Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer 2

Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (683)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Remakovat by se měly pouze průměrné filmy a předělávky by měly být svěřeny do rukou evropských režisérů, nikoliv videoklipařů, protože jen v takovém případě může vzniknout výborný horror/thriller/exploitation (jak dokazují HORY MAJÍ OČI a POSLEDNÍ DŮM NALEVO). Kouzlo "třináctkové" série spočívalo (v prvních dílech) v odhalení, kdo za vraždami nezodpovědných, ale divákům sympatických teenagerů stojí a v budování mytologie kolem Jasona a jeho rodiny, v pozdějších částech šlo o více či méně povedenou přehlídku krve a koz. Strach, jak to u horrorů bývá, pramenil z neznámého a logicky neopodstatnitelného: žije Jason, nebo se vrátil pomstít ze záhrobí?, proč se ten hromotluk tak pomalu šine?_____ Problém s "re-imaginací" PÁTKU TŘINÁCTÉHO je v tom, že spoléhá na gore, kterého není dost a není ani příliš vynalézavé, a na odhalená poprsí, která jsou navíc umělá (protože má potřebu vše na začátku osvětlit); jinak se jedná o procházku sérií, protože Jason má seriálovou paměť, a tak opakuje své nejznámnější vraždy (a to zdaleka ne z prvních třech dílů). Zatímco Jason začal běhat a myslet, vynalézat pasti, jeho oběti jsou sebrankou nesympatických hovad, kterým tu smrt přejeme. Na místo kacířského odlišného uchopení hlavního zabijáka (Michael M., Jason) by to chtělo hlavní hrdiny s mozkem. Výlet bratrů ze SUPERNATURAL do horrorových tratolišť krve se nevydařil (PÁTEK TŘINÁCTÉHO 2009, KRVAVÝ VALENTÝN 3-D). A "žánrově povinný" rasismus a mizogynie není vtipná, jen blbá. 3/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jasone, musí být potrestáni! Zabij, ve jménu své matky!….. Solidní předělávka. Přiznávám, že si původní filmy nepamatuji a souhlasím, že si tato legenda vzpomínku zaslouží. Jason, muž s mimořádným talentem být ve správný čas na správném místě, stále dokáže s mačetou divy. Ženy ječí, muži křičí. Avšak nejen mačetou mrtev je člověk. Tvůrci ctí pravidla žánru a očekávat něco víc je jako věřit, že se Titanic nepotopí. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? To bude dobrý Jasone. Ty se určitě vrátíš! ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se nový Pátek 13. jeví ještě o něco lepší, hlavně v porovnání s přibývajícím množstvím céčkových hororů. Nejde o remake, jak se mnozí mylně domnívají, film navazuje na první snímek z roku 1980 jen s odstupem času.... Nispel chytře použil model z Psycha, a zúčtoval tak s první várkou omladiny. Po slibném úvodu se místy děj sice zpomaluje, ale na řezničinu nakonec dojde. Mordy jsou příjemné, ke slovu přijde nejen mačeta, ale i past na medvědy, šíp, sekera či spacák nad ohništěm. Místy se člověk i lehce pousměje. Je fajn, že omladinu tvoří banda vypatlanců, tudíž se těšíte, jak budou postupně vykydleni, a líto vám jich rozhodně není. Viděno 2x. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

No jo, Michael Bay si tyhle remaky prostě umí zprodukovat a ze slavných hororů dělá trochu popcornovější slashery. Tentokrát byl na řadě Jason a nutno říct, že jemu tohle oživení docela bodlo a vraždí jak za mlada. Jasný, příběh je takovej mišmaš, fanoušci si možná občas postesknou na starý časy a ani bát se u toho člověk nebude. Ale člověk u toho zabije čas obstojně, Jason vraždí ve vražedném tempu a až na trochu zdlouhavej začátek s první várkou obětí jsem se nenudil. Marcus Nispel to natočil tím svým videoklipovým stylem, kterej zrovna sem dobře padne a Jared Padalecki se svým charizmatem dokazuje, že ve vyvražďovačkách nemusí hrát jenom blbí teenageři. Prostě vcelku obstojný slasher a dalšímu setkání u s Jasonem u Crystal Lake se nebráním. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Já od filmu dostal přesně to, co jsem od něj čekal. Zmodernizovanou vyvražďovačku plnou mladých a bohatých puberťáků, na kterou si brousí svou mačetu legendární ikona hororového žánru. Nástup Jasona na scénu byl ohromující, prvních dvacet minut opravdu stálo zato a nemohu se zbavit dojmu, že je to i ta nejlepší část z celého filmu. Jinak velmi mrštný a pohyblivý Jason mi vyhovoval, opět to byla zase ta stará dobrá vraždící mašina. Sice mi některé prvky k němu neseděly (střílení z luku a la Robin Hood, spletité podzemní chodby s varovnými zvonečky), ale jinak celkový dojem je pro mě určitě nadmíru kladný. Dobrý restart kultovní série. Bayova produkční společnost sice dostala "stopku" pro další pokračování, ale kdo ví, jak to bude za pár let... Jason Voorhes je totiž pořád dostatečně lákavá značka. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od od 21.dubna do 13. červena 2008 – poslední den natáčení připadl na pátek. (Stocki)
  • Derek Mears zde ztvárnil Jasona Voorhese, protože má oblibu hrát záporáky. Vidět jsme ho mohli už ve filmech The Hills Have Eyes (Hory mají oči) a The Hills Have Eyes II (Hory mají oči 2). (Dines)

Související novinky

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Raimi a horory pro celou rodinu

Raimi a horory pro celou rodinu

05.10.2009

Podivnou novou divizi vytvořil Sam Raimi v rámci své na horory zaměřené produkční společnosti Ghost House Pictures. Pod hlavičkou Spooky Pictures prý budou vznikat „thrillery pro celou rodinu“.… (více)

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

03.05.2009

...a další zprávy z hororových dimenzí. Začněme něčím, co smrdí klasikou. Režisér nového Pátku třináctého Marcus Nispel natočí The Last Voyage of Demeter. Čtenáři Brama Stokera už se jistě chytají –… (více)

Reklama

Reklama