Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa hodnotí snímok, ktorý sa snaží zobraziť niečo, s čím človek nemá žiadne skúsenosti. Za mlada som mal problém vyliezť na jabloň (respektíve z nej zliezť) dnes oberám višňu za pomoci "dvojaka", takže nakoľko je "Everest" skutočne reálnou dobrodružnou drámou, môžu usúdiť akurát "horolezci, horolezkyně, horolezčata", ktorí podstúpili niečo viac, ako len výlet na Vtáčnik. Je to dobrý film, bavil ma, miestami mi dokonca ostalo mrazivo, takže ja radšej ostanem v teple svojho bytu, sem tam si zahrám fucik a možno raz vybehnem kuknúť na Kľak. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pár horolezeckých filmů jsem už viděl a nebyl jsem z nich zrovna dvakrát nadšený. Primárně mě zaujalo skvělé obsazení a způsob, jakým zainteresovaní k filmu přistupovali. To mě nakonec zlákalo a rozhodně jsem nelitoval. Jedná se o snímek podle skutečné události, takže člověk větší polovinu vlastně jen čeká, až se něco zásadně pokazí a jakým způsobem, jelikož do té doby jde výstup víceméně hladce. K mému překvapení však ani náhodou nepřichází nuda v klidné první půlhodině. Baltasar Kormákur má také krom vtipného jména cit pro detail a evidentně ví, jak má dobrý film odsýpat. Přes zcela pochopitelné nepříjemnosti se podařilo připravit excelentní dobrodružnou podívanou, při které budete s hrdiny prožívat každou omrzlinu, ať už jde o sympaťáka Jasona Clarkea nebo vycházející hvězdu Jakea Gyllenhalla, který roli opět podal trošku excentričtěji a dospějete k názoru, že i přes závod konkurenčních skupin o vrchol nejvyšší hory můžou vedoucí spolupracovat, i když zrovna nejde do tuhého a to z čistě profesionálního hlediska a horolezeckého nadšení. PS : Někdo v castingovém oddělení má evidentně rád seriál House of Cards. :) ... 90% [30.9.2015_Cinema City IMAX_Flora] ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem četl knihu, tak jsem drobet otráven. Domnívám se nicméně, že nečíst knihu, vůbec bych se neorientoval. Ani jedno není dobrá vizitka. Předem jsem znechuceně říkal, že čekám, že hvězdám bude učiněna úlitba, že musejí dostat svých pár scén, které budou jen o nich. A stalo se. Jakoby se nedalo obejít bez slzoždímání, nechat to jen na příběhu a přírodě. Prostě hollywoodská rutina, skoro až nuda z takového trháku... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidé nejsou stvořeni pro běžné fungování v letové hladině dopravního letadla." Tak jsem se chtěl nechat navnadit Everestem, natáhnout dvoje zimní ponožky a o víkendu si střihnout logickou trasu Mount Everest, Makalu, Lhotse, Čo Oju, Dhaulágirí, Manáslu, Kančendženga, Annapurna, K2, Nanga Parbat, Šiša Pangma, Gašerbrum I a II, Broad Peak a nakonec ještě třikrát Everest. Jenže sám tam netrefím, všichni slušní horští vůdci už evidentně umrzli a skvělý Anatolij Bukrejev nepřepral lavinu na Annapurně . No nic, nechám to na jindy. Jinak se mi na Everestu celkem líbilo, ale to co tam předvedli Hall s Fischerem, tak to si dokážu vysvětlit snad jen nedostatkem kyslíku. Jako pozvánka k párty na střeše světa to prostě moc nefunguje, ale drama je to hutné. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Největší výhoda je, že si během úvodní představovačky oblíbíte určitě hned několik charakterů. Může to být charizmatický Clark, který konečně šlápl do pořádné role a budiž mu odpuštěn fail v podobě Terminátora. Může to být Gyllenhaal, či snad namistrovaný Brolin. Zcela jistě stojí za zmínku Emily Watson a další. Zkrátka Kormákur rozjel zajímavou konverzačku v táboře, kerá má několik skvělých scén, již důvtipně křižuje s panoramaty nejvyšších masivů. Samotný výstup není zdaleka tak popkornový, jak by se mohlo zdát. Umírá se rychle, v tichosti a téměř bez hudby. Emoce jsou především díky komorním scénám a audiovizuálně podmanivým záběrům velehor na všechny možné styly ze všech možných stran - občas to vypadá jako výcuc toho nejlepšího z National Geographic. Překvapivě se tak jedná o příjemnou odbočku od Vertical Limitu apod. Všechno je civilní, v rámci mezí velmi realistické a vizuálně patřičně podmanivé. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Všetci herci si na 10 minút vyskúšali pobyt v simulátore nadmorskej výšky 9 000 metrov. Jake Gyllenhaal (Scott Fischer) s Joshom Brolinom (Beck Weathers) sa doberali, že vydržia dlhšie. Nakoniec mali veľký problém vydržať tých desať minút. (kacer4)
  • Ve snímku zazní odkaz na legendární větu jednoho z prvních horolezců, kteří se na Everestu dostali do výšky nad osm tisíc metrů, George Malloryho. Když při diskusi v základním táboře padne otázka, proč lézt na Everest, všichni sborově odpoví: "Protože tam je." Mnozí se stále domnívají, že právě Mallory a Andrew Irvine stanuli roku 1924 jako první lidé na vrcholu. (Platom)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama