Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

kalap 

všechny recenze uživatele

No mne osobne utkvela zimomriava zvrátenosť cirkvi svätej , ktorá za to , že bez jej súhlasu sa dvaja mladí ľudia z čistou láskou pomilujú prichádza trest. Dievča 20 rokov tvrdej basy v klaštore pod dozorom bacharky v podobe matky predstavenej a madý muž zato , že zasial život bez ich súhlasu musí zabíjaním zobrať životy neveriacim vo svätej zemi a ked ich už má na konte pár stoviek dostáva súhlas , aby sa naostro miloval so svojou blížnou. Osobne sa mne najviac páčil kultivovaný Saladin , po ktorom sú pomenované záhrady v Izraeli. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Stateční rytíři, krásné ženy, perfídná církev, osudová láska, odloučení, shledání - byl jsem v sedmém nebi :) Jo, možná to místy je drobně zkratkovité, bitvy drobně osekané, ale nevadí nevadí. Za každý takový dobrodružně romantický příběh zcela klasického ražení je třeba být v dnešní době maximálně rád. Jo, Sofia Helin - ženská absolutní, fakt krásná. (Viděna sestříhaná verze obou dílů uvedená u nás na dvd). ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O temných i světlých stránkách víry. Neboť Bůh je v tom nevinně - to člověk ve své pýše prosazuje "boží vůli" proti člověku. Příběh se může zdát nadmíru rozvleklý a přespříliš patetický, ale zná svou cestu i svůj cíl, podobně jako jeho hrdinové zůstává věrný sám sobě - a tak to ustojí. Možná i proto, že neztrácí naději. Naději, že se v každé historické epoše najdou lidé, kteří navzdory všem protivenstvím jednají čestně a spravedlivě - i když jsou svázaní morálkou doby, v níž žijí ... a obzorem, k němuž mohou dohlédnout. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Švédi umí. A středověk vždy uměli. Pramen pany, Sedmá pečeť... Od nich ho mám vždycky rád. Je syrový, skutečný a díváte-li se na film v původním znění tak to jejich hrdelní R s chrochtáním a chrchláním filmu ještě přidá ! :-). Ačkoliv jsem román nečetl, dovoluji si tvrdit, že je ve snímku cítit už jen v té formě vyprávění... Chvilkami jsem si říkal, že koukám na nějaký hrdinský epos, nebo báji či legendu o slavném válečníkovi Arnovi. Snímek se jistě nemůže měřit s Královstvým nebeským. Ačkoliv byl jedním z nejdražších ve Švédsku, pořád se do něj asi nenasypalo tolik jako u gigantičtějšího konkurenta. Přesto ani bojové scény se Saracény nevypadají lacině a i když si tvůrci pomohli chamsínem a závěrečná mlata se odehrává v prachu poletujícího písku, neměl jsem u sledování dojem, že koukám na 10 šermujících chlapů. A v tom je také kus umění. Středověk tvůrci vysekli skvěle, nelze vytknout nic. Dobové kostýmy, architektura, vybavení domů, zbraně, nástroje.... vše perfektní. Rytíři jsou oblečeni do gambesonů, drátěnek, maximálně jim kryje hlavy přilba. Tohle byli praví chlapi. Neumím si představit jak v tom sedím na koni na poušti s obrovským mandlovým štítem v levačce a mečem v pravačce na čtyřicetistupňovém vedru... Byli to skuteční rytíři. Vycvičený rytíř na válečném koni vlítnoucí tryskem do pěchoty se rovnal dnešnímu obrněnému transportéru... Charismatický byl i Saladin, o němž se traduje, že takový skutečně byl. Uznávali jej i křesťané jako čestného rovnoceného nepřítele, byť nevěřícího. --- Arn se zkrátka povedl a i když bych pár věcí mohl vytknout, hlavně dějové přeskoky v závěru snímku kdy jsme chvilku byli ve Svaté zemi a chvilku doma ve Švédsku. To trochu rušilo. Na závěr mi chyběl i hlas vypravěčův, který nás tak pěkně zezačátku uvedl do děje... Jsem zvědav na pokračování Arn - Riket vid vägens slut. U mne je to za 4 švédské korunky. Užil jsem si to ! * * * * ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem staro/stredoveké historické vojnové filmy. Tento film vlastne rozpráva príbeh lásky na pozadí mocenských bojov medzi klanmi na severe a konečnú fázu, či posledné chvíle druhej okupácie Jeruzalema kresťanmi. Na európsku, severskú, produkciu veľmi, veľmi vydarený snímok. Masové scény, dobové kostýmy, nádherná hudba a výborná režisérska práca robia z filmu nádherný zážitok. Dobré je, že film sa nezameriava len na boje veľkú úlohu tu hrá hlavne psychológia a česť. Je jasné, že film nieje v americkej produkcii už aj v tom, že Arabi či moslimovia sú vykreslení, ako ľudia a nie fanatici a podrazáci. Každý, kto nieje úplne nasiaknutý americkým brain-washigom nájde v tomto filme svoje zaľúbenie. U mňa sa dostáva do top 10, hneď za čínskymi historickými filmami. Film sa nedá nič len odporučiť- NÁDHERA! ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)
  • Rozpočet bol 210 mil. SEK (švédskych korún), čo je asi 30 mil $. (Smok)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama