Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze uživatele Hashirama k tomuto seriálu (3)

Season 1 (2017) (S01) 

Skvělá thrillerová záležitost, která se sice bere smrtelně vážně a v jistých aspektech je dost přitažená za vlasy, ale civilním pojetím to vynahrazuje a na atmosféře rozhodně nešetří. Potěší jak (na seriály dost svérázný) soundtrack, tak výborní herci a stejnou měrou klidná, leč pevná režijní ruka, která nikam zbytečně nespěchá, stěžejní momenty nechává krásně vyniknout a celé zamotané příběhové předivo a mytologii rozvíjí rozvážně a funkčně. Takhle vypadá moderní seriál, pecka i napodruhé. 9/10 ()

Season 2 (2019) (S02) 

Zatímco první řada s ubíhajícím dějem nabírala na síle, druhá nejprve sype přehršle symboliky a zdánlivě opulentní mystiky a v druhé polovině povážlivě ztrácí tempo, čímž vzniká spousta prostoru k úvahám jako proč některé postavy konají tehdy a tehdy ne, jak to, že některé postavy něco zapáleně řeší, ale o 33 let později stejně pořád nic nevědí? S nafukující se dějovou bublinou je zákonitě těžší předstírat, že postavy konají z vlastní vůle a ne z vůle tvůrce, který potřebuje rozestavit figurky na hracím poli. Ještě štěstí, že je to pořád tak napínavé. 7/10 ()

Season 3 (2020) (S03) 

Alles ist miteinander verbunden... Pakliže jste dostali desetikorunu pokaždé, když tato fráze v seriálu zazněla, určitě si teď kupujete ostrov v Polynésii. Už druhá série víc než naznačila, že si seriál bude ujíždět na okázalé osudovosti a co možná největších dějových machinacích v zájmu tahat z rukávu jedno eso za druhým. A její konec nám dal najevo, že v takovém případě není nic snazšího než se uchýlit k alternativní čínské medicíně. O faktu, že bylo završení vymýšleno na první dobrou, ba co víc, možná i horkou jehlou, svědčí hned několik aspektů - 1) dříve rádoby vědecké pokusy a technický přístup k objasnění odehrávajícího se byl nahrazen z ničeho nic objevivšími se koulemi, které přenáší člověka dimenzemi 2) postavy prodávané divákovi jako zásadní jen překotně zaujmou své výchozí pozice, aby se opsal další kruh, čímž mizí motivace a veškerá zažitá psychologie (Jonas starší) 3) s většinou postav se divák nijak nerozloučí 4) v posledních dvou dílech je shrnuto víc děje než v celém seriálu 5) celá zápletka je zarámována jako nějaký pseudo Matrix, pseudo Fontána cosi, což je v naprostém rozporu s tím nejlepším, co seriál má, a sice s první řadou, silným civilním dramatem, silnými postavami. - Oceňuju přes všechen bordel suverénně promyšlené originy některých postav, které se nám odhalí v posledních dílech, a klasickou hudební koláž v doprovodu M83, díky níž se z šestého dílu stává pro mě emocionální vrchol. Nicméně po celém tyjátru pro mě zůstává nejzajímavější ona záhada, co měl Wöller s tím okem. 6/10 ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama