Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (13)

Kapitán Exner (2017) 

12/12 Byl jednou jeden kapitán Exner, kriminalista mimo čas a prostor, sexy, nezávislý, šarmantní... se zálibou v retru. A my sledujeme pokusy o adaptace jeho příběhů od 60. let dodnes. Ne vždy s nadšením, ale tento seriál patří jednoznačně mezi ty lepší exnerovské počiny. ()

Osamělý mrtvý muž – 1. část (2017) (E01) 

Seriál Kapitán Exner jest dlouholetým dluhem původní barrandovské detektivky Poklad byzantského kupce, ve které se hrdina původních českých detektivek Václava Erbena objevil poprvé. Dluhem? Ano, čtete správně. Za normalizace totiž vnikly dva další filmy pro televizi a dva další pro kina, nikdy Exnera nehrál znovu Vala a každý jednotlivý projekt začínal se svým Exnerem úplně od nuly. Není to ideální vizitka pro adaptace konzistentní série, která se stala mezi čtenáři po leta oblíbenou. Čili shledávám tento primácký seriál jako příjemný nápad. Bohužel každý z případů rozdělen na dva tempo vyšetřování rozmělňuje, což velká část diváků nevidí s nadšením. Nicméně je tak výraznější prostor budovat jistý příběh mezi Exnerem (sexy Dlouhý) a jeho Exner Girl (sexy Kerekes, která si báječně šlape na jazyk). Opět motiv, který jsem marně hledala v normalizačních filmech, když tak zdařile započala chemie kdysi mezi Valou a Gabi Vránovou. Nu, není to tedy vyslovené bezva, ale přijímám tento dluh s otevřenou náručí a těším se, že třeba v budoucnu některá z tuzemských televizí stáhne i pro jiné domácí vyšetřovatele, neb čerpat je opravdu z čeho. Počínaje Vachkovým Klubíčkem, samozřejmě. ()

Osamělý mrtvý muž – 2. část (2017) (E02) 

Je báječné až bezva rozuzlení prvního případu Exnera v podání Dlouhého? Ale tak nijak zvlášť oslnivé, ale zcela jistě přijatelné. Vysloveně jsem se pobavila tou matinkou zralou na vdávání svého syna v podání Jitky Sedláčkové, líbila se mi Máša Málková, na kterou jsem zvyklá z MDP, k zahození nebyla ani dvojice starých kriminálních živlů Tesařová - Nárožný. Místy to má dobré nápady, na pokračování jsem zvědavá a to je mnohem více, než Prima dokázala v několika posledních svých seriálech. ()

Poslední pád mistra Materny – 1. část (2017) (E03) 

Vstupem do druhého případu se nám z Kapitána Exnera stává především velmi příjemná Pragensie. Kochám se procházkou Exnera pod pankráckým Véčkem, zločin je spáchán v 1. podzemním antikvariátu a panečku, ty výhledy z barrandovských vilek... Nu, má to své lepší chvilky. Nadto pucfleci mají mezi sebou hezkou bromance interakci a Exner sám o sobě dráždí spolehlivě profesorky i zubařky bez rozdílu povah. Nu, jde to. ()

Poslední pád mistra Materny – 2. část (2017) (E04) 

Vysloveně okouzlující pokračování hereckého případu. Kanyza a Němcová v rolích filmových a rozhlasových režisérů, Navrátil šéfující 1. podzemnímu antikvariátu, Pat a Mat pátrající, Exner slušící, já jsem happy. ()

Denár v dívčí dlani – 1. část (2017) (E05) 

Slabší z případů elegantního Exnera. Je sice z hlavního tématu cítit hlavní přednost Erbenových předloh (vzpomeňme na Poklad byzantského kupce), leč tentokrát epizodní postavy sehrané takovými jako je Vondráčková (Plekancová) celku poněkud škodí. ()

Denár v dívčí dlani – 2. část (2017) (E06) 

Vysloveně slabší kousek, tak jak byl rozehrán v minulém díle, naštěstí povýšil opět na cosi sledovatelného především Viky Preiss. A samozřejmě moje dojetí nad tím, že se i v takovém seriálu našlo místo na holčičí romanci mezi Šeredovou a Poullain (Polívkovou). ()

Znamení lyry – 1. část (2017) (E07) 

Dobrý karikující případ z vojenského prostředí je opět narvaný až k prasknutí současnými hereckými tvářemi (Čvančarová, Langmajer...), takže skoro nezůstává prostor na rozvíjení postav kolem Exnera a jejích životů mimo kriminální vyšetřování. Což je poměrně škoda. Ale velmi jsem se pokochala společnými scénami dvou českých legendárních zrzek, které se proslavily zejména odhalenými scénami - Hrubešovou a Kerekes. Takto vedle sebe nádherně vynikají jejích přednosti (vzhled) i mínusy (čistě intuitivní herectví). ()

Znamení lyry – 2. část (2017) (E08) 

Drama vrcholí a na pozadí armádního případu se nabízí otázka - bude Exner opět lovit nové kotě? Těším se na další epizody. ()

Na dosah ruky – 1. část (2017) (E09) 

Exner si to dává, případy jsou čím dál tím lepší. Na dosah ruky ukazuje, v čem jsou Erbenovky nejsilnější - v prostředí na pomezí kumštu a pavlačové drbárny. Protože pak luxusně vynikne ten Exnerův vycizelovanej styl a hlavně duo Beránek s Vlčkem. A pokud tu pavlač obstará v každé partaji nějaká príma herecká etudka, není si nač stěžovat - Vízner, Zawadská, Syslová, Brousek ml., Myšička či Nový jsou všichni sousedi, pátráme po sestrách Hrušínského ml. a do toho zlobí Exnerova zubařka, když předstírá, že se tahá se Sagi Tofim. Pohoda. ()

Na dosah ruky – 2. část (2017) (E10) 

Nikdy nekončící drbárna v jednom domě pomalu ale jistě odrývá další zločin. Exner laškuje se dvěma novými objekty, Beránek si má sehnat Vlčka, Pavel Nový maká jako domovník bez bázně a hany i na chajdě a herec intelektuál tuší, že Toyen je pojem. Za mě opět ano. Už se těším na poslední případ. ()

Bláznova smrt – 1. část (2017) (E11) 

A je tu poslední případ. Tentokrát známý již ze staršího zpracování s Kostkou. A zatímco stařičká TV inscenace nedopadla na výbornou, pro současný seriál je to ideální vyvrcholení. Exner na doporučení své rezavé zubařky rozmotává story kolem familíe plné intrik a návsi plné pomluv. Je to tak lidské... ()

Bláznova smrt – 2. část (2017) (E12) 

Prožitý moderní seriál o Exnerovi z dílny Erbena končí a je tím splacen dluh této látce, jež započala už v roce 66. Ráda si dokoupím do knihovničky nová vydání románů se seriálovými obálkami a vyčkám, zda se Prima pochlapí a vydá seriál na nosičích DVD v nějakém elegantním boxu. Potěšila bych se velmi. ()

Reklama

Reklama