Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 1

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (673)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Co jste čekal? Rotující hlavu a zvratky?" Pokojem 1408 to Mikael Håfström naznačil a Obřadem potvrdil - ten chlap je ohromně talentovaný a jeho další věc, kterou bude točit, by rozhodně měla být zase hororová. Jen houšť. Obřad je skvělá atmosférická chuťovka, která potěší o to více, že nespoléhá jen na bezchybně excelujícího Hopkinse, ale opírá se právě o zručnou režii, kameru a nenápadnou, ovšem působivou hudbu. Lepší film o exorcismu tady od Vymítače ďábla prostě nebyl. Čtyři čistočisté hvězdy.__P.S. Zvednout mobil během obřadu, to si může dovolit vážně jenom Anthony Hopkins (ačkoliv možná je to tím, že za časů Maxe von Sydow existovaly jen pevné linky). Skvělá scéna. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Proč točit pořád dokola jedno a totéž a točit to hůř a hůř, když už nám všechno pověděl Friedkin se svým Vymítačem ďábla, jehož atmosféra nebyla od jeho dob překonána, kde vymítání nahánělo husí kůži, která ve vás zůstala i dlouho po skončení filmu, aniž by se musel ohánět "true story" kecama?! Rituál se právě zařadil na první místo toho nejhoršího, co jsem o daném tématu viděl. První půle postrádá jakýkoli důležitý sdělení pro diváka (můžete koukat od poloviny a o nic nepřijdete), nehledě na to, že absolutně postrádá napětí, nebo něco, co by mě nutilo udržovat pozornost. Půlka druhá sice začne dejchat atmosférou, ani v jednom momentě mě ale nezasáhla. Snad je to hudbou, která se vůbec netváří hororově, možná nudnou režií bez špetky fantazie. Nutno ale říct, že film selhává jako celek (v tak debilnim provedení i Hopkins působí jako nula). Těžko se věří, že Rituál má na svědomí režisér parádního Ondskanu. To působil ale ještě v domovině (důkaz toho, že ne každej talent je rozenej pro Hollywood). ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Dá se říci, že OBŘAD je klasický film o vymítání ďábla. Jsou podobné záležitosti, které se mi líbí víc, ale také i míň. U tohohle počinu mě nebavil začátek – asi tak ta 1/3 byla dost pozvolná, atmosféra se rozjížděla a hlavní herec Colin O’Donoghue mi přišel nevýrazný, ale neměl jsem s ním větší problém. Jakmile nastoupí Anthony Hopkins, začne mě to bavit více. Sice je zde už viditelně starší, ale to své charisma má. Líbily se mi vymítací scény a především chválím, že to nebylo přehnané. Po hororové stránce to funguje méně, ale svojí temnější atmosféru to má. Finále je takové netradiční, ale už mě moc nebavilo. Věděl jsem dopředu, jak to dopadne a tak. Hudba je vcelku kvalitní. No, na 1 vidění to bylo celkem dobré, jen bych asi ubral délku filmu a upravil scénář. Takto je to pohodový, lehký nadprůměr na 1 shlédnutí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zas tu máme jednu černoprdelnickou Bondovku! Toník Hopkinsů předvedl opět svůj standardně výborný výkon, ale tím je výčet superlativů vyčerpán. Celý film mi přišel neskutečně nudný a utrápený. Když už se začalo něco dít, byl prakticky konec během deseti minut. Díky naprosto špatně vyřešené dějové linii jsem tedy lehce zklamán a na vyšší hodnocení nestačí ani Toníkův strhaný obličej. Za tápání v katolických vodách exorcismu bych dal tak dvě až tři hvězdy. 55% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že nedůvěrou a předsudky netrpěl tentokrát pouze titulní hrdina, ale i někteří diváci. Stejným tónem ale asi můžu říci, že zvítězilo moje subjektivní zalíbení. Håfströmův Obřad opravdu JE řemeslně skvěle natočen, má velmi slušné ohudebnění, minimálně jeden dost dobrý herecký výkon a odehrává se v charismatických prostorách Říma, které mají atmosféru. Především ovšem dokáže být strašidelný (či spíše mrazivě nepříjemný) a má v sobě to nehezké tušení něčeho zlého tam uvnitř. Scény s těhotnou dívkou a závěrečné vymýtání jsou vynikající. Co se týká obsahu, dialogy určitě nejsou vedeny naprázdno a místy se dá mluvit i o nepředvídatelnosti, byť je příběhová linka schematická a občas nehezky zasmrádne. Sympatický byl souboj pragmatického přístupu mladého (skoro)kněze s postupy církve, a to i přesto, že film nakonec zajede do hororových kolejí a na otázku racionality si odpoví po svém. 7/10 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Otec Lucas (Anthony Hopkins) udělí Michaelovi (Colin O'Donoghue) rozhřešení, aniž by ho předtím vyzpovídal, což by bylo závažné porušení církevního práva. (gjjm)
  • Nápis na zdi v domě otce Lucase (Anthony Hopkins) "Fi sydd biau fe nawr“ je napsán velšsky. Z Walesu přitom Hopkins pochází. (Pavlínka9)
  • V traileru k filmu zní hudba Wojcziecha Kilara složená původně k filmu Drákula (1992), ve kterém také hraje Anthony Hopkins. (ČSFD)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama