Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 849)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Film, který vás vezme 65 milionů let zpět za dinosaury. A zároveň 22 let po proudu času za prvním jurským Spielbergem. Důkaz, že nejvíc cool je oldschool. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 4,274 // Otvárací Víkend v USA: $208,806,270 // Napínavé jak guma v trenkách, každopádne ide o pokračovanie hodné 100%...... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jurský Svět mi udělal obdobnou radost asi jako dítě, které si otevírá vánoční dáreček. Jurský Svět je skvěle vymyšleným blockbusterem ( překrásné atrakce), přál bych obdobný park navštívit. Dinosauři až hmatatelně a živě zpracováni a inteligentní Indominus Rex snad největší Bad ass creautura ve filmu vůbec, především jeho inteligenci bylo úchvatné sledovat ( kamufláž, oblafnutí senzorů, odstranění GPS). Chris Pratt opravdu nový Harrison Ford, správný a férový hrdina a role Indiána Jonese mu bude velmi slušet. Chválím i velmi solidní tempo, perfektní finále, které bere dech, na PG 13 poměrně drsné úmrtí a skvěle šlapající napětí s fungujícím empatizmem. Kdo si film nevychutná, nemá srdce, neumí se bavit a filmů by se měl nadobro vzdát. 100% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Spoiler!!! Raptoři alá čmuchací psi, dinosaurus který zabíjí pro zábavu, romance kdy opět v nejdebilnější moment je čas na pusu a kdy mezi hlavní dvojicí absolutně nesrší nějaké vzájemné charisma no a největší debilovina, ženská která uteče v sukni a na podpatcích Tyranosauru Rexovi, božínku, ta je taky z laborky ne? A to nemluvím o závěrečné bitce :D Asi nejsem správný fanoušek, bavila jsem se, to ano, smála jsem se, abych nebrečela, že jsem ztratila dvě hodiny svého času :D ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Být mi tak osm let, je to film, co chci vidět každý den, pokud možno několikrát. Z pohledu dvou brášků je totiž přesně tak perfektně posazený do dobrodružné nálady, že ani nepotřebuje dech beroucí wow momenty, kterými třeba původní Park oplývá i při desáté projekci. Svět oproti němu dlouho šetří s akcí a i ve fázi, kdy je všem zúčastněným jasné, že jde všechno do háje, straší ústředním I-Rexem až překvapivě střídmě. Dokážu si představit i ty diváky, kterým vyloženě vadí, když se scénář nemůže rozhodnout, jestli se bude originálu vzdávat krásná pocta, nebo ho začne nepokrytě remakovat. Ale pozitivních stránek je naštěstí víc. Chris Pratt jako zloděj, který si pro sebe bezostyšně krade každou scénu, Bryce, která má konečně v životopisu totální megahit a finální poselství, které hraje na původní Spielbergovskou notu. Že diváci pořád slyší na spektákly, ze kterých jednou za čas hřejivě střílí staromilskost, mi ale zvedá náladu snad nejvíc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Zajtrajšie sľuby majú menšiu hodnotu, ako dnešná snaha." Príliš umelé na môj vkus. Neoslovilo ma to až tak, ako som chcel (resp. túžil, jednotka je jedným z mojich najmilovanejších filmov). Tony priemerných CGI (v dnešnej dobe si už svet z pár dinosaurov na zadok nesadne), samotný ostrov resp. jednotlivé atrakcie fajn, ale radšej by som si pozrel fiktívny dokument o jednotlivých atrakciách, obchodoch a hoteloch. Herci sa snažia, ale nikto nehrá extra dobrú postavu a tak možno najlepšou paradoxne zostáva (absolútne okrajový, hoci v súvislosti s nasledujúcimi pokračovaniami možno kľúčový) B.D. Wong z prvej časti. Vyložene baviť ma bavili len scény s raptormi, inak nuda, ktorá mi nepripadala vtipná, vzrušujúca, napínavá a ani nápaditá a miestami sa to s trikmi predsa len preháňalo. A chýbali mi cameá. Nie predmetov (okuliare na nočné videnie). V štvorke sa vraciame na začiatok a to nielen myšlienkovo a atmosférou (očakávané a megaambiciózne otvorenie parku, veľké oči, nadšenie, optimizmus, obrovské obchodné plány), ale i dejovo a to na ostrov Isla Nublar, na ktorom sa odohrávala už jednotka (nezabúdajme prosím, že dvojka s trojkou boli umiestnené na Isla Sorna). Kino Považan NMnV 2015 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nudaaaaaaa. Vazne dneska nekomu staci vzit pribeh z 25 let staryho filmu, skopirovat ho a znova natocit s lepsima trikama, aby studio utrzilo miliardu? Evidentne jo. Nerikam, ze jsem se ke konci nebavil, po nudnym uvodu obcas nejaka akce dokaze zaujmout, i kdyz rozhodne zadnej zazrak, o napeti nemuze bejt rec. Herci jsou navic docela nevyrazny az lehce otravny. Triky ocekavane spickovy, ale vazne to staci? Abych nezapomnel, hudba taky ujde a "prekvapive" recykluje motivy z prvniho dilu. Mozna to budou mit lidi, co uchcavali z prvniho dilu jinak, ale me Jursky park nikdy zvlast nebavil, takze ani tohle me moc nezaujalo, slabsi 3*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Asociální super-double-saurus rex vrací sérii do hry, a celkově je to nejen dobrá reklama na všechno od Starbucks po Jimmy Fallona, ale taky pořádná dobrodružná jízda v té nejlepší 90s tradici, se vším co od zábavnýho kina chcete. Ten godzillí velemutant mě v trailerech spíš zděsil, ale tady dává perfekt smysl a vnáší do Parku nový rozměr. Příště bych bral regulerní dino-kalypsu, rozházet je po planetě jako zombíky a lovu zdar. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Trochu mi ty jednotlivé Jurské filmy splývají. Tenhle čtvrtý díl však měl dobrý příběh, spád i dost emocí, takže za mne ano. Super plnokrevné dobrodružství pro dva teenagery s VIP kartou :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jurský svět je fantastické místo, ale kdyby ho někdo postavil v mém sousedství, tak se dožije spíše mé stížnosti na téma rušení nočního klidu stegosaury než peněz ze vstupného. Mne zkrátka pravěký svět moc neláká, ale uznávám, že vypadal skvěle. Zlom však nastal ve chvíli, kdy začala hostina a mě to poměrně rychle přestalo bavit. Trhalo se, rdousilo se, papalo se, křičelo se, utíkalo se a to příliš dlouho na to, abych si to dokázal pořádně užít. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I podruhé čistá popcornová radost a po jedničce jednoznačně nejlepší Jurský park. Kéž by měly sequely častěji takovou úroveň a nápaditost, nemluvě o skvělém castingu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl rozebrat každou jednu složku, asi budu muset říct, že je buď "nedotažená", nebo "divná", ale jako celek to šlape nad moje nejlepší očekávání. Herci jsou sympatičtí, jen škoda, že nemají víc prostoru. Dinosauři působiví a draví, jen slabší efekty je tak trochu vystrkují z reality. Tempo dost rychlé, jen se kvůli němu nedá chytit žádné emoce... Každé pro tu má svoje proti. A (samozřejmě) chybí wow efekt jedničky. Trevorrow, režisér jediné indie komedie bez akčních scén a jakýchkoliv triků, ale tenhle spektákl drží pohromadě a přesně ve chvíli, kdy se to hodí, vyrukuje s hláškou, nějakým efektem nebo nostalgickým pomrknutím (na nostalgii se ale naštěstí nespoléhá tak okatě jako v propagaci). Čelist z toho nikomu nespadne, ale víčka taky ne a na rozdíl od nijaké trojky má tenhle film charisma. I když jde rozhodně o poněkud násilné nastavení, které končí na stejném bodě jako jednička, což je notorický problém série - pořád se v ní cyklicky děje to samé a těžko se ubráníme pocitu, že to je maličko zbytečné. Jurský svět je tak především co park, o kterém pojednává - atrakce, jež trochu zevšedněla, ale pořád má co nabídnout alespoň těm, co v sobě mají kus dítěte. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dinosauří film, u kterého se nemusí přemýšlet, pokud to náhodou uděláte, tak zjistíte, že to má spoustu skulin. Jestliže se jimi budete zabývat, stane se z toho dost otravný film, ale pokud se přemůžete a budete si říkat, že je to jen pohádka pro děti, nakonec zjistíte, že to zase není tak špatné. Je to prostě pocta původnímu filmu od fanouška, který do toho svého uctívání ještě zamíchal typické věci jako "nesnáším tě, ale pak ti prohlédnu mandle", "vojáky rozsápu natotata, ale děti si nechám utéct", "za všemi maléry hledej zelený a mocí zatemněný mozek", "věrný pes tě neopustí". Prostě popkornový film s pěknými efekty. Sem tam to má i spád a končí to hodně povědomě. Pro děti všech věkových kategorií. Lepší 3*. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Ve scéně, kdy se Owen kouká z očí do očí se "svým" raptorem, si měli podat ruce jako prezident a Marťan v Mars útočí. Úplně slyším ten dialog: "Člověk a dinosaur. Copak bychom spolu nemohli vycházet?" Skoro to tak bylo, jen to potřesení tlapama mi chybělo. Jinak to byla cvokárna, ve který za sebou zásadně nikdo nezavírá dveře. Všechno se začíná hroutit, hlavní menedžerka dělá jednu kravinu za druhou a vlastně jsem ani nepostřehl, kdy že to najednou stála na té dobré straně a čím si to zasloužila. Že by někdo spouštěl nějaká rozumná opatření? Ani nápad, jen klasický záporák, co chce využít získané poznatky pro "divizi biologických zbraní" (jaká škoda, že se postava Vincenta D'Onofria nejmenuje Burke a společnost Weyland-Yutani), geroj, co celý film nosí flintu na zádech, aniž by jí nějak rozumně použil, ba ani když by třeba mohl někomu zachránit život, ne moc zajímavý sourozenecký pár (proti originálu slabota) a tuna zbytečného komparsu. První film byl sice jen odvar z knihy, ale pořád dokázal zachovat alespoň stín myšlenky o tom, že řídit systém s nejasnými vstupy nejde. V Jurassic World není myšlenka veškerá žádná, protože představu, že vše uřídí mezidruhové přátelství, myšlenkou nazvat nemohu. Nechte už tu knihu pro Darwina spát. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemná připomínka prvního dílu a kvalitní blockbusterové řemeslo. První půlka představující sympatické postavy, epický park a budující napětí je výborná, v té druhé se to pro mě smrsklo na mírně nudnou naháněčku s dinosaury. Indominus Rex jako hlavní záporák vizuálně poněkud zklamal (jen převlečený T-Rex, který ani nebyl největším exemplářem v parku) a chyběla mi tam nějaká kulervoucí scéna, kterou bych chtěl vidět znovu. (7/10) ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejlépe se to srovnává s jedničkou. V ničem to nezaostává, naopak, přídavkem je tu pompéznější akce a opulentnější výprava. Není třeba, aby nás seznamovali s dinosaury, krátce poznáme jen chod nového parku a představí se hlavní postavy. Následuje akce, která bere dech až do posledního okamžiku. Jedinou výtkou může být absence krve, že to je zkrátka i pro děti. Být to brutálnější, neváhal bych s pěti hvězdami. Podívaná se vyplatí, nezbývá než doporučit 3D kino. Je to asi nejsuchopárnější koment, co mě napadl, ale doba je zlá, klucí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Huge box office finds a way.. Zábavný park, který sice pořád dokáže pobavit, ale už dávno neumí ohromit svou jedinečností. Když navíc před návštěvou nedopatřením zhlédnete jeho PR video (trailer), těžko už vám to Crichtonovo nesčetněkrát přežvýkané ZOO nabídne něco atraktivního. V tomhle světle pak už asi nikoho nepřekvapí, že jeho suverénně nejsilnější atrakcí jsou Williamsovy důvěrně známé tóny.. Jediné důležité poznatky: Chris Pratt potvrdil potenciál dobrodružného geroje, manažerka D.B.Howard by na šteklech dala i Jarmilu Kratochvílovou a T-Rex zase po letech převzal na ostrově velení.. ()

Dellamorte

všechny recenze uživatele

Po absolvování božskýho Imposs Cruise a návštevou LunaJurassic oparu v kompilaci s F & F 7kou potvrzuji svůj letní Mad Max status!. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Trevorrow svoji nezkušenost nezapře, takže zatímco Spielberg servíroval i na dnešní dobu nesmírně moderní, dynamickou filmařinu kombinující pohyb, nasvícení a rámování vždy v naprosto dokonalé synchronizaci. Jeho "pohrobek" nenaservíruje nic, co by nezvládl každý druhý indie režisér. Zbytečně se stříhá, staticky pozoruje a v důsledku absentuje atmosféra, kterou musí dohánět Giacchinův soundtrack, který ale v nejlepších momentech odkazuje na Williamse, anebo na Goldsmithův První kontakt a z vlastní portmonky mnohé nenabízí. Atmosféru a emocionální vztah si film s divákem vůbec vytváří zásadně přes vzpomínání. Hudební, lokační, vizuální. Na pamětníky to funguje, ale místy jsem si říkal, jestli to neustálé "hammondování" není pro nováčky trochu matoucí. Postavy jsou bohužel silně plonkové, respektive jen plní žánrem a předchozími díly dané funkce, ale není za nimi žádný život, ani charisma. To sálá snad jen z Pratta, který si může dovolit válčit s dinosauřím mutantem jen s jednou puškou a je takový macho, že si opakovaně ochočuje smečku raptorů. Vývoj postav se děje krkolomně a ke konci film hloupne způsobem, že se několikrát začne brousit hrana titulů, které vídáme po večerech na komerčních televizích. Jen s výrazně větším rozpočtem. Konec už je v tomhle směru dokonale přes čáru, skoro jako by se tvůrci pokoušeli udělat z dinosaurů superhrdinskou týmovku. Už jen chybělo, aby se na hlavní plácek seběhla zvířena z celého ostrova, obkroužila ji kamera a jeden z raptorů hodil do pléna přidrzlou starkovskou hlášku a na konci si dal s Prattem high-five. Bohužel na to nedojde, takže se film plácá mezi místy vtipnou satirou na zábavní parky a tupým vědecko-fantastickým mambojumbem, které dělá většinu toho, co fungovalo posledně, jen to dělá mnohem hloupěji a s větším důrazem na rutinu. ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama