Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (9)

Hlava Medúzy (2021) 

Renčova kriminálka ČT, u které mi naskočila myšlenka z kritiky kritika Kamila Fily, který postřehl, že veřejnoprávní televize točí tyhle jednoduché formou hloupé i provedením obstarožní seriály úmyslně, aby uspokojila největší skupinu konzumentů svého obsahu z věkové kategorie 65+ a úplně rezignuje na něco jako moderní quality tv. Já jako příznivec domácí tvorby zkonzumuju všechno, ale něco výživnějšího jdu opravdu hledat na Netflix a HBO. Případy jsou podprůměrné, týmu vyšetřovatelů jsem to moc nevěřil, Čvančarová s hroznou čepicí, Dvořák se nelogicky furt poťouchle směje ( ikdyž provádí výslech někoho z okolí oběti vraždy a ještě má ironizující poznámky ) a ti dva přicmrndávači Isteník s hlasovým problémem alá mutant a snad jediná Bučková umí běhat jako policajtka. Nejzábavnější je E07 , nejtragičtější E01. Kam režie a scénář došly po osmi dílech, jsem si uvědomil v poslední scéně, kde jsem se měl jako divák bát a šedivět hrůzou, když psychopat jde v temném sklepě jak z hororu mordovat nahou krásku v řetězech ( Kristína Povodová, kterou si Renč dovezl dle tradičních zvyků ze Slovenska ) potřísněnou krví a ukřičenou jak z Hyčkoka... jenže mně to přišlo neskutečně směšný a já vyprskl smíchy, zvlášť když tam pak vlastně křičeli úplně všichni. PS: Jediný světlý moment po tomto seriálu je, že mne začíná bavit hraní mladýho Fešáka Huberta ()

Hlava Medúzy (2021) (E01) 

Renč se zasekl někde před dvaceti lety...co to mělo být? ()

Vykročení do života (2021) (E02) 

Případ znásilněné a zabité maturantky ( Michaela Petřeková první oběť, kterou Renč svlíkl do naha ) byl znatelně lepší než ta první tragédie, ale chytnul jsem alergii na Čvančarovou, kterou mám jinak i rád. Ale jestli tenhle seriál začíná mít guilty plesure chvilky, které žeru, tak je to psycho Heřmánek se svou Tarantinovskou násilnickou půlminutkou v každém dílu. ()

Smrt na zámku (2021) (E03) 

Případ vraždy kastelána na zámku byl zatím asi nejinteligentnější, ale mně přišel nudný. Zajímavé obsazení a svěží lokace dvě hvězdy. ()

Dům na konci ulice (2021) (E04) 

Díl od dílu po krůčkách lepší a lepší. Případem zavražděné babičky to vystoupilo aspoň do výšin průměrné nemastné neslané krimi, ke které se nikdo vracet nebude a deset minut po premiéře po ní neštěkne ani pes. ()

Královny krásy (2021) (E05) 

Otrava favoritky na vítězství v jakési soutěži Miss opět o milimitr lepší případ než předchozí, ale jestli tenhle seriál začíná mít něco aspoň trochu regulérně zajímavého, tak je to minilinka Heřmánka ml. z léčebny. ()

Tajemství umírajícího lesa (2021) (E06) 

Dvě hvězdy za poslední roli Martina Havelky. Dneska to vůbec vypadalo jak nějaký díl Martina Tomsy dokonce i s Vašutem. A taky bylo zajímavý vidět, jak funguje ten dřevorubecký robot... jako krimi průměr. ()

Krev na stříbrném plátně (2021) (E07) 

Vražda producenta filmu ve westernovém městečku byl asi nejlepší případ Hlavy medůzy, ikdyž to není nějaký zázrak, tak dneska mne prostě pobavil Jirka Strach, který hrál sám sebe a hrál pravděpodobně ze všech aktérů nejpřirozeněji. Takže hvězdy dávám za tuhle zábavnou vsuvku, která se nebere tak vážně jak by vyšetřování vražd předpokládalo. Taky jsem rád po delší době viděl Sáru Sandevu nebo dokonce Světlanu Nálepkovou... ()

Kalich hořkosti (2021) (E08) 

Ten název posledního dílu je naprosto příznačný hlavně pro všechny diváky, kteří tenhle seriál sjely až sem. ()

Reklama

Reklama