Reklama

Reklama

Karppi

(seriál)
Trailer
Finsko, (2018–2021), 21 h 2 min (Minutáž: 42–49 min)

Režie:

Rike Jokela

Hudba:

Juri Seppä

Hrají:

Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Jani Volanen, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Riku Nieminen, Raimo Grönberg, Jonna Järnefelt, Pamela Tola, Mikko Nousiainen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(28)

Obsahy(1)

Pouze pár měsíců po tragické události vyšetřuje detektivka Sofia Karppi vraždu, která souvisí s helsinskou stavební firmou. (Netflix)

Videa (4)

Trailer

Recenze (37)

BarVo 

všechny recenze uživatele

Celkom som na seba hrdá, že som to dala, na ságy typu Nemocnica na okraji mesta už som si odvykla, ale nebolo to zlé. Fínština je môjmu uchu príjemná, prostredie a atmosféra sehr gut. Keď si odmyslím divný postup polície, najmä Karppiovej, neveľmi sympatické hlavné postavy ako vystrihnuté z Mostu, prekombinovanú zápletku či podivný vyšetrovací reštart v polovici seriálu, nie je tomu vlastne čo vytknúť:) ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finská odpověď na Most a na Zločin. Není to sice tak napínavé a promakané (příliš se tam toho pravda neděje), jak jsme zvyklí od švédských a dánských velmistrů, ale i tak jsem se těšila na každý díl. Krásnou severskou zmrzlou atmosféru to rozhodně mělo. K vyšetřovatelce Sofii: sice by v žádném případě neměla kandidovat na matku roku - to by asi hodně pohořela, ale mně ten její citový minimalismus nijak nevadil ani neurážel. Nevidí se často, aby tak pěkná baba byla i odvážná a zapálená pro svou práci. A že se skoro nikdy neusmála? Taky proč, do veselého životního období měla sakra daleko; během dvou měsíců přišla o manžela i o mámu. O druhé sérii si dovolím nepochybovat - nevysvětlenou smrt manžela si tvůrci jistě nechali jako eso v rukávu, kdyby se hodilo pokračovat … :) ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to jsem si zase jednou pochutnala. Tuším, že je to asi 3. finský seroš, který jsem viděla a zatím jednoznačně vede. Je to kvalitní krimi se spoustou nepředvídaných zápletek a napínavý až do konce. Největší devízu vidím ve velice sympatické ústřední dvojici vyšetřovatelů, která se sqěle doplňuje. No a proti výhradám některých komentátorů, že je špatná matka a je furt v práci mám pouze jedinou odpověď. Kdyby byla pořád doma s dětmi a se všemi kolegy by ve všem souhlasila a smála se pořád na celé kolo, asi by nebyla tak dobrá kriminalistka a kolega si musel důvěru a respekt zasloužit, tak to prostě v životě funguje. U chlapa policajta se nikdo nepozastavuje, že nemá čas na děti. To je emancipace, přátelé. "Vita est tempus optimum hominis." A tak je třeba ho žít, se vším všudy. Za mě 90% ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasicka "severka". ;) Sice blondava Karppi az moc pripomina postavu Sagy Noren z inej kriminalky, ale da sa to prekusnut. Dejove zvraty ma moc neprekvapovali, je to uz akasi overena klasika. Napriek tomu to prijemne odsypa. Moj podozrivy po cca druhom-tretom dieli sa mi v tom zaverecnom potvrdil. V poslednom dieli tiez pouzili az nepriemerane mnozstvo naivnych divackych "barliciek" a zvlastnych zhod okolnosti. Urcite sa vsak jedna o mierne nadpriemerny pocin. Ono, po vacsine velmi kvalitnych skandinavskych zalezitosti mam voci rovnakemu povodu vyssie ocakavania. Odporucam i tak. Zvlast tym, co nepoznaju spominanu Sagu. :) Urcite silne trojhviezdie. 65% ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zejména druhá řada Karppi mě přesvědčila, že je to super. Určité věci v jejím závěru byly teda spíš jako z americkýho béčka, ale i tak to na mě fungovalo a já se hodně těším na další řadu (pokud nějaká bude). S hlavníma postava jsem celou první řadu dost bojovala, protože Sofia mi přišla jako osina v zadku, fakt nesympatická a Sakari byl divnej. Ale v druhé řadě už mi to ani nepřišlo (hlavně Sofia už neměla tolik prostoru na svoje výlevy). Sem tam jsem se pozastavila nad určitými věcmi ve vyšetřování, ale co já vím, jak taková policejní práce fakt funguje a na co jsou zdroje. Taky jsem měla problém i s intrem, který bych čekala spíš v turecké kriminálce, než v severské, ale to je už jen moje hnidopišský rýpnutí. Jsem ráda, že jsem tomu dala šanci. Most to sice není (já vím, nemůžeme s tím přece všechno srovnávat, ale nemůžu si to odpustit), ale fakt se mi to líbilo. Komplet jsem to sjela za pár dní. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (5)

  • Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) změnil ve třetí sérii auto a jezdí elektrickým Porsche Taycan. Finská policie používá automobily Škoda Octavia, Sofia Karppi (Pihla Viitala) pak příležitostně jezdí Škodou Scala. (FIAT 500)
  • Když jsou Karppi s Nurmim v opuštěném vězení, nejsou na ostrově Saaremaa, ale opět u zatopeného lomu Rummu, vedle kterého se nachází i bývalá věznice. (Sasori)
  • Alex Hoikkala (Tommi Korpela) má v seriálu Lexus LS, o němž je v průběhu děje několikrát poznamenáno, že má baterie, dobíjené z elektrické sítě. V jednom případě tato skutečnost také poslouží jako důkaz. Není to však pravda. Lexus LS je sice hybrid, nicméně baterie nedobijí z elektrické sítě, čili jej není možné připojit na nabíjecí stojan. (FIAT 500)

Reklama

Reklama