Reklama

Reklama

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (889)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

No konečně film, kde američan a britka mluví starořečtinou jen s nepatrným přízvukem a ne jako když mají plnou hubu ovesných vloček. Na to, jakou měl ne moc pozitivní pověst (protože každý se musí povyšovat a tvářit, že jeho h***o nesmrdí), skvělý zážitek. Akorát tedy jako obvykle zaostřené na titulky a nikoli na film, takže na konci strašně bolí hlava z toho, jak je v CZ podřadném kinu mizerná technika. Pořádně zaostřené filmy jsem viděl jen v zahraničí :-( Indy válí, dík za něho, a samozřejmě značnou část dojmu dělá důstojný padouch, který je velkým hercem, a odvaha do toho šlápnout i na stará kolena. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Poslední dílek skládačky nedal vydechnout. Řetězec akcí, brilantních nápadů a velké srdce na stříbrném podnose s tou nejupřímnější snahou diváka potěšit. A já jsem potěšená byla. Indy je legenda. Ikona. Láme mi srdce, že už je konec. Výtky vezdejší jsou v tomto případě na vodě, je to kult a Mangold dostál důstojnému rozloučení. Je borec, o Fordovi nemluvě. Špičkový biják a kdo to nepochopil, nezaslouží si ho. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Není důležité čemu věříš, ale jak moc tomu věříš... Správně akční, bláznivé, občas vtipné i dojemné. NÁSTROJ OSUDU nás zavede na nejúžasnější místa planety a Indy, pronásledován bývalým nacistou Vollerem (výborný Mikkelsen) v nekončící honbě za historickým artefaktem, se sveze vlakem, autem, letadlem, na motorce, na koni a bude se i potápět. Po boku mu je protřelá archeoložka a jeho kmotřenka Helena (Phoebe Waller-Bridge), která dodá filmu správnou dávku lsti i ženské krásy. Prostě klasické dobrodružství, s netradičním (ovšem povedeným) sci-fi finále. Harrison Ford i skladatel John Williams jsou na svůj věk pořád ve formě a režisér James Mangold zvládl přetěžký úkol se ctí. Legendární Indiana Jones může odejít do penze se vztyčenou hlavou a já jsem rád, že jsem si jeho rozlučku mohl užít a vychutnat při premiéře v kině (Premiere Cinemas, Praha - Hostivař). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Disney myslí na fotry, i když na tom prodělá myšákův kabát, hodný. Ne, není to žádný Logan s bičem. Mangold vystřihl staromilsky bezpečnou jízdu po známých kolejích, které se už trochu třese brada v akčních scénách a, ruku na srdce, připomíná rozhovor s dědou, který vám po pětisté opakuje stejnou historku z války, co už nápadně zavání nastupující senilitou. Tempo a gradace po fajnové první třetině upadnou a film tak potřebuje kardiostimulátor nostalgie. Ten mu naštěstí v posledních minutách vpálí takovou dávku, že bič opět práskne. A ne, nemyslím tu krásnou nažehlenou metaforu člověka, který žije z / v minulosti. Ale mnohem spíš tu něžnou scénu dvou lidí, který už nejspíš bolí úplně všechno. I can relate to that! ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Na Indym (a vlastně všech filmech typu Lara, Lovci pokladů, Šifra atd) se mi vždy nejvíc líbilo to luštění záhad a historie. Člověk se něco přiučil, podvědomě hledal na podlaze pattern nebo skrytou páku na sloupu. Škoda, že v dnenší době se už tohle asi nenosí. Film je zbytečně dlouhý, plný mnoha stejných honiček, jež v určitou chvíli působí dokonce jako parodie. Hlavní postavy jsou až na Harrisona a tu detektivku z CIA otravné a protivné. Obzvlášť "Vombatku" jsem nemohla vystát. Tahle voke marry sue ala lara croft provádějící sportovní výkony jako prvotřídně školený agent byla fakt špatná. Naopak Banderase jsme si užili asi tak 5 vteřin, jeho konec byl debilní (vůbec množství mrtvol je zarážející, to už je jak Angelica. Být kamarád Indyho znamná chcípnout?) a herecké jméno asi mělo nalákat. A to vše jen proto, že scénáristi nedokázali lépe vykreslit zlouna a jeho mini zlouny a tak to řeší klasikou: někoho zabijí a diváci je pak nebudou mít rádi. Nepomohlo tomu ani přehnaně řvoucí kino, takže mě můj 6 měsíční budoucí syn kopal v břiše asi hodinu v kuse, protože "tichých" scén jsme si užili bohužel málo. A poslední zklamání přišlo na konci, kdy opravdu skvělá scéna byla zbytečně rychle ukončena. Staré Řecko by si zasloužilo minimálně 10 minut navíc a méně naprosto nesmyslných keců Heleny. Tak nějak to dokonale shrnul pohled "mistra" který na její proud slov jen nechápave zíral. Já také... Suma sumárum se jedná o kvalitné béčko se skvělým Harrisonem (i hezky omlazeným), které nabídne silnou dávku nostalgie. Kdyby ubralo na akci a nahradilo ji archeologií a šiframi, bylo by to na 5*. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Oficiální český název filmu se před uvedením snímku do kin několikrát změnil. První verze byla „Indiana Jones a volání osudu“, druhá verze „Indiana Jones a disk osudu“ a finální verze Indiana Jones a nástroj osudu. (Scanerior)
  • Aby se Harrison Ford dostal do nejlepší formy pro svou roli, absolvoval projížďky na kole dlouhé 40 mil a každodenní procházky. (ČSFD)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama