Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 1
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Recenze (2 105)

AdaMM 

všechny recenze uživatele

za vizuální dojem - jinak bych dal hvězdičky asi jen dvě. dlouhé, neurčité, rozpláclé a mně osobně to prostě nic neříká. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Absolutní skvělost, podobně jako Temný rytíř. Komiksovkám sluší zasazení do retro éry. Snyder ví, co točí a je naprosto pevný v kramflecích. Lahůdka pro všechny geeky a milovníky komiksových témat. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Prestrelená minutáž prvý odradzujúci moment zrazu záverečné titulky a ďalšia nepríjemná zrada: "TO UŽ JE KONIEC?!" Skutočne veľmi si cením scenáristickú námahu, ktorú s tým museli mať, pretože 162min. je síce celkom dosť, ale do príbehu sa vopchala naozajstná SÁGA. Úvodné titulky ukazujúce akýsi prológ, ktorý by zniesol príbehom zrejme nejden celovečerák svedčí o až tak často nevídanej hollywoodskej poctivosti. (Film nejak začal, skončil a nenecháva zadné vrátka v prípade, že sa produkcia nabalí tak, že sa im zachce robiť sequel, requel, či čokoľvek). Ďalšia vec sú dejové prekvapenia - hádam nikomu nepokazím dobrý dojem spoilerom, že nepriateľ bude asi vnútorný, to sa nejak vyplaví na povrch prakticky hneď zo začiatku - ale kvantum situácií, ktoré sú v hollywoode proste na blackliste. Postavy nie sú čierne alebo biele - hrdinovia a padouši... Takýto nárez sa z plagátu, na ktorom sú bizardne odetí superhrdinovia nesľubuje, skôr naopak. Veľká vec! A ak tu niekto skúsi porovnať Snyderovu 300vku a toto, začnem vraždiť! ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Obrazově to Zack Snyder zvládl jako obvykle skvěle. Jako celek to na mne ale nezapůsobilo tak, jak jsem doufal... ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Tří hodinová vizuálně a řemeslně výborně zpracovaná záležitost by si pravděpodobně zasloužila rozložení do dvou kratší filmů, protože tohle by umořilo i koně. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

První povedená vlaštovka z komiksových adaptací (tedy v době vzniku). Je to dospělé, inteligentní a chytře vymyšlené, často nekompromisní a rozporuplné v postavách. Ty totiž nejsou žádní klaďasové - mají svoje chyby, mouchy, brouky a jiný hmyz, morální, zločinné až zabíjecí excesy a vy nevíte, kdo je vlastně dobrej a kdo zlej. Nejlepší postava je noirem zahalený Rorschach, který si nebere servítky a drsňácky proplouvá různými peripetiemi, většinou s použitím násilí (a tak to máme rádi). "Nejsem tu zavřený s vámi. Vy jste tu zavření se mnou!" Nutno říct, že Jackie Earle Haley se zde přímo našel a podle mě je to jeho životní role. Taky Jeffrey Dean Morgan jako Komediant se nabídl v pěkně násilnických barvách a sedělo mi to k němu náramně. Zacku Snyderovi se povedlo naroubovat sem i takové věci, jako nezahalenou nahotu, sexuální scény, spousty gore a krve a ubližování a zabíjení nevinných. To vše v krásném retro hávu, který je retro hned dvakrát - jednou ve 40. letech a pak v 80. letech. Co mi k těmto superhrdinům moc nesedělo, tak dvě věci: 1) pokud chtěli tajit své identity, jejich malé masky by jim k tomu moc nepomohly, 2) schopnosti lidských hrdinů byly trochu předimenzované (síla, odolnost v bojích atd.). Navíc tady máme Batmana maskovaného za Sovu, resp. Sůvu, aby to neznělo tak obyčejně - a ta podobnost je opravdu hodně velká. A ze všech superhrdinů vybočuje Dr. Manhattan (hlavně tím, že je modrej a chodí často nahej), který je sice téměř všemocný, ale zdůvodnění jeho nečinnosti dává jak osobně, tak i filozoficky pěkně smysl a je tím nejlepším, co film přináší. A mimochodem - přestože celý svět postihla destrukce katastrofálních rozměrů, není to třeba ukazovat! Chválím taky parádní výběr použité hudby. K mnoha scénám se skvěle hodí a dokresluje atmosféru. Viděl jsem to kdysi dávno a už tenkrát mě to oslovilo. Nyní podruhé, opět ve verzi 162 minut, ale klidně jsem ochotný si to někdy i zopakovat v té delší. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

