Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příjde mi to v mnohých směrech dosti podobné Stáhni mě do pekla - dívka/žena je terorizována nadpřirozenou silou a to vše vyústí v (ne)čekaný závěr. Bál jsem se dost, to musím uznat. Všechny hororové prvky zde byly splněny. Temná hudba společně s ponurým prostředím a nečekané zvuky a výjevy. Takže musím říct, že horor to je a celkem obstojný. Akorát jsem se chvílemi vůbec nechytal. Lekačky zaručeny!!! ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Stylový mix dávných dob a duchařského horroru působí velmi dobře a některé momenty jsou hlavně díky působivé atmosféře vyloženě lahůdkové. Věřím, že duchův poněkud chudý arzenál strašících technik není obrazem chudé představivosti tvůrců, ale snahou držet se původního příběhu, tak jak je zachycen ve výpovědích a dalších pramenech. Nicméně občas je to bloudění domem, stoupání po schodech a poletování kolem až příliš natahované. Třeba na úkor vztahu Bella a Battsovou, který mohl být skvělou druhou rovinou. Takhle se bohužel smrskl na pouhé dvě kratičké konfrontace, které ani nedostaly dost prostoru, aby mohly zapůsobit. I když ta druhá měla slušný náběh. Škoda, protože takhle zůstává film jen žánrovou jednohubkou, která nemá čím se na delší dobu uchytit v paměti. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Taková nálož klišé a nelogického chování postav navěšená na tak trapně ohraný příběh musí dostat do kolen i těžké hororfany. Z cca čtrnáctileté holky v noci něco opakovaně strhává deku a pak ji to tahá za vlasy a ona potom, co se uklidní, se jen převalí a dál spí? Otec, který věří, že přivolal kletbu na svou rodinu, si chce usmířit Boha svou sebevraždou tj. smrtelným hříchem? Chabý scénář a herce, kteří nemají co hrát, alespoň trochu zachraňuje atmosféra, rozumná stopáž a záběry jakoby z pohledu ducha. Ale stejně pro mě největší zábava plynula z vymýšlení nápaditějších variant jednotlivých scén. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný horor s atmosférou, za kterou by se nemusel stydět ani Shyalaman. Alespoň ze začátku vše funguje jak má, film příjemně děsí skvěle vystavěnou atmosférou, které dopomáhá fakt, že se snímek odehrává v 18. st. a i herci si vedou velice dobře. Tvůrcům je k dobru připočítán i fakt, že děsí pomocí zvuků a toho co divák nevidí a vystačí si bez jediné kapky krve. Bohužel toto vydrží jen první půlku a poté se snímek zvrtne do opakujícího se sledu strašení, které se většinou odehrává v jednom pokoji. Kdyby si tvůrci připravili nové způsoby jak diváka vyděsit mohl být snímek o třídu lepší, takhle se jedná o průměr. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu nejsou žádní géniové, ale bylo vidět, že se opravdu snažili. Hlavním plusem pro tento horror je, že příběh je vyprávěn v začátcích 19. století. Tudíž žádná elektřina, ale svíčky. Do toho bouře, starý dům, strašidelná hudba, úcházející kamera a temný háv dávají tomuto filmu ten správný horrorový šmrnc. Navíc prostředí bylo kouzelné. Romantika mezi postavami je ve filmu silně v pozadí a tlumená, avšak z prostředí úplně srší. Až na tu chuděrku holku Betty ( mimiochodem moc nádherná Rachel Hurd-Wood ), která ze sebe musela dělat před kamerou šaška, není v An American Haunting nic, co by mi vyloženě nesedlo. 60% [červenec 2006] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)
  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993). (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno