Reklama

Reklama

4teens

(seriál)
Česko, 2011, 6 h 18 min (Minutáž: 53–55 min)

Režie:

Pavel Jandourek

Hrají:

Ondřej Malý, Tomáš Materna, Dagmar Křížová, Tereza Beranová, Tomáš Váhala, Lucie Šteflová, Vanda Chaloupková, Tomáš Hlaváček, Adriana Neubauerová (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Na jednom nejmenovaném gymnáziu vydávají studenti internetový časopis pro „náctileté“. Jeho název, grafická podoba, členové redakce i necelá dvacítka žáků 1. A dávají hlavní podnět k tomu, jak jsme nazvali celý seriál, který byl natočen v Centru hudby, zábavy a tvorby pro děti a mládež Televizního studia Ostrava.

Tak trochu jazyková hříčka z názvu časopisu – 4 teens (For teens) uvozuje mozaiku osudů, které přivedou na televizní obrazovku teenagery a jejich spolužáky či přátele. Věříme, že se s nimi ztotožní především diváci nad patnáct let. Jejich příběhy mají šanci přitáhnout i zralé publikum. Bez rodičů, kantorů i dalších dospělých parťáků se totiž dospívání nedá dost dobře odehrát, ani odžít. (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

Larky 

všechny recenze uživatele

Subjektiv k Anime seriálu Hanasaku Iroha (který se točí kolem života jedné mladé slečny) napsal, že by bylo lepší, kdyby tvůrci nevymýšleli scénař sami za sebe, ale pokud chtějí realistický život, mají jít přímo ke zdroji, což v případě Irohy bylo popovídat si se zhruba 16-letými slečnami (o jejich problémech atd.).Víceméně stejnou připomínku bych já poslal směrem ke tvůrcům 4teens.Proč si před natáčením a vůbec před psaním scénaře nezašli na nějaké gymnázium, nebo jinou střední školu?4teen přece mohl dopadnout o tolik líp...bohužel, nedopadl a tak tu máme další český televizní produkt, který je sice oproti Nováckému hnoji na jiném levelu, nicméně přes průměr nejde.Herecké výkony jsou místy až podprůměrné kvůli podivným a toporným dialogům, které vymýšlel někdo komu je 40+ (což je vzhledem, k tomu jaké cílové skupině má být seriál určen dosti WTF), děj jednotlivých dílů je spíše primitivní a točí se buď kolem školní kapely, záhadného komixového pisálka nebo strastí mladé rockerky nebo skejťačky, která ty strasti má taky.Být 4teens Anime zřejmě bych mu některé věci odpustil, co ale neodpustím v jakékoliv formě jsou často otřesné dialogy a pochybné výkony zbytečně přehrávajících herců a to, že je v seriálu několik hezkých hereček (Skejťačka je k sežrání) je jen malá záplata.Slabé 3* - 45%. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

O tom, či to mohlo zaujať deklarovanú primárnu cieľovú skupinu tínedžerov, mám síce značné pochybnosti, ale inak si myslím, že iné (staršie) divácke kategórie to v zásade oslovilo, pretože ako seriál, hoci aj krátky, to svoju úlohu splnilo: na postavy sme si časom zvykli a potom sme už len napäto čakali, ako sa ich vzťahy nakoniec vyvinú. :-) V tomto smere ale nakoniec scenáristky aspoň mňa prekvapili, pretože línia rozprávač + skejťáčka zostala dosť otvorená, a koniec koncov, príliš tematizované nebolo ani spárovanie Dáje a Jirky a ďalších hlavných postáv. Ja sa bez mučenia priznávam, že ma tento titul práve v tomto zmysle bavil, a to napriek značnej teatrálnosti a neskutočnej neuveriteľnosti, ktorou sa dej a psychológia postáv miestami (bohužiaľ ale dosť často) vyznačovali, a napriek tomu, že sa v konečnom dôsledku väčšina výplne seriálu redukovala na "baby a fotbal" (pravdu povediac, skôr len to prvé - je to azda conditio sine qua non moderného seriálu?). Od provinčnej televíznej série však neočakávam extrémny prínos pre môj osobnostný rozvoj a celospoločenskú diskusiu, tento mi pár večerov vcelku zdarilo vyplnil a natočený bol veľmi príjemne (mám na mysli primárne obraz, nie výzor ženského osadenstva) - dokonca ani tie nevyrovnané výkony mladých hercov v rolách 15-ročných mi nevadili (a časom snáď z niektorých z nich budú zaujímaví herci, tentoraz už určite bez úvodzoviek). Nepozdávali sa mi skôr výkony - možno ale do istej miery diktované scenárom - starších hereckých ročníkov: všetci tí neskutoční tvrďasi (od riaditeľky Kočičkovej a matematikára-futbalového trenéra až po (ex)skinheadovho otca-policajta) a fantastickí príbuzní (balkánska maminka, balkánsky strejček, žoviálny ocko Maiga, svetácka [cf. scénu s mariškou], ale od dobrody sa pri varení a šití pretrhnúť chcejúca babička) boli nielenže ťažko uveriteľní, ale dokonca sotva pozerateľní. Vytkol by som tomu ešte skutočnosť, že sa celý seriál sústredil iba na pár postáv. To samozrejme v nejakej miere musí urobiť akékoľvek dielo, ale v tomto prípade ma dosť štvala tá neschopnosť kamery odlepiť sa od 5-10 osôb (rozpávač, výstavná Patricie a nesmierne činorodá Dája v prvej línii, v niektorých epizódach k tomu pristupovali (ex)skín, mladý pán Džuba, "dcéra alkoholika a sestra prostitútky" Kamila a skejťáčka, ktorá okrem toho vystupovala iba v typizovaných scénach hrania on-line hry so zamračenou tvárou a oslovovania rozprávača "bublino" s tvárou pohŕdavou; obe skupiny pravidelne, ale iba nárazovo dopĺňali rádoby negatívna postava "Žárovky" a milučká tvár Ghosta); ostatní detskí ne-herci, vrátane spolužiakov hlavných hrdinov, tam boli pomerne neskrývane iba ako mlčiaci a ničím nevynikajúci "komparz", čo k vierohodnosti seriálu určite neprispelo. ()

Reklama

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

Největší překvapení tohoto roku! Ačkoli to hned od první minuty vypadalo na odpad, nakonec ho nemůžu dát. Jasně, je to naivní, hloupé, místy trapné, dětští herci jsou toporní a toporně pronášejí toporné dialogy, a nemám nejmenší ponětí, kdo je u 4teens vlastně cílovka, ale najdou se místa, kdy to překvapivě funguje. Ty dvě hvězdičky berte s rezervou, spíš je to hodně na pomezí k jedné, ale mám velkorysou náladu. Jo a mimochodem, myslím, že někdo zodpovědný za hudbu by mohl mít slušný oplétačky s autorským zákonem, vzhledem ke zcela neskrývaným vykradením Ziimerovy hudby z The Dark Knight a jednoho motivu Dr. Dre. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Předpokládala jsem, že nový výplod České televize přejdu bez povšimnutí, ale úplnou náhodou jsem viděla část druhého dílu a nedalo mi to. Zhlédla jsem tedy celý seriál. Představa tvůrců o běžném gymnáziu je poněkud nereálná, myslím, že v celé republice by se nesešla tak kreativní třída, jako zdejší prváci. Nápad s komiksem je ale dobrý, obsazení studentů i dospělých jedinců se také povedlo, jednotlivé epizody mě bavily. Musím taky pochválit kapelu Charlie Straight za jejich píseň "School Beauty Queen". Docela bych brala pokračování. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

:-DDD LOL ROFL et cetera:-))). Viděli a slyšeli tvůrci seriálu současné teenagery alepoň z ponorky v kalné vodě? Nezralí neherci pronášejí dementní dialogy, realita je důsledně ignorována, celé je to jak z jiné doby (místy jak za První republiky). Těch deset minut u "4teens" mě opět přimělo s lítostí hledět na peníze, co jsem nucena vkládat do ČT - raději bych tu částku věnovala na výzkum léčby venerických chorob nebo dálniční podchod pro žáby. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (7)

  • Počet klapek: 6675 Najeté kilometry: cca 190 000 km (ČSFD)
  • Seriál se natáčel na Gymnáziu a Střední odborné škole Orlová-Lutyně. V komparzu se objevují studenti a profesoři této školy. (artuš)
  • Dějem prošlo 90 postav a jeden pes. Natáčelo se v průběhu všech ročních období a součástí hereckých akcí byla řada neobvyklých až kaskadérských výkonů, o které se postaralo 10 dublerů a kaskadérů, kteří v seriálu natáčeli srážku aut, kolizi skateboardisty s chodcem, střet lyžařů na sjezdovce, exhibice na lyžích a snowboardech, rvačku, fotbalový zápas a jízdy na skejťácké U-rampě. (ČSFD)

Reklama

Reklama