[Comix jsem dočetl (zatím) do čtvrtého svazku, tedy do jeho třetiny]____ Ve zkratce bych to nazval jako ultimativní zážitek. Prostě si nemůžu pomoc, Watchmeni se mi vážně moc líbili. Od počátku tohoto projektu jsem Snyderovi držel palce, za tu jeho až buldočí snahou dosáhnout svého, a on se mi za to odměnil tímhle filmem. Sice po prvních ohlasech ve mně trochu hlodali obavy, ty ale už po prvních minutách opadly. Snyderovi se povedlo na plátno převést comix velmi věrně nejen po vizuální stránce (což asi nikoho nepřekvapí), dějem (úpravy tam jsou, ale nejsou nijak zvlášť závažné), ale dle mého i jeho atmosférou. Nebál se bez jakéhokoliv maskování ukázat násilí, brutalitu (Watchmeni jsou překvapivě o dost drsnější než 300), sex (tak dlouhou sexuální scénu jsem už v nějakém hollywoodském trháku delší dobu neviděl, pokud vůbec). Herci odvádí ve svých postavách velmi dobré výkony, snad jen s Goodeem jsem měl zpočátku menší problémy, ale ke konci už jsem si na něho nějak zvykl:). Na rozdíl od některých zdejších uživatelů se mi druhá půlka líbila ještě více než ta první (což však možná bylo způsobeno tím, že jsem dění z té první půle už znal z comixu). Děj filmu se mi zdál přehledný a docela snadno pochopitelný, není pro to nutné číst před zhlédnutím předlohu. A ani to na mně nepůsobilo nijak zdlouhavě, například oproti stejně dlouhému Curious Case of Benjamin Button se mi zdálo, že Watchmeni mají poloviční stopáž:) Takže už se nemohu dočkat prodloužených verzí filmu, přece jenom mi sem tam některé scény či jiné drobnosti, co byly v comixu, trochu chyběly. Ale jinak dávám všechny palce nahoru:)____Číst comix před filmem či až po? Toť otázka. Já bych asi doporučoval první vidět/přečíst tu formu, z které chcete mít větší zážitek. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Jednoduše a věcně. Začínáme na třech hvězdách. Plus velká hvězda za celkovou stylizaci a vizuál Watchmenů. Mínus velká hvězda za pseudofilosofické výblitky (možná způsobeno přehnaným očekáváním kvůli zveličování komixu jako jednoho z přelomových literárních děl). Plus za skvělou postavu Rorschacha (scény ve vězení jsou nej..), mínus za otravného Dr. Manhattana. Plus za solidní obsazení (kvituji absenci velkých jmen), mínus za trochu přetáhlou stopáž (a to s kritikou rozvleklé stopáže většinou nesouhlasím - viz Wrestler, B. Button..). Plus za hudbu, titulkovou sekvenci. To máme o jednu hvězdu víc než na kolika jsme začínali. Bohužel, tohle Knightovi nemůžu udělat. Po jeho shlédnutí jsem měl naprosto jiné pocity, byl jsem omámen, zdrcen, zůstal jsem s hubou do kořán. A ať se snažím jak se snažím, prostě tyhle dva filmy srovnávat musím. Na druhou stranu Watchmen pro mne zklamáním nejsou, nedalo se čekat že hrubé videoklipové tempo z trailerů udržet celý film prostě nejde. Takže: Watchmeny doporučuji, je to dobrý film! Uvidíme co se mnou udělá druhá projekce, kterou si tak po dvou týdnech určitě dám, ale zatím tu čtvrtou hvězdu prostě přihodit nemůžu. Po druhém shlédnutí přihazuji hvězdu. V rámci aktuálních komiksovek (iron man2..) perla ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Comics som čítal myslím 2x a naposledy už poriadne dávno. Zack Snyder to IMHO dokázal. Lepšie sa to hádam ani nedalo. Ja osobne som sa nenudil ani jednu sekundu a Snyderov štýl (spomalovačky a tak) k Watchmenom naozaj sedel. Ešte nikdy predtým som pri comicsovom filme nemal pocit, že sledujem zaujímavú, originálnu a hlavne sofistikovanú látku. TDK je koncepčne aj obsahovo na vysokej úrovni, ale predsa len išiel na celú vec trochu inak. Prišlo mi ako keby celé kino čumelo viac-menej s prekvapením na to, aké premyslené to celé je. Všetky dôležité myšlienky z predlohy sa podarilo preniesť aj do filmu, i keď je rozhodne otázne nakoľko ich bude schopný pochytiť bežný divák nedoknutý predlohou. Takmer po celú dĺžku na mňa z plátna dýchal pocit akejsi osudovosti a hustá atmosféra- nečakal som, že tento aspekt Snyder zmákne, ale stalo sa. Herci- takmer bez výhrad. Rorschach je parádne zrealizovaná postava po všetkých stránkach. Klobúk dolu- opäť som nečakal, že na plátne vypáli až takto dobre (a Haley odviedol vynikajúcu prácu). Jediný trošku slabší článok bol Goode, ale nie vlastnou vinou - veľká škoda, že sa nepodarilo získať Judea Lawa. Pochválil by som aj hudobnú zložku. Síce sa jedná o mimoriadne prefláknuté hity, ale doposiaľ žiadny komiksový film si netrúfol na práve takéto použitie dobovej hudby (Nena, Art and Garfunkel, Jimi Hendrix, Bob Dylan). Nevravím, že film nemal svoje mušky, ale prišli mi v konečnom dôsledku v zásade ospravedlniteľné a zanedbateľné. Maximálna spokojnosť a pre mňa skorý kandidát na film roka 2009. Kamoš čo comics nečítal si rovnako pochvaľoval a to on nejaké "akokoľvek filozofické" látky nemusí. P.S.: Som veľmi rád, že niekto má gule v dnešnej vymäknutej dobe točiť veci nekompromisne, explicitne a nesnažiť sa za každú cenu krkolomne vtesnať do mierneho ratingu. Pôsobilo to príjemne sviežim dojmom. Zack Snyder- si frajer. ()

touchmud 

všechny recenze uživatele

Komiks jsem nečetl, takže svět Watchmenů byl pro mě nový, přesto jsem neměl problém s orientací v ději, což velmi oceňuju. Že byl problém převést takto komplikované dílo na plátno je jasné a podle mě to Snyder zvládnul dobře. Watchmen je opravdu netradiční komiksový film. Místo rozmáchlé akce sází na zajímavé postavy a někdy takřka filosofické dialogy. Přesto i přes svoji délku nenudí. Díky R raitingu si film může dovolit ostřejší pasáže což mu rozhodně prospívá. To co bych snad vytknul je to, že mi chybělo bližší představení minulosti Sůvy a Ozymandise, což je však díky již tak nafouknuté délce filmu pochopitelné. Snad se dočkáme ještě delší režisérské verze. ()

wader 

všechny recenze uživatele

Tak sem to právě viděl 9.3.2009 - 23:05. No zapůsobilo to na mně skvělým dojmem, je to paráda! Ze začátku sem se v tom sice moc neorientoval, respektive jsem nevěděl co, kdo, s kým, proč atp., a taky mi to chvíli připadalo jako Úžasňákovi pro dospělé. Jak ale film běžel dál, všechno mi dávalo větší smysl, začínal jsme si to užívat a objevoval jsem paralely s naším světem. Ve finále mě úplně dostalo, když poslední z hrdinů rozebírali kdo a jakým způsobem vlastně zachraňuje svět a kdo vlastně bojuje proti zlu. Zprvu jsem nebyl s to rozeznat kdo je tedy zlý a kdo dobrý, ale pak mi došlo, že záporný nebyl žádný z hrdinů. Pak jsme si uvědomil, že to platí i v reálném světě a v našich životech: Neexistuje totální dobro (a tudíž ani totální zlo), vždy opravdu záleží na úhlu pohledu... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Velmi zajimave podana komixova adaptace, ktera evokuje spoustu socialne-politickych temat a myslenek. Nehledejte v nem vsak zbytecnou radikalizaci nejakyho mysleni - stale se jedna o dobre provedeny akcni film s notnou davkou cerneho humoru navrh. Pro me urcite prekvapeni, ktere snese vyssi hodnoceni! ()

drexik 

všechny recenze uživatele

Komiks neznám a po zhlédnutí filmu bych si jej asi neoblíbil. Celý děj se dá rozdělit na první půlku docela nudného tlachaní a druhou půlku slušné akce s kvalitními bojovými sekvencemi a překvapivě slušnou pointou. Best postava - Rorschach (tu masku chci). ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Čekání s první projekcí až na DC verzi bylo těžké, ale jsem rád, že jsem to vydržel. I přes šílenou stopáž byl tento film pořád špičkový. Už jen ty úvodní titulky mi svým stylem vyrazily dech. Ke konci to sice trochu ztrácí šťávu, ale Watchmen obsahují mnoho ultimátních scén, které to vynahradí. Pěkná visuální stránka a efekty, povedený soundtrack, hlášky, akce, atmosféra... Pro mě lepší zážitek než TDK. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Kdo se nenechá odradit první zmatenou půlhodinou, bude příjemně překvapen. Vyhrocený, nápaditý a dlouhý film je poctou komiksového žánru, při dodržování jeho pravidel a jejich záměrném překračování. Celá zápletka je sice trochu klišé, ale díky charismatickému hlavnímu hrdinovi (Rorschach) vyznívá naopak ve prospěch složení složité komiksové mozaiky. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Další vizuálně natřískané dílo Snydera. Netypicky pojatá komixárna, která si pohrává s myšlenkou, co je ve skutečnosti zlé, jakou cenu má láska a život a probírá politické události. Všechny tyto rysy se vyskytují v této nádherné pastvě pro oči. Děkuji panu režisérovi za překrásný výlet mezi ne zcela běžné superhrdiny, kteří mají své cíle, choutky a tužby. Prosím přihrajte Snydrovi další komix, aby na něm ukázal svoji vizi. PS: Po prodloužené verzi dávám plnou palbu. ()

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama