Reklama

Reklama

Normální lidé berou svět takový, jaký je. Jiní tento svět mění. Steve Jobs, spoluzakladatel světoznámé počítačové firmy Apple, patří vedle Billa Gatese mezi nejznámější osobnosti moderní historie. Díky jeho vizionářskému způsobu myšlení, schopnosti vyjednávat a díky jeho prozíravým obchodním strategiím vznikla nejen veleúspěšná firma, ale především se změnil způsob, jakým lidé do té doby počítače vnímali. Steve Jobs při vývoji kladl důraz na jednoduchost používání a na design. Americký film režiséra Joshuy Michaela Sterna líčí život Stevea Jobse (Ashton Kutcher) od jeho chudých začátků na vysokoškolské koleji přes založení Applu v garáži rodičovského domu a nucený odchod ze společnosti až po její znovuovládnutí v roce 1997. Geniální vizionář je zde ztvárněn také ze své odvrácené stránky, jako nezodpovědný otec i jako egocentrický, netolerantní a náladový manažer, jenž nesnese sebemenší odpor. Je ovšem nepochybné, že i tyto vlastnosti se podílely na jeho fenomenálních úspěších… (Česká televize)

(více)

Recenze (720)

oje 

všechny recenze uživatele

Filmová látka o zrodu megakorporace, která vznikala kdesi v garáži na stole mezi letními a zimními pneumatikami, navíc vedená excentrickým magorem, mohla svými vzestupy a pády nabídnout mnoho. Nakonec ale nebylo řečeno nic konkrétního a zásadního o jejím tvůrci, přestože by se na choleriku Jobsovi něco určitě našlo, a fascinující vzestup firmy od garáže na mezinárodní kolos byl vyřešen jedním střihem. Promrhaný pokus mě svou neschopností čímkoliv upoutat a ohromit ve výsledku přímo naštval, a ať byl filmový Zuckerberg s FB vtipný nebo dramatický, byl lepší. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Dobré. Pro mě až překvapivě. Nic moc jsem vlastně neočekával, ale dočkal jsem se takového nenápadného, příjemného filmu, kterému neublíží ani trošku delší stopáž. Všechno je tak nějak v rámci mezí, nějak extra neohromí, ale výsledný prožitek na ty čtyři prostě stačí. A Aschton v roli Jobse podává v rámci svých možností solidní výkon. Jen za šéfa bych ho rozhodně nechtěl. To bych raději dělal popeláře. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

O Stevovi Jobsovi toho veľa neviem a tak som oprávnene očakával, že uvidím film na úrovni Sociálnej siete, ktorý mi túto rozporuplnú osobnosť priblíži. Asi sa to príliš nepodarilo, pretože výsledkom je proporčne nevyvážené dielo so silnou garážovou pasážou a klasickým je stret vizionára s počítačmi dolárikov, ktorí vo svojej obmedzenosti vylievajú s vaničkou aj dieťa. Nie celkom sa stotožňujem s chválami na Asthona Kutchera, ktorého jedinou prednosťou bola istá fyzická podoba s originálom. Mojim celkovým dojmom teda je, že je to film, ktorý nešikovne využil príležitosť, ktorú mal pred prvou klapkou. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mal som trochu obavy vstupujúc do tohto filmu, lebo som absolútne nevedel, ako sa s touto rolou Ashton Kutcher popasuje. Najmä keď ho človek pozná skôr ako chalana, ktorý sa nás snaží pobaviť. Aj keď to občas nefunguje. Ale musím povedať, že sa s tým popasoval celkom dobre a film je nakoniec celkom pohodovo pozerateľný. Človek sa občas aj niečo dozvie, má to dobré etapy, na ktoré sa sústredíme a je vidno, ako sa tu budujú vzťahy medzi postavami. Osobne sa to ale nedá neporovnať (najmä keď už som to videl) s filmom Steve Jobs s Michaelom Fassbenderom. Ten bol viac urobený ako štúdium postáv, kým "jOBS" sa snaží povedať konkrétny príbeh. Osobne asi mám radšej nový film "Steve Jobs", lebo viac sa o Stevovi dozvieme ako o človeku a vidíme jeho postoje počas jednotlivých prezentácií jeho životných diel. A súčasne tam vidíme aj vzťah s jeho dcérou, jeho kolegami a jeho bývalým šéfom. A tie zmeny tam pasujú. Tu sa veci dejú občas trošku prirýchlo a človek síce vie čo sa deje, ale akosi by chcel viac nasiaknuť tú atmosféru a moc sa to tu nedarí. Nechcem tým ale povedať, že by bol film zlý. Naopak. Stojí za to ho vidieť a možno by som sa k nemu i vrátil. A je super vidieť Ashtona Kutchera opäť v dobrej a zaujímavej role. Hodnotenie: B ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jediné, co jsem se o Jobsovi dozvěděl, bylo, že byl vizionář. A přesně opačný je tento film. Tvůrcům jakákoli vize chyběla, takže si ani nepoložili otázku, jaký ten film má být. Co vyprávět, co vynechat. Tady jsou jen zřejmě náhodně vybrané scény z Jobsova života, natočené bez chuti a bez zápachu. Typický produkt kravaťáků z kanceláře. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tak zase raz kino. K Jobsovi len pár postrehov: mal to v živote ťažké, ale aj ľudia to mali ťažké s ním. Ale jedno sa mu musí uznať, bol to vizionár. Pár postrehov ku Kutcherovi: odhliadnúc od toho, že sa mi ohromne páči, tak to zahral naozaj perfektne. No a pár postrehov k filmu samotnému: film ma nenudil celých 122 min. A ešte jedna malá technická poznámočka: počítač mám od Microsoftu a telefón od Apple, takže je to pol na pol a ja nie som zaujatá.  3,5* ()

MiiRA 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neměl moc očekávání po špatných ohlasech, tak příjemné překvapení. Aston to zvládl výborně a to nejsem jeho oblíbenec. Líbilo se mi, jak zvládl inspirujícího člověka, jako byl Stev Jobs. Kvalitní životopisný film 4* ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Určitě zkusím i Jobse s Fassbendrem a tohle je zajimavej film s dobrým obsazením. Ten Jobs byl tak trochu čurák. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem, když jsem sledoval životopisný snímek "Hawking", obdivoval jsem herce i tvůrce snímku za to, jak se jim povedlo poutavě zpracovat část života legendárního, ale pro mě jinak nepříliš zajímavého člověka. U tohoto filmu se stal pravý opak a výsledný dojem sice nebyl špatný, ale absolutně nemastný, neslaný a ničím vypovídající. Jobse znám jen díky Apple, ale tento snímek mě ani na vteřinu nedonutil se o tohoto slavného génia zajímat více a překvapivě to ani není chyba Ashtona Kutchera, který je zde překvapivě snesitelný. Všechny novodobé životopisné snímky srovnávám s geniálním dílem Davida Finchera "Social Network" a "Jobs" mu nesahá ani po kotníky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ashton Kutcher mě v této roli bavil. Nechala jsem se unášet vším, co mi tvůrci předložili a chvílemi docela "mrkala na drát". Geniální vizionář, ale hajzl, ze kterého mi je šoufl. Od Apple nemám nic, ani se nechystám, čili mě nikdo nemůže podezírat z nekritické náklonnosti, film se mi jednoduše líbil. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Patetický životopis, který přišel moc brzo. S odstupem několika let mohlo jít o trochu střízlivější pohled na počítačovou ikonu, nyní bohužel nejde o nic jiného než oslavný portrét, kterému se navíc vůbec nedaří zachytit to, čím (ne)byl Steve Jobs výjimečný. Díky velkému časovému rozpětí trpí vyprávění zkratkovitostmi a překypuje banalitami (vzhlížení ke slunci na louce za doprovodu vážné hudby nevyženu z hlavy ještě dlouho), nedaří se mu ani nijak profilovat Jobsův charakter, který nejde dál než za stereotyp vizionářského asociálního génia jdoucího přes mrtvoly. Veskrze povrchnímu a televizně vypadajícímu filmu ale překvapivě vévodí herecký výkon Ashtona Kutchera, který se dá s odstupem času hodnotit jako velmi povedený. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to nebavilo. Navíc mě dost zklamalo jak Stevova přítelkyně mu řekla, že s ním čeká dítě a on se na ní vykašlal. To bych od takového "hrdiny" nečekal. A co mě ještě hodně zklamalo byla hudba ve filmu, naprosto katastrofální. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut mě film nechával chladnou, když patřím jen k běžným PC uživatelům, tudíž mě technická stránka až tak moc nebere. Film brzy slušně nastartoval jak se sluší na pořádného vizionáře a inovátora, především geniálního dříče, jakým Steve Jobs bezesporu byl. Nejsem příznivec nakousnutého jablka, ale přesto mě způsob režijního vyprávění a hereckého podání Ashtonem Kutcherem natolik zaujal, že jsem si hned poté pár info o tvůrci vyguglila. To, že většina pokrokových lidí, kteří se podíleli na převratech v technice podobného kalibru jsou asociálové a sociopati, je mi známo již delší čas, ale že tento alternativec v otázce života, práce, stravování a odpočinku, pokud nějaký vůbec měl, odmítl téměř jistou šanci na vyléčení, a skončil jak skončil velmi předčasně a zbytečně, to už mi můj průměrný mozeček nepobere. Asi osud, který se s ním ani předtím nijak nemazlil. Škoda ho a vzdávám mu tímto psaním hold za jeho osobní vklad do vzniku převratného vynálezu, který dnes řídí kompletně celý svět. ()

penylane 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení. Podle hodnocení jsem od filmu nic nečekala, ale nenudil mě ani minutu a smekám klobouk před Ashtonem Kutcherem, který postavu zvládl na jedničku. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Z filmového Jobse mám trochu rozporuplné pocity. A není to kvůli Kutcherovi, ale spíše kvůli povrchnosti celého filmu, který nemá téměř žádnou vypovídací hodnotu. Je zde spousta nakousnutých (jak příhodné) otázek, které zůstávají bez odpovědí, několik důležitých vynechaných momentů a hlavně - spousta ukecaných scén o rošádách ve vedení Applu. Z mého pohledu chybí filmu právě poslední dekáda Jobsova života, ve které by byl prostor pro emoce, obdiv k procesu znovubudování značky po nástupu Jobse na místo ředitele nebo právě k bilancování. Filmový Jobs je tak pouze skvělou reklamou na knihu Waltera Isaacsona, která rozhodně nabídne hutnější a zajímavější porci informací než zkratkovitý a lehce odbytý film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo stejné jako všechny ostatní filmy zabývající se génii v daném oboru. I Jobs je tady podán jako někdo, kdo je bezvýhradně oddán své práci a na všechno ostatní kašle, ať už je to rodina, přátelé či samotné chování k lidem. Pak už záleží na tom, jestli je ten obor hlavního hrdiny pro diváka zajímavý. Pro mě je IT španělská vesnice a nezajímá mě a proto jsem k Jobsovým pokrokům zůstal chladný. Zajímavé tak pro mě bylo především samotné ´vybudování společnosti a následné politikaření vedení, které se snažilo Jobse odsunout do pozadí. Co se Ashtona Kutchera týče, tak jeho výkon nebyl ani rybou, ani rakem. V jednu chvíli mi docela sedl a v té druhé jsem v něm viděl Jesseho z Hele vole, kde mám káru?. Za ztrátu času film nepovažuju, ale výraznější dojem na mě také neudělal. 55% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když jsem zapřisáhlým "Microsofťákem", který všechny produkty od Apple považuje za předražený šmejd, tak mě tento ucelený pohled na začátky firmy a životní příběh Steva Jobse velice příjemně překvapil. Režisér rozehrává na ploše čítající 128 minut velmi dobře odsýpající a dynamický příběh, kterému dominuje výborný Ashton Kutcher, jenž zde bez sebemenších sporů předvádí svůj patrně nejlepší výkon celé své dosavadní kariéry. A i když mě zpočátku od projekce odrazovalo hodnocení v modrých číslech, musím uznat, že tento film se řadí k těm počinům, které jsou z nepochopitelných důvodů podhodnocené. Je to veliká škoda, jelikož tento film by si zasloužil být v červených číslech. Nespatřil jsem na něm totiž nic, co by nějakým způsobem rušilo můj divácký zážitek. ()

Související novinky

Hledá se nový Steve Jobs

Hledá se nový Steve Jobs

04.10.2014

Biografie jOBS s Ashtonem Kutcherem rozhodně nebyla posledním filmem o slavném zakladateli Applu. Ostře sledovaný další pokus chystá Danny Boyle (Milionář z chatrče, Sunshine) a dlouho to vypadalo,… (více)

Christian Bale jako Steve Jobs?

Christian Bale jako Steve Jobs?

23.03.2014

Není to ani měsíc, co se začal David Fincher (Sedm, Klub rváčů) zajímat o biografii Stevea Jobse. Pro studio Sony ji sepsal Aaron Sorkin (seriály Západní křídlo a Newsroom), jenž si práci s Fincherem… (více)

David Fincher natočí „Apple Network“?

David Fincher natočí „Apple Network“?

27.02.2014

Anebo nějak podobně nazvaný životopis. Jak už jste se možná dovtípili z titulku, režisér facebookového dramatu Social Network, jehož portfolio se honosí filmy jako Sedm, Klub rváčů nebo Zodiac, začal… (více)

Reklama

Reklama