Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (165)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně blbé, jen na můj vkus přespříliš umělecké. Neposedná kamera, umělecky amatérské záběry, světla, filtry, zvuk... a místy pěkná nesmyslnost dění a rozuzlení. Oproti Případům 1. oddělení mi to celkově přišlo jako slabota. Třeba to bylo ultrarealistické a do oddělení a do akce se fakt může dostat každé trdlo, co prodělá PT, základní výcvik a umí natáčet na digitální zrcadlovku, a jehož matka po smrti otce policajta svého syna raději nezabije sama, než aby šel umřít taky k policii. Přišlo mi to prostě poněkud nesmyslné, byť ty samotné případy nemusely být špatné - jen kdyby byly jinak zpracované. Bude-li nějaké pokračování, tak zřejmě již bez mé divácké účasti. ()

stratocasta

všechny recenze uživatele

Řehořek se očividně bojí, aby mu něco neuteklo (třeba expoziční čas), takže radši nechá pro všechny případy (2. oddělení) pořád jezdit kameru, a to i ve chvílích, kdy bych si rád prohlídnul Vicy Vyjímající se Výstřih. Odlesky jako od Pepka Baye a "Picture Enhancing Technology" z Blade Runnera pro případ, že Epstein neví, jak dál. Vnadící potenciál na příští díl v záporných hodnotách. Koukal bych na to jen abych mohl odhalovat jakou náhodou tvůrci posunou jednotlivý zápletky dál, ale mám na tuhle lenost celkem vysoký ISO. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Detektivní seriál tentokrát s hlavní postavou mladého kameramana zaznamenávajícího vše, co se kolem případů děje. I když v ruce drží hlavně kameru, i on musí absolvovat tvrdý policejní výcvik, což mu zrovna moc nejde. S kamerou si však výborně rozumí. Všechny epizody jsou uzavřené, takže co díl to případ. Jen určité postavy se přirozeně vyvíjejí. Atmosféra je temná a místy napínavá, což bylo podpořeno i vynikající kamerou. Kryštof Hádek mi však ve své roli onoho kameramana nějak nesedl. Chyběla mu policejní drsnost a vůbec celá policejní nátura. Nepomohlo ani to, že hlavně on s každým případem nejvíce pohnul. Seriál byl celkově pojat zase trochu jinak a ne zrovna špatně. Škoda tak málo dílů. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ano, viděl jsem to. Já sem taky viděl kde co. Ano, zapláclo to čas. Jako ostatně kde co. Ano, bylo jednodušší nechat Youtube vybírat než vymyslet něco sám. Ale to neznamená, že to bylo nějak úžasný. Tedy... na začátku jsem mohl doufat, rozjelo se to slibně. Vždycky když se něco špatnýho stane Janu Hartlovi, kterého nenávidím od dob Návštěvníků a jeho songu o dálnici (ten song je tak hroznej, že není ani na youtube, jak se zdá), tak je to dobrej začátek. Jenže... chvilka chaotického přemýšlení mezi dvěma písmenkovými průjmy ...bylo to takový plochý, nevěrohodný. Naprosto jsem se nedokázal ztotožnit ani s jednou postavou. Bylo mi ukradený, jak to dopadne, bylo mi jedno, jak se vyvinou jejich vztahečky a bylo mi šumák všechno ostatní. A hlavní buchta, Vica Kerekes, byla děsná příslušnice plemene dělajícího bů (jako obvykle?). Zkrátka všechno takový... bez invence. I když nedomrdlý je možná vhodnější odborný termín. Dobře, dobře, dvě, protože celkový zpracování nebylo něco, na čem bych našel vyloženě něco odpudivýho. Ale bylo to jak velikonoční vajíčko v půlce podzimu. Jo, má správnej tvar, jo, je hezky malovaný. Ale je uvnitř vyschlý. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ano, jistě, pokus o psychologicky laděný krimi seriál, kde větší prostor dostávají rodinná zázemí příslušníků. Pokud odmyslíme moderní styl zobrazení, nemá to vlastně daleko k Ordinaci v růžovce. Psychologie zde není podána náhledem do vnitřních světů hrdinů, ale povrchním nazíráním jakýchsi klipovitých výseků, které samy o sobě někdy mohou mít význam, ale častěji jsou zde spíše jen pro laciný efekt. Snaha o hutné dialogy z toho kape jak turecký med ze stánku na pouti, ale do hloubky to skutečně nejde. Pokud zkousnou ten pro ně podivný vzhled, bude seriál jistě oblíben mezi ženami, které večer „potřebují vypnout“ (divná fráze), a je jim jedno, jestli po obrazovce běhá Hanák, Pešek, Bernát nebo fotograf Roman. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • Jeden z mála českých televizních seriálů, jehož licenci se podařilo prodat do zahraničí. (raininface)
  • Vica Kerekes s souvislosti se seriálem uvedla: "Miluji akční věci a práci v terénu a taky že jsem byla jedinou ženou ve vyšetřovacím týmu, to mně okamžitě přesvědčilo. Která herečka by takovou práci nepřijala? S Tomášem se mi pracovalo skvěle. Stačilo, když něco naznačil, a já to hned pochopila a udělala, byli jsme napojení. Umí taky herce motivovat a pochválit. A mám ráda tu jeho dětinskost."  (nicolcat)
  • „Nejedná se o profesní kriminálku, ale spíše o příběh mladého muže, který se řízením osudu ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě,“ prozradil o seriálu Clona kreativní producent ČT Jan Lekeš. (SONY_)

Reklama

Reklama