Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

goodridge 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, veľmi realistické herecké výkony a k tomu aj neľudské podmienky. Oceňujem reálnosť správania postáv. Napätie síce nie je nervy drásajúce, ale je ťahané stále na jednej úrovni. Ako mínus by som pokladal veľmi nevyužité charaktery. Mám na mysli Henderson-a, Gyllenhaal-a, Knightley-ovú. Určite jeden z najlepších filmov z horolezeckou tematikou. ()

alKalda 

všechny recenze uživatele

Pro mě tak půl na půl. Nevěřím, že lidé jako v tomto filmu by opravdu dokázali na Everest vystoupat, případně si vůbec pohrávat s myšlenkou, že je to možné. Podle knihy totiž postavy měli být vykreslené úplně jinak. První polovina filmu skvělá (viz ledopády), u druhé poloviny už to klouže k melodramatu, což mi u filmu, kde horolezci bojují v drsných podmínkách o přežití, trochu zkazilo výsledný dojem z filmu. I přes to na téma filmů o horolezcích se jedná o to lepší, co můžeme vidět. Top ale zůstává Nordwand. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Ano. Tak jak zazní ve filmu. " Poslední slovo má vždy hora" . A jen ona v kooperaci s matkou přírodou rozhodne koho nechá stanout na jejím vrcholu a zároveň umožní šťastný návrat dolů. Já být tou horou tak každého komerčního horolezce zasypu lavinou. Kormákur zvolil přízemní až skoro cestopisné tempo filmu, žádný velký heroismus, kterého jsem se zpočátku obával. Je to prostě krásně natočeno. Není to film o bláznech, kteří zaplatí vysoké částky jen aby si dokázali něco na co v podstatě nemají právo. Je to film o kopci. O tom nejvyšším kopci v krásné Himalájské přírodě. ()

icewhite 

všechny recenze uživatele

Partička nevhodně uvažujících lidí na nevhodném místě s evidentně nevhodným vybavením... to už tady bylo mnohokrát a je to pořád stejný někdo zařve, jinej skoro zařve a další to protančí nahoru a dolu aniž by se zadejchal. Já chápu, že je tam asi hezký výhled, ale sápat se někam na kopec kde mě sejme i menší bouře, protože na to moje vybavení za desítky tisíc prostě a jednoduše nestačí je HOVADINA. ()

dave006 

všechny recenze uživatele

Nejde mi do hlavy vysoké hodnocení tohoto filmu...Chvílema jsem to skoro nesledoval. Stejný film, jako tisíc jiných na tohle téma, dokonce jako tisíc jiných se stejným názvem. Víc k tomu asi není potřeba říkat. ()

Aresko123 

všechny recenze uživatele

pekne natococeny film o nicom a nikom........ hlavny sprievodca je hrozny drsnak a stoji si za slovom, az do chvile kedy sa mu ulutosti "chudacika postacika" a nevrati sa z Everestu tak ako chcel ale vsetko purusi a ide s nevyraznym slabuckym "chudacikom postacikom" az na vrchol. Ale je tak hlupy ze mu nezostanu sily na navrat dolu, a to ani jemu ani "chudacikovi postacikovi" a tak zamrznu..... Aaby tomu nebol koniec zavolaju si na pomoc este jednemo "obetavca" ktory samozrejme kvôli "chudacikovi postacikovi" zamrzne tiez..... Myslel som si ze taky lezci na hory su team ktory drzi spolu ale toto boli vsetci zbabelci a sebci.... Film je krasne natoceny ale namet vyznieva strasne hlupo..... ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /smutné - někdy až zbytečně moc a zase tryskaly americké emoce - neboli celý kino musí brečet, jinak to není ono/, + /dobrá herecká partička - fandil jsem Joshovi a on to fakt přežil - neuvěřitelný, životopisné a doufám, že ne moc upravené, trochu změna, v záplavě jiných životopisných filmů/, hodnocení - slušný životopisný film o hledání lidských hranic a ono se to občas prostě trochu nepovede, trochu slabší 1. polovina filmu, 2. polovina o to smutnější, ale šlo to ()

io. 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení to není, ovšem co jiného by člověk očekával od Everestu. Je to perfektně udělané. Baltasar mně určitě nezklamal. Žádná nadsázka ani žádné kraviny. Užil jsem si surovou realitu. Everest je asi docela hezké místo, kde zemřít. Než to na mně přijde, zvážím to. Díky za pozvánku ;-) ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Nakonec veskrze je pouhá rekonstrukce katastrofy,které chybí základní emoce(kromě Keiry).Většinu filmu zaberou přípravy,postavy jsou jen naznačené,až na vyjímky.Dobrých herců mraky,ale není se koho chytit a někdo je zcela vynechán.Podstatné chyby nejsou zdůrazněny a plno věcí muselo být domyšleno. ()

Luxurka 

všechny recenze uživatele

Mě se víc líbil Nordwand... Rozdíl mezi třídou a extra třídou je to extra, tohle nebylo tak syrový a byla tam prostě cítit ta "amerika". Ale pořád hodně slušný! ()

Jan00 

všechny recenze uživatele

Je to hazard s životem. Byť i sebelepší horolezec to nemusí dokázat, přijde-li lavina, bouře, zemětřesení. Chápu sice, že si chtějí chlapi něco dokázat, ale sorry, radši budu posera. Jinak pěkně zpracovaný film. ()

Yossaretix 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečného patosu zobrazené vysokohorské drama, zpočátku nenásilné odborné poučení i pro horolezecké laiky, druhá polovina filmu skvěle ukázala sílu, nebezpečí i krásu té velehory, nejvíc mě oslovil výkon Jake Gyllenhaala, i když tolik prostoru neměl, nějaké věci byli sice řečeny zkratkou, bez hloubky, ale jinak to asi nešlo. ()

JaninaM 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že tento film má neskutečně obrovské množství postav, a musí se s každou z nich postupně seznámit, 40 minut se pouze klábosí a klábosí. A nestačí sledovat hrdiny, musíte ještě být zapojeni do rodinného života drahých poloviček. Je tam tolik lidí, které stejně nerozeznáte jak jsou navlečení a obalení sněhem, že si za těch 121 minut ani nestihnete někoho oblíbit. Po hodině a třicet minut se něco málo začne dít a že by to bylo nějaké velké napětí, se nedá říct. Žádná dramatičnost, jen postupné umrznutí a holčičí brekot. Jediné co bylo krásné, byly hory a záběry na ně, jinak zklamání. ()

kjama 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem nikdy nepochopila motivaci lidí, kteří si nechají vystavět chodník z lan a žebříků až na vrchol, nechají se zapřáhnout za šerpu a odtáhnout na vrchol za mohutného zvracení a následné amputaci všeho přečuhujícího. To vše za mohutného pokřiku "Já to zvládnu!" aby se později, místo aby přiznali chybu, odpoutali a skočili do hlubin. Samozřejmě poté, co ostatní vyčerpají veškeré své síly na jejich záchranu. To jim to opravdu stojí za to? Že je pak pár opilých chlapíků v hodspodě poplácá po ramenou? Ale k filmu... První reakce po shlédnutí byla, že jsou to pořádní debilové. Například nechat chlapa sedět čtyři hodiny ve sněhu, když kolem něho jde pět lidí a nikdo ho nevezme dolů? Druhá věc je, že jsem film musela stopovat a dle imdb vyhledávat kdo je kdo. Taková záplava jmen a tváří, že mi nějak bylo jedno, že je Harrold a Doug mrtvý, protože jsem nevěděla o koho se jedná. Ještěže si aspoň pro rozhovory na hoře sundavali masky, nebo bych se totálně ztratila. Tímto tedy padá fáma, že se jedná o nervy deroucí drama. Nuda. ()

sobol1 

všechny recenze uživatele

čekal jsem trochu vic napěti a pádů do propasti prišlo jen pár zmrzlich ludi a jen jsem si rikal co tam dělá ten ztěma průduškama v prdeli. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama