Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se Švédské produkce, ale bylo vidět, že se tvůrci opravdu snažili a téměř s lehkostí dosáhli výsledků zažité západní produkce. Film je jinak sám osobně ideální k vypnutí a prostě jen ke koukání, jelikož jeho děj je jednoduchý, není nad čím dlouho přemýšlet. I přes rozvláčné tempo rychle odsýpá. Zasazení se mi líbí, prostě období křížové výpravy a náhled na templáře trochu jiným okem. Zpracování v pohodě, i souboje armád vypadaly docela k světu. 65% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak nejen rusové se svým Vlkodavem, ale už i severský státy začínaj v současnosti točit lepší dobrodružný historický filmy než američani. Sice kvůli faktu, že je to točený s vědomým, že to bude na pokračování, tak to působí hodně zdlouhavým seznamovacím dojmem, protože příběh je tu vyprávěnej fakt dopodrobna a celý ty dvě hodiny jsou v podstatě takový, jako je jinde půlhodinovej úvod. Nicméně celý to nechává tušit, že pokračování bude fakt řežba, protože i těch pár soubojů, co se tu objeví, je moc pěkně krvavě i choreograficky zpracovaná, výprava super a kostýmy perfektní, vůbec to nepůsobí lacině ani televizním dojmem a příběh, potažmo osud hlavní postavy, dává velkou naději, že druhej díl bude fakt stát za to a já se těšim. ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení, nic moc jsem nečekal a dostalo se mi nakonec parádní čtyřapůlhodinové podívané (zhlédnul jsem oba díly najednou). Podrobnější komentář přikládám k druhému dílu, neb na tento skvost pohlížím jako na celek. PS.Stojí za to, vidět oba díly v původní stopáži tj. 1díl 139 min. druhý 128mi., jelikož ona zkrácená verze, kdy jsou oba díly spojeny 75 + 75min. je značně ochuzená. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotím neúplnými 5*..Arn se mi líbil velmi, avšak v porovnání s jinými historickými filmy lehce zaostává, proto není plný počet čistokrevný. Trochu mi vadilo zpracování některých bitev, které místy působily příliš povrchně líčeny - dalo se s nimi pracovat. Nejlépe tento snímek vystihuje text písně od jedné legendární české punkové kapely: "Brána města se otvírá a vyjíždí průvod, nekonečná řada mužů na koních. V srdcích tepe touha, hlavy hrdě vztyčené, pohled někam za obzor mají upřený. Odjíždějí do dálek pod vlajkami s křížem svým a kdy se vlastně vrátí - nikdo netuší. .. Ve jménu jejich boha, ve jménu jejich víry, ve jménu jejich zbraní a ve jménu kořisti, jedou s nimi i kněží, co maj drátěné košile, co jim budou žehnat před každičkým útokem. Jedou pod vlajkou s křížem - vstříc své budoucnosti jaká vlastně bude - nikdo netuší. .. Roky tiše uplývají a ten průvod řídne trýzeň, nemoc, bída, hlad - kdopak je sem zval a k tomu ještě nepřítel, který domov brání, domov co každý z rytířů v dáli zanechal, nezbývá než cesta zpět - pro ty co jestě zbyli pod zbytky vlajky s křížem - kdo by to byl tušil. .. Brána města se otvírá a vchází do ní průvod, vrací se s hlavou sklopenou, zbylo jich jen pár, kdo vrátil se zdravý - může být vlastně šťastný, třicetiletí starci s vlasy ze stříbra. Když odjeli do dálek pod vlajkami s křížem svým, že se takhle vrátí - nikdo netušil!" Chyba: Propouštěcí listina pro Arna je ve tvaru svitku, což je historicky nepřesné. V této době se psalo na pergamen, který se skládal a nestáčel. Papyrusové svitky se používaly už jen v papežské kanceláři, odkud ale listina pro Arna nebyla. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh imaginárneho švédskeho križiaka Arna Magnussona z pera Jana Gilloua. Film relatívne presne kombinuje fikciu a historické fakty s odkazmi na reálne historické postavy. Som veľký fanda európskej histórie a rytierstva ako takého, takže po dlhej dobe som veľmi potešený kvalitným severským historickým eposom a som ochotný prepáčiť aj miernu nasladnutosť a dôraz na líniu lásky na úkor bojových záberov. Ovšem tie, ktoré som videl musím len chváliť tak ako aj výkon Joakima Nätterqvista, ktorý s prehľadom zvládol uhrať svoju postavu v časovom horizonte 20 rokov. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)
  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)

Reklama

Reklama