu je trojica Kirk, Spock a Kostra a tentoraz okrem vtipnych hlasok predvedu aj poriadne emocie. Chemia medzi nimi je proste dokonala a miestami dojimava. Ostatni clenovia posadky sice nie su zbytocni a maju par zmysluplnych scen, ale tentokrat su na vedlajsej kolaji. Hlavna zapletka mi tiez pripada klasicky Star Trekovsky filozoficka a mne sa pacila. Dokocna namiesto finalneho zapasu s Klingonmi dôjde k ich zmiereniu. Slabsi je snad len predstavitel Syboka, ktory by potreboval charizmatickejsieho herca. Technicka stranka mi nepripada vôbec zla. Sceny na lietajucich topankach su super a vesmirne sceny su v pohode. Vydaril sa aj soundtrack, ktory obsahuje pekne variacie hlavneho motivu. Sem tam sa nevydarili len niektore komicke sceny, ktore pôsobia nepatricne. Striedanie dramatickych scen s komickymi uplne Shatnerovi nevyslo. Mozno, ze to pôsobilo lepsie v pôvodnom dvojhodinovom zostrihu, ktory nikdy nevysiel. Ale aj tak som s vysledkom spokojny a podla mna sa jedna o dost podhodnoteny diel. 8/10. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na hraniční planetě mezi Federací, říší Klingonů a říší Romulanů, která je jakous takous zárukou celovesmírného míru, ve městečku, kde má každá civilizace svého zástupce, se objevuje Vulkánec Sybok - který díky své schopnosti telepatie přesvědčí všechny ostatní, o existenci tajemné planety Sha-ka-ree. Ta má v každé civilizaci svůj obraz toho pravého ráje. Sybokovi a jeho lidem se podaří i "zabavit" Enterprise, a společně s její posádkou se vydává až k samotné hranici vesmíru... Oproti čtyřce, která je jedna z nejlepších Star Trek filmů, tak pětka obsazuje opačné pole pořadí - celý film je neuvěřitelně nudný. Sice se neustále dějí nějaké "zvraty", ale k ničemu to nespěje, a tak jsem si docela oddechl při závěrečných titulcích... ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No závěr s dědečkem tedy rofl, chvíli jsem měl za to, že to myslí skutečně vážně. Jerry se sice vrátil, ale to je tak jediné, co na pátém Star Treku stojí za pozornost. Minutu od minuty je to čím dál větší zmar a ke konci se z toho stává plnohodnotné filmové déčko a to jsem se ještě nezmínil o drzosti, s jakou nám tvůrci v roce 1989 předkládají efekty, připomínající skoro původní seriál z šedesátých let. Nejlepší je tak na celém snímku počáteční uvolněná kapitola o dovolené na Zemi, která tak trochu vzpomněla skvělý čtvrtý díl. Snímek je koukatelný jen díky hlavním hrdinům, díky Kirkovi ani tak ne, ale Spock a McCoy jsou úžasní. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Celý ten námět o falešném bohu a pomýleném prorokovi rozhodně aspiruje na to nejlepší, co jsem z celé série kdy viděl. Jenže řeč peněz hovoří jasně. Pakliže se v předchozím filmu tolik osvědčil humor, dáme ho sem taky. A abychom si zajistili víc projekcí, zkrátíme to na nějakých sto minut, aby nám diváci neusínali. Hlavně, aby tam byli Klingoni. A když si navrch Kirk se Spockem a Kostrou zazpívají u táboráku, to přece nemůže škodit, ne? Toliko k logice, s jakou studio k filmu přistupovalo. Upřímně, s tímhle případem by se nejspíš důstojněji vypořádala mnou nenáviděná, politicky korektní nová generace ve svém vlastním filmu. Akorát by to nebyla zábava ani za mák. I přes tu zkratkovitost, několik katastrofálních pokusů o humor a proměnlivou kvalitu zvláštních efektů to vůbec není tak hrozný film, jak jsem si pamatoval. Jen bych ho nepouštěl někomu, kdo předtím žádný Star Trek neviděl. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nejslabší díl z klasické šestice. The Final Frontier má zajímavý námět a plus v exotickém prostředí, ale tím výčet jeho kvalit končí. Děj je občas nudný, občas hloupý. Nezachránily ho ani slušně napsané postavy, ani filosofie. Filmu chybí ta správná trekkie atmosféra. William Shatner se o ni sice pokusil, ale stvořil jen jakousi parodii. Zápletka nabídla několik silných scén, bohužel z většiny promarněných. Přesto stará známá posádka utáhla i tenhle slepenec alespoň na průměr. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Když měl film vyjít na DVD, požádal William Shatner studio Paramount o dodatečné peníze, aby film přiblížil svému původnímu záměru. Studio odmítlo. (ČSFD)
  • Přistávací modul mateřské lodi U. S. S. Enterprise se jmenuje Copernicus (Koperník). (Terva)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama