Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Samotné náměty kriminálních případů mi přišli celkem smysluplné a uvěřitelné, ale ta příběhová omáčka kolem byla naprosto zbytečná, skutečně infantilní a, bohužel, prostě hloupá. Isteník a Bučková by mohli mít spinoff, Dvořák by jim mohl dělat šéfa, co už nevyšetřuje a je zavalenej papírováním, přetíženej, ale prahnoucí znovu po akci, a Čvančarovou by konečně po právu odvolali a suspendovali za střet zájmů a zamlčování důkazů a mohla by odjet za bráchou do Paďous. --- No jo, Hudský a Labyrint, tak teď mi to dává smysl. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tohle je nejhorší český krimi seroš za posledních minimálně 10 let. Případy jsou nezajímavé a Jitka Čvančarová mě tady neskutečně irituje tím svým ohozem s čapkou na hlavě a havelokem na sobě. Celé je to tak divně blbé a navíc v režii Filipa Renče, který opět ukázal, že nic neukázal. Nebýt Jirky Dvořáka, tak tomu dám odpad, ale jenom díky jemu měním na dvě *. Za mě 45% ()

Reklama

Garch

všechny recenze uživatele

Mrkl jsem na první díl, jestli je to na ČT opravdu tak pitomé. Nevím. Přehrávají fest, Ale proč ten otec s dcerkou nepoužívají v autě pásy? Drobnost, ale podstatnější než kulich Čvančarové. Celkově: seriál jako ušitý pro Primu (?) ..PS při pomyšlení na Renče nemohu pochopit ten mnohaletý stálý sešup po skvělé prvotině Requiem pro panenku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál je zcela průměrný. Mohou za to především scénáře jednotlivých dílů, které mají sice místy realistické dialogy (a tím nemíním jen občasný vulgarismus), ale zápletky by byly vhodné spíše pro dětského diváka, jenže to by zase nesmělo jít o vraždy. Vrazi nikdy nezapírají a vždy s gustem ochotně odvypráví, proč se svých skutků dopustili. Zde se ukazuje jedna z největších slabin režie, která vše točí podle jednoho zaběhnutého systému. Na důvěryhodnosti příliš nepřidá, když 100% vrahů nepociťuje ani náznak lítosti a pragmaticky odvypráví průběh vražd. Bez zásadních výhrad musím pochválit herecké výkony, Havelkův lapsus raději z úcty k němu rychle zapomenu. Krom očekávaných kvalitních výkonů (Dvořák, Cibulková, Goldflam) se zaskvěla v roli megery postižené opičí láskou Gábina Štefanová. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zoufale špatná kriminálka s podprůměrnými případy,které dám dvě jen proto,že chvílemi je to až absurdně vtipné - což ovšem předpokládám že nebyl záměr.Scénář děravý,režie příšerná a všechny ty rádoby cool veletoče s kamerou otravné.Korunu tomu nasazují herci.Uječená Čvančarová,které prostě nevěřím drsnou policajtku,macho Dvořák (kterému ovšem jako jedinému aspoň trochu věřím že by mohl být policajt),na přání režiséra mutující Isteník,který působí jako bodrý strejda po mrtvici a další a další.Snaha o propojení všech dílů linkou s bratrem taky moc nefunguje díky své extrémní nepravděpodobnosti a jejím finálním řešením během závěrečných pěti minut posledního dílu.Kdyby se na to Renč vykašlal a už nic netočil,udělal by dobře...30% ()

Galerie (145)

Zajímavosti (37)

  • Matka (Jana Švandová) bydlí v Bulínově vile na adrese Květná 8 v brněnských Pisárkách, zahrada vily je nemovitou památkou. Budova kriminálky je budova Typos – Jezuitská 7, Brno. Vila Karin (Jitka Čvančarová) je na adrese Neumannova 935/10a na Starém Brně. (sator)
  • Premiéru epizody zhlédlo 1,44 milionu diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek z pořadů vysílaných po 20:00. (rublik05)
  • Michal Isteník v tomto díle vyslýchá v erotickém podniku prostitutku. S touto partnerkou už si zahrál v seriálu Most (od r. 2019) – také scéna v bordelu, tam byl filmový Eda zákazníkem této herečky coby prostitutky). (a-ja)

Reklama

Reklama