Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (165)

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Vica je svým způsobem hezká ženská, nicméně ptala jsem se taktéž našich východních sousedů i ti říkali, že JÍ NENÍ ROZUMĚT ANI ZBLA! Což je škoda, protože občas svým monologem přispěla i k posunutí děje.. Jinak seriál fajn, trošku po reálné stránce přitažené za vlasy (viz Hádek všude jako první a neposlechl jediný rozkaz), ale napětí a akce na mě fungovaly.. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Další z kolekce krimi seriálů, nyní režírovaný mladým a nadějným Tomášem Řehořkem. Jenomže tentokrát Řehořek příliš nenadchl. Po výborném a překvapivém začátku své kariéry s filmem „Proměny“ moc nepokročil. Jednotlivé příběhy mi připadají nedotažené a místy i nelogické. U některých dílů mám pocit, že nám chce jejich závěr pouze odvyprávět jako Dušan Klein ve svém páteru Knoxovi. Náměty případů jsou sice zajímavé, ale jejich potenciál není zcela využit. Chyběly snad finance na trošku akčnější pojetí, nebo je to záměr režiséra? Možná by to chtělo delší stopáž a důkladnější vykreslení postav. Navíc Kerekesové a zejména Bokové není vůbec rozumět. ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zábavný, nicméně velmi naivní a nevěrohodný seriál, který bohužel v každém díle funguje podle stejného mustru. Špičkoví kriminalisté něco přehlídnou a totální zelenáč je díky tomu může tahat z průšvihu. Chápu, že je potřeba hlavního hrdinu nějak aktivně zapojit, ale to to fakt nešlo trochu víc uvěřitelnějším způsobem? Pak je taky velmi vtipný, jak šéf vydá nějaký rozkaz a celý oddíl ho v čele s hlavním uchem začne porušovat. Na konci epizody náčelník zdůrazní, že už se to nesmí opakovat a v dalším díle se to opakuje:) Ok, u Smrtonosný zbraně nebo Policajta z Beverly Hills se s tím počítá, ale tady??? Naštěstí je Clona zábavná a řemeslně i herecky solidní. Na jedno podívání OK, ale nic zásadního se od toho čekat nedá. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Hodnocení, které možná budu několikrát přepisovat, ale i tak: od Clony jsem nečekal nic, protože česká krimi se obvykle potácí v tragických (filmově, obsahově) polohách. Ale první díl na mě fungoval skoro na výbornou. Může za to především režie společně s kamerou. Efekty a filtry mi tady nevadí, k žánru patří a jsou pořád ještě na horní hranici únosnosti; nevyznívají trapně, spíše ryze filmově, a to je dobře. Po doku-televizním přístupu veškeré české konkurence, která ve své doslovnosti prakticky nikdy nefunguje, to je najednou snímání a stříhání s velkým smyslem pro kompozici, napětí, drama. Řehořkův přístup sice působí trochu okázale, protože je v rozporu s českým seriálovým standardem, ale v jistém slova smyslu je nesmírně úsporná. Nevidíme žádné zbytečné dialogy, žádné zbytečné zdravení postav, žádné nadbytečné scénky příchodů, odchodů, vysvětlujících voice-overů. Několikrát mě příjemně překvapilo, kolik toho zůstává nevyřčeno postavami. Stačí chytrý záběr a chytrý střih, abychom pochopili různé souvislosti. Bavil jsem se celý díl a s napětím čekám, jestli přijde zklamání, nebo zůstane laťka stejně vysoko. Dobrý Hádek. ///////// Druhý, třetí a čtvrtý díl to rozmělňují, příběh na sebe skoro vůbec nenavazuje (co se stalo s tou zmizelou bývalkou?!) a ubylo chytré režie a nadstandardní kamery, která se mi tak líbila v první části. Škoda, jde to do kelu. ()

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

Tak ono to zatím není vůbec špatný! Sice jsou zatím postavy hrozně klišoidní (aneb já jsem zlýý, vrrr, já sem hodný, menší vrr) a vyšetčřování tróchen upozaděné, ale to se dá vzhledem k příklonu k osobní rovině v prvním díle pochopit, navíc herecká sestava je výborná - David Novotný, Vica Kerekes (která mluví slovensky, halelujah ♥), nebo Rostislav Novák (konečně pořádná role, halelujah no.2). Další zajímavou věcí je vizuál, který vypadá na tuzemské poměry dost dobře (skoro jako by někdo vykradl z přívěsu kamerový filtry nějaké menší americké kabelovce), zatím to vypadá na další povedenou kriminálku po Cirkusu Bukowsky a Prvním oddělení, které Dvořákovo éra přinesla, kdo by to byl řekl. Snad bude příště méně důtrazu na Hádka a na jeho osobní patálie přitroublého rádoby umělce a bude se mi to líbit. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se především v reálném prostředí, například v SaSaZu, vyhlášeném holešovickém nočním klubu, dále na letišti v Roudnici nad Labem a Bubovicích, na Nákladovém nádraží Žižkov i na uzavřeném úseku dálnice R7 či v depu stanice pražského metra Háje. Také na policejní akademii v Modřanech, v Břevnovském klášteře, na Slapské přehradě nebo v budově bývalého Federálního shromáždění, dnes nové budově Národního muzea. (Zdroj: TV mini) (Rodriguez)
  • Vica Kerekes s souvislosti se seriálem uvedla: "Miluji akční věci a práci v terénu a taky že jsem byla jedinou ženou ve vyšetřovacím týmu, to mně okamžitě přesvědčilo. Která herečka by takovou práci nepřijala? S Tomášem se mi pracovalo skvěle. Stačilo, když něco naznačil, a já to hned pochopila a udělala, byli jsme napojení. Umí taky herce motivovat a pochválit. A mám ráda tu jeho dětinskost."  (nicolcat)
  • Na prvním videu, které kriminalisté dostanou, je jasně čitelná SPZ auta. Nikdo z vyšetřovatelů však neověřuje, komu auto patří. (Brain)

Reklama

Reklama