Reklama

Reklama

Vymítač ďábla

  • Česko Exorcista (více)
Trailer 1

Regan je dcerou slavné a bohaté herečky. Protože na ni matka nemá čas, tak si ani nevšimne, že se dceřino chování pomalu začíná měnit. Mluví sprostě a obličej se jí křiví do děsivého šklebu. Matka vezme dívku na lékařské vyšetření. Po sérii velmi podrobných vyšetření jsou lékaři bezradní. Dívčin stav se stále horší a teď už napadá i své okolí. Hlas se jí mění a ona komunikuje se svým okolím démonickým hlasem. Jeden z lékařů přijde s návrhem obrátit se na církevního specialistu, exorcistu. Matka to zprvu považuje za hloupost. Když se dívka změní v ďábelskou stvůru, která zabije jejího přítele, nezbývá jí nic jiného než se obrátit na vymítače ďábla. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (904)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších satanských filmů všech dob. Děsivý příběh dvanáctileté Regan je natočen s bravurou a straší diváky ještě dnes. Trikové efekty jsou velmi věrohodné, chvílemi máte pocit, jako když sledujete úděsný příspěvek ve zpravodajském bloku televizních novin. Pro mě osobně bylo nejhrůznější lékařské vyšetření Regan. Režisérská verze byla uvedena i v našich kinech, nejpůsobivější byla asi přidaná scéna pavoučí chůze dívky. Film prý provázela řada nešťastných příhod ( stejně jako třeba Omen, Poltergeist...) - například vyhořel dům i s filmařským zařízením, kde se příběh natáčel, či na exponovaném materiálu se objevovaly stíny apod.... To ovšem také funguje jako dobrá reklama... Pro Lindu Blair životní role. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Absolútne pohlcujúci film, ktorý som ako malé decko, tráviace vo videopožičovni viac ako polovicu voľného času, dlho oblúkom obchádzal. A urobil som dobre - neviem si predstaviť, čo by Exorcista spravil s psychikou desaťročného chlapca. Teda viem, ale radšej na to nemyslím... Kúzlo, alebo skôr kliatba, tohto snímku totiž nespočíva ani tak v jeho naturalistickom vyobrazení toho, čo sa na plátne deje, ale hlavne vo fakte, že celá tá hrôza sa stala jednej obyčajnej rodine, ktorá si to neprivodila preto, že by sa trmádzgala niekde do Egypta a babrala sa tam v starodávnych hrobkách, ale preto, že mala jednoducho smolu - a kto nám zaručí, že rovnako nedopadneme aj my? ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedna z vlajkových lodí hororového žánru a dnes již velká klasika. Líbila se mi hlavně závěrečná dvacetiminutovka s vymítáním a potom některé záchvaty, které měla malá Regan během filmu. Zejména její děsivý hlas a otočená hlava stojí za to. Mezitím však bylo několik nudnějších pasáží a během celého filmu jsem bohužel neměl ten správný hororový pocit, na který jsem se tolik těšil. V roce 1973 musel Exorcista nejednoho diváka vylekat, dnes už jde spíše pouze o zajímavý pohled na poničenou duši dívky, kterou ovládají démoni. Lehký nadprůměr. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Juhůůůů... Tak tohle můžu. Není to ani tak horor, jako mistrovský příklad toho jak budovat atmosféru (v tomhle případě strašidelnou). Od začátku do (téměř) konce se v nás cosi nepříjemného probouzí a postupně to evoluje do lehkého znepokojení, upřímného strachu, v některých případech i hrůzy. Nechybí efektní lekačky (teď nevím jestli je to i v neprodloužené verzi, ale ten obličej, který se jen tak nediegeticky párkrát na setinu sekundy mihne filmem je šílený), zlo v těle dítěte (velice efektní), na svou dobu špičkové triky - nic naplat, dnes už se z nich nepoděláte - a výborné herecké výkony, což je vlastně alfou a omegou hororů, tak nevím, proč v nich většinou hrajou takové polena. Psychologie postav pracuje jak dynamo, charaktery jsou precizně vykreslené... opravdu, kouzlo Vymítače spočívá hlavně v tom, že krom toho, že se jedná o opracdu děsivý horor, jde zároveň o po všech stránkách velmi kvalitní film. Neviděl jsem Omen, ale desítky jiných hororů ano. Tenhle je pro mě numoro uno. V rámci žánru plní kotel. 90% ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Vyhanaca som videl az po mnozstve filmov, ktore z Exorcistu cerpaju, alebo ho paroduju. Mozno kvoli tomu som sa pri sledovani niektorych scen nedokazal ubranit usmevu. Islo najma o sceny s cikanim a vracanim a v ulohe Merrina mi jednoznacne chybal L. Nielson :). Celkovo sa vsak jedna o jednoznacne podareny film s mnozstvom napatych momentov, pri ktorych mi behal mraz po chrbte... ()

Galerie (243)

Zajímavosti (190)

  • William Peter Blatty písal knihu podľa denníka kňaza, ktorý priamo exorcizmus vykonával. Posadnutý mal byť chlapec (pod pseudonymom Roland Doe alebo Robbie Mannheim), ktorý sa veľmi zblížil zo svojou tetou, ktorá sa zaoberala spirituálnymi a paranormálnymi vecami. Po jej smrti, keď mal chlapec 13 rokov, sa ju pokúsil kontaktovať pomocou tzv. Ouija dosky. Po tom sa začal divne správať, v jeho izbe boli počuť hlasy, kvičanie a kroky. Nábytok a iné objekty sa vznášali vo vzduchu. Klasickí lekári mu nevedeli pomôcť a viacero kňazov, ktorí boli povolaní, počuli spod jeho postele vibrovanie a škrabanie po stenách. Chlapec sa bál všetkého posväteného. Kňazi museli celkovo vykonať vyše 30 exorcismov, počas ktorých sa mu na tele objavovali slová ako „zlo“ a „peklo“ a ďalšie rôzne znaky. (Raccoon.city)
  • Pro natáčení většiny scén použili tvůrci dům na adrese 3600 Prospect Street, Georgetown v hlavním městě USA Washingtonu, D.C. Dům sám o sobě dnes nepůsobí nijak strašidelně, to se ovšem nedá říci o slavných schodech z filmu. Ty vedou z Prospect Street na M Street a působí ponuře i za poledního světla. (pornogrind)
  • Jak bylo uvedeno na Blu-ray, Linda Blair (Regan) neměla na scénu s "pavoučí chůzí" žádný záskok. Byla jištěna pouze několika téměř neviditelnými lanky. (Kacitr)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

22.12.2020

Studio Blumhouse (Uteč, Neviditelný) se chce vrátit ke slavné filmové sérii Vymítače ďábla a to rovnou s pokračováním. Zatím není jasné, o jak přímé pokračování by mělo jít a zda by nový sequel mohl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno