Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Recenze (1 018)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se tahle část dostala víc do mainstreamu a taky střelba v kostele je udělaná líp než v “Atentátu”. Jinak mi ale dialogy zejm. v češtině trhaly uši. A vydávat skoro 50letou zmalovanou Geislerovlu za slečnu, co budí pozornost celého baru, no to snad ne. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Posledních dvacet minut od Čurdovy zrady jsou jedna velká emocionální jízda, ale ze zbytku jsem mírně rozpačitá. Pro ne-Čecha mi to přišlo zmatené s malou informační hodnotou, pro Čecha zase málo autentické. Chápu použití angličtiny, ale když Cillian Murphy anglicky křičí "My jsme Češi, my se nevzdáme", působí to chtě nechtě směšně. Milostné románky mi přišly zbytečné, spíše mi chyběla atmosféra - děsu, strachu, nacistického hnusu. Nejsilnější scénou tak zůstalo mučení mladého chlapce. Velikým mínusem pro mě taky byla roztřesená ruční kamera, dělá se mi z ní zle a většinu akčních scén jsem si tak ani nemohla pořádně vychutnat. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ellis tak dlouho přemýšlel, jak vlastně film pojme, když tu náhle začalo natáčení. Výsledkem je zubatý mutant, který je rozkročen mezi klasickou válečnou romantikou za časů nacistické cholery a odtažitou historickou rekonstrukcí s občasnými průduchy hollywoodských narativních berliček (vracející se motivy vkládání náboje do zásobníku, Shakespeare, Geislerka pod hadicí). Výsledkem jest unylá šeď, kde je vám všechno totálně jedno. Romantická linie nezajímá, protože postavy jsou naprosto cizí a neproniknutelné a vztahové pletky zase ubírají pozornost oné rekonstrukci. V dílčích elementech, ve kterých se může zejména v druhé polovině Ellis vyřádit, to má svá silná místa, a proto samotný atentát i akční climax v kostele dokáže patřičně zaháčkovat svoji nesmlouvavostí, intenzitou a zmatenou subjektivní kamerou. Nabízí se pak tedy otázka, kde se vzaly scény ve kterých máme detailní záběr na knihu Julius Caesar od Shakespeara v rukou jedné z postav, která postavě jiné přečte asi nejznámější větu z této hry, načež dramaticky zaklapne svazek a řekne "To byl Shakespeare." Jediné, co tak spojuje celý celek je fekálně nahnědlý filtr, kterým je to celé potřeno. Kdo mimochodem opět prohrál celou operaci Anthropoid jsou zde Němci, kteří zase naplňují své role z desítek počítačových stříleček, kde je jejich role buď řvát německy a šikanovat civilisty na ulici, nebo řvát německy a lézt hrdinům do rány. Takhle dobýt dvě třetiny Evropy, to chce fakt fištróna. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Mám vždy problém s anglofonními filmy, které zpracovávají českou látku, ale tentokrát jsem oči přimhouřil spíše u nepodstatných drobností. Řemeslně velmi kvalitně zpracovaný film, dobře zahraný, dobře natočený, dobře napsaný. Ačkoli všichni celou historii známe, stejně jsem byl napjatý a vyprávění ubíhalo svižně. Herecky bych vyzdvihnul nejvíc Alenu Mihulovou a Tobyho Jonese. Souhlasím však s názorem, že by Anthropoid neměl být zařazen mezi české filmy na Českém lvu, přestože si uvědomuji, že s Edith Piaf jsme to udělali stejně. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hvězdičku jsem udělil pouze za věrně vypadajícího Heydricha a K.H.Franka a za obsazení Jana Budaře do role Chlumského.Z historického hlediska jde o jasný odpad,film je inspirován historickými událostmi,ale převzal z nich pouze hrubé schéma a jména.Už úvodní přesun dvojice Kubiš-Gabčík do Prahy bez potřebných dokladů a v náklaďáku,stál za to,odboj vybavuje parašutisty kapslemi s cyankáli(funy),mnoho momentů evidentně čerpá z pamětí Ladislava Vaňka,který toho těsně po válce o atentátu příliš mnoho nevěděl,ale s přibývajícími léty geometrickou řadou narůstala jeho role v celé akci,kdyby nezemřel,zřejmě by všechny přesvědčoval,že atentát naplánoval sám a sám k němu vydal i příkaz.Celý snímek je vlastně takové protektorátní sci-fi,které se v závěru mění ve Wolfenstein a Němci hynou téměř po desítkách.Koprodukce Velká Británie,Česká Republika,Francie navíc jasně napovídá,že jde o volné pokračování mnichovské dohody.Daleko reálnější mi přišel televizní film Operace Silver A,který se opíral o solidní historické prameny a i bez koprodukčních partnerů přišel s mnohem lepším výsledkem. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že účel, za jakým britští tvůrci natočili látku z českých dějin tvůrci byl splněn dost dobře. Jestliže tedy chtěli, jak se Sean Ellis vyjádřil, přiblížit hrdinství českých parašutistů širšímu počtu diváků, než by se podařilo domácím tvůrcům. Byla jsem spokojena i s celkovým provedením a vyzněním filmu, hlavně s povedenou akcí při samotném atentátu a pří závěrečné přestřelce v kostele. I když Sequensův Atentát hodnotím přece jen o stupeň výše. Viděno v rámci Challenge Tour 2017:30 dní se světovou kinematografií. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy a dokumenty mám ve velké oblibě. Jsou to jakési střípky historie, které by neměli být zapomenuty. A atentát na Heydricha určitě patří k těm větším střípkům, který by se měl předávat z generace na generaci, jelikož hrdinství a odvaha v tváří v tvář nevyhnutelné smrti patří k tomu nejvýraznějšímu, čím se naše země může pochlubit. Anthropoid se tohoto dogmatu drží se vztyčenou hlavou. Film sice hlavně ze začátku nasadí rozvláčné tempo, ve kterém sledujeme kroky parašutistů hned po přistání, nicméně od samotného atentátu už film šlape "jako na drátkách". Všechno od akce, herců až po broušený soundtrack funguje na 100%, takže zhruba od poloviny snímku dostaneme brilantní a emocemi nabité válečné drama, které danému žánru a ani památce padlých parašutistů rozhodně ostudu neudělá. Rovněž zde musím zmínit skvělé obsazení, na které je radost pohledět, a to zejména u titulních rolí Cilliana Murphyho, Jamieho Dornana a překvapivě, i Aňy Geislerové. Takže co dodat na závěr? Snad jen to, že ve světle fenomenálně natočené druhé poloviny se mé filmové srdce nechalo obměkčit a filmu s čistým svědomím dalo plný počet hvězd. Jednak proto, že se na tuto kapitolu z nejtemnějších časů naší země nesmí zapomenout, a také proto, že film na mě osobně, jakožto na člověka, který se o dané téma velmi zajímá, měl neskutečný emoční dopad. Tohle se zkrátka až na pár úvodních zaškobrtnutí moc povedlo! (Viděno v kině CineStar Jihlava) ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

To si takhle jedu od své kinezioložky do kina. Přijdu trošku později, usadím se do čtvrté řady s malým kelímkem koly. Celý natěšený očekávám film - Anthropoid. Velká očekávání způsobilo natáčení v Praze, přítomnost herce Ciliana Murphyho a hlavně vyobrazení drsného příběhu z hodin dějepisu. Případ Gabčíka a Kubiše jsem vždy obdivoval. Viděl jsem v něm sílu odboje a odvahy. Bylo jen otázkou času, kdy ho někdo zkušený převede kvalitně do filmové podoby. / Po vzoru filmů Ve stínu (2012) a Dítě číslo 44 (2015) se podíváme do staré Prahy. Místa jsou vybíraný dobře a tak je vizualizace perfektní. Nechybí digitálně upravena Praha z výšky, nebo Václavské náměstí. Potěší i nezbytné české nápisy a značky. Na to, že mnozí nadávají na nepřekládaná jména, tak já musím oponovat. I když je samozřejmě přízvuk znát, tak se mi líbí, že česká jména zůstala stejná. Je alespoň vidět úcta filmařů k naší historii. / Naštěstí se neopakuje tragédie jako v případě Child 44, protože film neztrácí nic na atmosféře, napětí a ani netrpí změnou historických událostí. Cillian Murphy hraje bezvadně jako vždy. I když mi někdy jeho Gabčík připomínal až moc Tommyho Shelbyho. Historii každý zná, takže netřeba představovat, že konec končí emotivně a než skončí tak je potřeba shlédnout zradu, mučení a také boj o kostel. Akce má dobrý střih a je napínavá až do konce. Pak člověka překvapí křičení "Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme! Slyšíte? Nikdy!" a divák cítí mrazení v zádech. Takže za mě to jistě Sean zvládl. Určitě se jedná o skvělý historický snímek, který dokáže pohltit a svojí atmosférou leckoho dojmout i vyděsit. (87 %) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

To, co předcházelo atentátu, mě nijak zvlášť neoslovilo. Dá se říci, že to byla dobře obsazená nuda, během níž víc než cokoliv jiného vyčnívala uši rvoucí česká angličtina, ať už v podání našich, či zahraničních herců, kteří občas použili nějaké to české slovíčko, což působilo nepatřičně směšně. K tomu všemu Eliisovi zrovna dvakrát nevyšla romantická linka, která působila těžkopádně i proto, že to mezi herci a herečkami absolutně nejiskřilo. Ovšem po velmi povedeném atentátu se film rozjel a nabídl všechno, co člověk od válečného dramatu čeká, tedy slušný spád, nervydrásající scény a vrchol v podobě dokonalé přestřelky v kostele. Jen je škoda, že první část mě nedokázala na tu druhou tak úplně připravit. Ale i tak jsou dojmy nakonec vesměs pozitivní, ačkoliv drobnému zklamání jsem se přeci jen neubránil. 70% ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod musím říct, že jsem absolutně nepochopil význam angažovanosti českých herců. Místo toho, aby snímek využil možnost autentičnosti, tak zde nepadne jediná česká věta a atmosféru zničí czenglish. Vážně by mě zajímalo, proč už radši tvůrci nevyužili anglicky mluvící herce... V každém případě to není zdaleka jediný zádrhel filmu. První polovina jde odnikud nikam a mnohdy vyloženě nudí. Druhá polovina je pak typická sázka na jistotu, naopak se "přitvrdí" a celkem viditelně a prvoplánově začne film využívat kostru "pojďme divákovi ukázat, jak hrozné to bylo", kterou známe už z x historických filmů. Upřímně řečeno, nevím, jestli je moje hodnocení zcela objektivní, jelikož si nemyslím, že natočit podobný snímek je nějaké kdo ví jaké umění - událost je samozřejmě sama o sobě emotivní a film má jednoduchou úlohu, protože velmi snadno zapůsobí na diváka. Podobné filmy tedy obecně nemusím, ale na druhou stranu mi tentokrát ani forma nepřišla nejšťastnější... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Historicky dost nepřesné, s přestřelkami jak z počítačové hry, nicméně potěšilo mě, jak Geislerka vzorově vystřihla rozborku. S takovými se nemusíme bát nikoho. Ani Rusa ne! ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

"You're going to murder Heydrich?" "Assassinate. Murder implies he had a life worth living." _____________ Nepoznám ani jeden americký historický film, ktorý by sa na 100 % držal faktov a do príbehu by nepridal nič navyše. A je úplne jasné, že takýmto filmom je aj Anthropoid. V prvých minútach pozerania som mal pocit, že sledujem presné dianie a to, ako sa dané udalosti naozaj stali (v úvode je to iba zoskok padákom), ale to by nemohli byť Američania, ak by do príbehu nevložili niečo, čo sa naozaj nestalo. Hneď na začiatku tu máme chatovú prestrelku, ktorá sa (podľa mňa 😄) vôbec nestala. Toto bol ešte ten druh vaty, ktorý sa dal veľmi ľahko stráviť, ale potom prišla na rad ďalšia časť filmu (život Gabčíka a Kubiša v anglicky hovoriacej Prahe a príprava na atentát), z ktorej by som minimálne dvadsať minút vyškrtol... Romantická linka medzi Kubišom a lokálnym dievčaťom mi pripadala úplne zbytočná a spolu s ňou aj veľa ďalších vecí (ples, rodinné vykecávačky...). Avšak aspoň scéna z atentátom bola naozaj výborne natočená a vďaka nej som si aspoň trochu myslel, že film začína naberať to správne tempo, ale nestalo sa tak. Najintenzívnejšou časťou bola až finálna štvrtina a iba jej vďačím za to, že som tomuto filmu nedal tri hviezdy (no aj tak si nie som úplne istý, či si tento film zaslúži hodnotenie, aké som mu udelil). Prestrelka v kostole bola excelentná, sledoval som ju so zatajeným dychom, ďalej aj výsluch bol naozaj brutálny a potom som mal neskutočnú radosť z toho, ako nacisti jeden po druhom zomierali. A samozrejme, že musím vyzdvihnúť aj samotné finále v krypte, ktoré ma úplne dostalo a dokonca by som mohol povedať, že bolo ešte lepšie ako v origináli z roku 1964... Ale v konečnom dôsledku sú záver a prestrelky asi tým jediným, čo bolo v Anthropoidovi lepšie ako v Atentáte, a preto tomuto filmu nemôžem dať viac 7 zaseknutých samopalov z 10, čo sú slabé štyri hviezdy... _____________ "We've been fighting the occupation in our own ways." ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že o událostech útoku na Heydricha a okolnostech vím téměř vše (z několika relevantních zdrojů), jsem jaksi k filmovému počinu tolerantnější, neporovnávám a uvědomuji si, že to není dokument. Za mě skvělý počin, který jsem zhltnul jako malinu, ty dvě hoďky mi přišly překrátké. Atmosféra Prahy, konspiračních bytů, kostela i krypty na mě dýchala celý film a nemůžu jinak, než ho odměnit takto. Fajn herecké výkony, "Kilijen" s Alenou nejlepší. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům nového Atentátu určitě není možné upřít snahu moderním způsobem převyprávět příběh, který je nesmazatelně zapsán v naší historii. Podařilo se poněkud polidštit hrdiny, nastínit historické pozadí i ukázat kontroverznost celého činu. Nepodařilo se ale navodit dusivou atmosféru okupované Prahy, a to ani zmínkami a náznaky v době před, ani poměrně zbytečně zobrazenou brutalitou těsně po akci samotné. Při tom některé scény a jednotlivosti svou kvalitu mají, ovšem nedokáží vykřesat nějaké větší emoce. Jedinou výjimkou je pak celkem dlouhá pasáž závěrečného boje v kostele, která je opravdu vynikající. K propírané jazykové stránce mám jen jediné, bylo by bývalo lepší, kdyby film vznikl ve dvou verzích, jedné dabované do angličtiny a druhé do češtiny. 60 % ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak za mě naprostá pecka, od filmu Valkýra. Výborná kamera, která dává nádech ponuré a mrazivé atmosféry. Celý příběh je odvyprávěný s přehledem a je fajn vidět české herce, kteří se neztratí mezi hvězdami. Ústřední duo je výborné a každý se srovnává jinak se svým posláním. Jakmile se dostane na akci, napětí lze krájet a půl hodinka v kostele je opravdu boží. Trošičku mi vadila milostná linka, pro kterou nebyl prostor a vyšuměla na prázdno. Nicméně to dopadlo nad očekávání .......8/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mna to teda vôbec nebavilo. V prvej polovici nekonecne kecaju o tom, ci atentat uskutocnia alebo nie a ked k nemu konecne dôjde, tak to pôsobi riadne amatersky. No a druhu polovicu zase kecaju ako zdrhnu z Prahy, kym konecne na konci vsetci nezdochnu. A Cillian Murphy ako Gabcik ma sral cely film. Ked uz nejaky film o atentate, tak rozhodne Singerovu Valkyru. 4/10. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Američané udělali Čechům neuvěřitelnou službu. Natočili film, který velmi autenticky zachycuje kapitolu českých dějin, která nám připomíná, že máme být na co hrdí. Že bychom si měli vážit mírové doby, ve které teď žijeme. Řemeslně precizně zpracované dílo. Scény z mučení a především závěrečná scéna v kostele způsobily, že Anthropoid u mě kandiduje na film roku. ()

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama